FC Barcelona 2:3 Atlético de Madrid

FC Barcelona 2:3 Atlético de Madrid

Ve čtvrtek večer bylo v Saúdské Arábii na programu druhé semifinále nového formátu španělského superpoháru, v němž poměřily síly dva nejlepší týmy ligového ročníku 2018/19 a to Barcelona s Atlétikem Madrid. Jejich vzájemný souboj nabídl až 7 branek, nicméně konečné skóre se zastavilo na výsledku 2:3.

Barca vstoupila do utkání se dvěma změnami oproti zpackanému městskému derby, když Clémenta Lengleta nahradil Samuel Umtiti a vedle Frenkieho de Jonga nastoupil v základní sestavě na rozdíl od Ivana Rakitiče Arturo Vidal, jenž je podobně jako Chorvat spojován s odchodem z klubu a do toho ještě žaloval svého zaměstnavatele kvůli nevyplacenému bonusu.

První větší šance přišla v 8. minutě, kdy právě Chilan poslal míč vedle brány Jana Oblaka. Krátce na to došlo k nebezpečnému střetu výše zmíněné francouzského stopera, brankáře Norberta Neta a Ángela Correy, kteří se srazili v okamžiku, kdy si Brazilec dříve ve službách Juventusu či Fiorentiny vyběhl pro balón. Poslední jmenovaný na to doplatil ze všech nejhůře.

Na pomezí už se totiž rozcvičovali Koke a Vitolo Machín, nicméně argentinský forvard to nakonec lidově řečeno rozběhal a mohl pokračovat. Ve 22. minutě si první vážnější pokus připsal Lionel Messi, jehož prudká rána skončila na Oblakovi. Nechybělo moc a Katalánci se ujali vedení, ovšem slovinský strážce svatyně ukázal, proč je mnohými považován za světovou špičku.

O 10 minut později se ozvali i Los Colchoneros a to prostřednictvím přímého kopu Héctora Herrery, jemuž ve zdi čelil pouze jeden barcelonista. Neto nicméně na bližší tyči přesně zasáhl. Jinak se ale Barce dařilo plnit své předzápasové cíle, které řešil rovněž dlouholetý asistent Ernesta Valverdeho, Jon Aspiazu. Blaugranas kontrolovali hru a dominovali nad soupeřem.

Dařilo se jim i předcházet nebezpečným brejkům a byly chvíle, kdy byli svěřenci Diega Simeoneho totálně přišpendlení na své polovině a neměli ponětí, jak se z toho tlaku dostat ven. Úřadujícím ligovým mistrům a finalistům poháru se nicméně nedařilo často zkoušet Oblaka a vyjma pokusů Luise Suáreze s Antoinem Griezmannem měl ex-gólman Benfiky relativní klid.

Po jeho dvou skvělých zákrocích proti oběma zmíněným útočníkům, kdy se vytáhl hlavně proti svému bývalému kolegovi, přišel odchod do šaten, který doprovodila strkanice Joaa Félixe s Messim, následně Stefana Saviče se Suárezem a dalších. Žlutou kartu za celou situaci dostali od sudího Josého Luise Gonzáleze Gonzáleze právě Uruguayec a černohorský stoper.

Přišla změna stran a otevření skóre. Atlético si připsalo jednu z izolovaných šancí, při nichž se najednou před Netem zjevil čerstvě vystřídaný kapitán Koke a ten se tváří v tvář nemýlil. Barcelona tak začala nejhorším možným způsobem a není to poprvé, co Valverdeho borci neudrželi koncentraci. Pokud však někdo čekal další Řím či Liverpool, byl na omylu.

Radost Chola a všech spřízněných s Atlétikem trvala 5 minut. Suárez přenechal míč na hranici šestnáctky Messimu, ten se silou protlačil proti dvěma bekům a netradičně pravačkou zavěsil na bližší tyč tak přesně a rychle, že Oblak ani nestihl zareagovat. O pár minut později se vlnila síť za jeho zády znova a opět u toho byl Leo, jenž zpracoval vysoký míč a po osamostatnění vypálil.

Hlavní arbitr ale poprvé zaběhl k video stanovišti, jež bylo přítomno i na stadionu Sports City v Džiddě, a po opětovném prohlédnutí akce branku anuloval. Důvodem bylo zahrání rukou, konkrétně pak ramenem. Při čekání na pád balónu z výšky jej totiž rodák z Rosaria měl podél těla a dotkl se jím právě hlavního herního předmětu, což se Gonzálezovi Gonzálezovi nezdálo.

Pár chvil na to přišla další ofenzivní akce FCB. Suárezův pokus ještě parádně vytáhl Oblak pryč, nicméně na hlavičku dorážejícího Griezmanna byl už krátký a tentokrát gól platil. Odchovanec Realu Sociedad svou trefu neslavil, přesně tak, jak slíbil a to i přes četný pískot při posledním ligovém duelu na Wandě Metropolitano. Stav byl tedy otočený z 0:1 na 2:1.

Barca i nadále drtila svého soka a vytvářela si čím dál tím více příležitosti. Nebýt Oblaka v bráně, tak by se Rojiblancos vraceli domů s pořádným přídělem. Jemu i jeho spoluhráčům pak opět přispěchal na pomoc systém VAR a to při gólu Gerarda Piquého v 74. minutě. Důvodem bylo postavení mimo hru. Divákům se pak připomnělo staré pořekadlo „nedáš – dostaneš“.

Na druhém konci hřiště se 10 minut před koncem skácel k zemi Vitolo a vybíhající brankář Neto viděl žluté napomenutí. Nařízenou penaltu proměnil hrotový útočník Álvaro Morata. Nechybělo málo a hned vzápětí by madridští zahrávali další pokutový kop. Do třetice se sáhlo pro pomoc videa, které tentokrát potvrdilo, že Piqué nezahrál záměrně rukou uvnitř svého vápna.

Barcelonisty ale celý šum vyvedl z rovnováhy a šlo to na nich vidět. Opět se prolomila koncentrace a Atlético udeřilo do třetice. Ángel Correa se opět objevil sám před gólmanem, který jeho ránu vyrazil, ale nedostatečně silně a dobíhající Sergi Roberto už balón vykopával z prostoru za brankovou čárou. Nutno dodat, že defenzivní výkony stoperů nebyly ukázkové.

Se štěstím se tak ujali vedení zástupci španělského hlavního města a Valverde na to zareagoval stažením de Jonga za Ansua Fatiho. Ani tento tah nicméně kýžené ovoce v podobě vyrovnání nepřinesl a nakonec jí tedy místo příprav na nedělní finále čeká návrat domů a delší pauza před příštím ligovým střetnutím, které proběhne až v neděli 19. ledna doma s Granadou.

Do finále letošního ročníku Supercopy de Espaňa tedy postoupili vicemistr posledního vydání LaLigy Santander a až třetí celek z Realu, který už v úterý porazil vítěze poháru z Valencie 2:0. Dá se tedy říci, že ze změny nejvíce vytěžili ti, kteří by správně ani v této soutěži neměli být. Jak ale zaznělo na předzápasové tiskovce, rozhodnutí dělá federace a fotbal je hlavně i byznys.


Přehled utkání

9. ledna 2020, 20:00 King Abdullah Sports City, Džidda Sport 1 (20:00 SEČ)

FC Barcelona

2 : 3 José Luis González González (Kastílie a León)

Atlético Madrid

Gerard Piqué 31'  
  35' Thomas Partey
  45+3' Stefan Savič
Luis Suárez 45+3'  
  46' Jorge „Koke“ Resurreción (Ángel Correa)
Lionel Messi 51'  
Antoine Griezmann 62'  
  65' Felipe Augusto
  73' Marcos Llorente
Arturo Vidal 77'  
Norberto Neto 80'  
  81' Álvaro Morata (pen.)
  86' Ángel Correa (Álvaro Morata)
Sestava

Neto - Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - de Jong (88' Fati), Busquets (86' Rakitič), Vidal - Messi, Suárez, Griezmann

Sestava

Oblak - Trippier, Augusto, Savič, Lodi (67' Vitolo) - Correa, Herrera (46' Koke; 72' Llorente), Partey, Saúl - Morata, Félix


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Gratulace rozhodčímu, mět k dispozici VAR a takto odpískat zápas to chce opravdu talent smiley

09.01.2020, 22:03
marek99 CulesWarkin
Senior editor

Messiho gól mal zrejme platiť, ale rovnako tak mohol odpískať penaltu po ruke Piquého, tam to už zrejme len kompenzoval. Ale tie ofsajdy sú fakt hlúposť, malo by sa rátať skôr nejaké ťažisko hráča alebo stred tela a nie takto hocijaká časť tela. Však pri útočných akciách bude vždy útočník naklonený dopredu..

09.01.2020, 22:27
CulesWarkin marek99

No šak myslím jako že to celkově ten zápas moc nezvládl, ruka Piqueho naprosto jasná.

10.01.2020, 11:24
marek99
Senior editor

Dnes sme hrali fakt veľmi dobre. Bohužiaľ, lekcia z efektivity od Atletica.
Vidal opäť ukázal, že patrí do základu, bez debaty. Na druhej strane Umtiti sa očividne potrebuje rozohrať, miestami tragédia

09.01.2020, 22:06
René marek99

Myslím že to nebyla lekce z efektivity ale další bídný výkon naší obrany.smiley

09.01.2020, 22:16
marek99 René
Senior editor

No aj to samozrejme.. Okrem Umtitiho tam horeli aj Piqué a predovšetkým Sergi Roberto

09.01.2020, 22:21

💰

09.01.2020, 22:10

proč nedá šanci mladým hráčům, když stejně vypadli?
rozhodčí se pod to podepsal, ale to mužstvo je pomalý a obrana slabá

09.01.2020, 22:25

On Valverdemu někdo zapomněl před zápasem říct že vypadnou to je pak těžký

09.01.2020, 22:29
marek99 Jirka Luňák
Senior editor

smiley

09.01.2020, 22:32
Roman Jirka Luňák

Tak on se hlavně bojí dávat šanci mladým, právě aby nevypadli, ale výsledek je stejný. Mám za to, že La liga je důležitější než nějaký Superpohár, kde si mohl některý hráče vyzkoušet. V LM to bude taky stejný, sestava třicátníků, která nebude rychlostně stíhat

09.01.2020, 22:48
Pajinos Roman

a proto pod ním za 3 roky debutovalo už 13 hráčů z La Masie plus Araújosmileykdyby tam poslal plno mladíků, zase by se našli odborníci, kteří by se vztekali, že tu soutěž nebere vážně, to si nevybereš

10.01.2020, 09:51
Caltic8
Administrátor

Zápas to byl pěkný, Barcelona byla lepší, bohužel s touhle obranou budeme muset dávat čtyři pět gólů na zápas, abychom vyhráli. Není normální, aby úplně každý útok soupeře smrděl inkasováním (a bylo přitom jedno, jestli je to Atlético, nebo Espanyol).

1. gól: Piqué vystoupí na místo, které má krýt Busquets, souboj prohraje, krajní beci už se nestíhají vrátit místo stoperů.
2. gól: Busquets nestíhá, Piqué tentokrát vystoupí jen na půli cesty, krajní bek se opět na jeho místo už nemá šanci vrátit.
3. gól: De Jong vypustí návrat na půlku, Piqué vystoupí proti uvolněnému Moratovi, samozřejmě zase prohraje, Umtiti nejeví žádnou snahu.

09.01.2020, 22:31
karlos Caltic8

Když hrajeme takto ofenzívně, jak píšeš, tak se obrana prostě otevirat bude. Nejsme Liverpool, kterej si to diky Van dijkovi může dovolit....

09.01.2020, 22:37

Dnes veľmi dobrý výkon, škoda dvoch neuznaných gólov a následnej penalty proti nám. Tiež škoda veľmi rýchleho gólu hneď v úvode druhej polky. Prvý polčas jasne v našej réžii, druhý bol ako na hojdačke. Proste zápas blbec by som to nazval. Zápas, ktorý sme mali vyhrať, ale nejako sa to vymklo z rúk a asi nám nebolo dopriate. Mrzia ma niektoré moje reakcie v chatu, človek má horúcu hlavu v danom momente a reaguje podráždene. Treba to brať s ľahkosťou a nerobiť si nervy. My fans máme nervy, hádame sa ako blbci zbytočne medzi sebou a klub si nerobí veľkú hlavu z prehry, keďže si odnesie pekné prachy z Arábie, veď sám Valverde to povedal pred zápasom, že pôjde o biznis.

09.01.2020, 22:39

Ten ofsajd u toho našeho gólu nebyl, tentokrát u VAR udělali rozhodčí chybu. Hráč Atletika co bránil Suareze tak tam měl ruku směrem k bráně. Jinak hezký zápas až na naší obranu ke konci, měli jsme smůlu ale v LM bude potřeba abychom venku ke konci takto vzadu neodpadli jinak to bude složitý s amibicema vyhrát ušatý pohar. Tak snad příště vyhrajem a obrana se dá dohromady na jarní část sezóny.

10.01.2020, 00:00
PiGGy Žáán

To je nějaké nové pravidlo, že platí gól rukou?

10.01.2020, 06:38
clen_0548 Žáán

nevím jestli se zas trapně nezměnili pravidla ohledně té části těla.

tady je fotka www.goalsn.com

10.01.2020, 07:35
PiGGy clen_0548

Pravidla jsou stále stejné. Počítá se část těla s kterou můžeš dát gól.

10.01.2020, 08:12
clen_0548 PiGGy

tak dejme tomu teda, že tam to rameno o 0,0001mm je. ale messiho rameno se počítá jinak zřejmě :D

10.01.2020, 08:31

Pominu-li náš dobrý výkon, tak sakra k čemu je tam VAR? Co ty ruce v obličeji Vidala (btw výborný výkon, patří do základu) a spoustu dalších, včetně regulérního gólů LM10? Jako s tímhle, ať jdou sudí do p.č.! Mohl to být krásný fotbal, zůstala ale pachuť něčeho, čemu ani sami nerozumíme. Atletikům gratuluji z lekci produktivity, tak ať dají Baletky ve finále. VISCA CATALUNYA 💙❤️

10.01.2020, 00:40

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat