FC Barcelona 5:2 Real Betis

FC Barcelona 5:2 Real Betis

V prvním soutěžním utkání sezony 2019/20 na Camp Nou se Barceloně podařilo získat 3 body a to za vítězství 5:2. Kouč Ernesto Valverde tak alespoň částečně napravil zaváhání v Bilbau a díky trefám Antoina Griezmanna, Carlese Péreze, Jordiho Alby a Artura Vidala slaví první triumf v novém ligovém ročníku.

Volba základní sestavy nebyla žádným překvapením, ovšem nutno podotknout, že Kataláncům scházeli v útoku Lionel Messi, Ousmane Dembélé i Luis Suárez. Naopak do hry se vrátil Sergio Busquets a výše zmíněné trio nahradili Rafinha Alcántara, Antoine Griezmann a mladík Carles Pérez. Na straně hostů začínali ex-barcelonisté Marc Bartra a Cristian Tello.

Začátek zápasu se nesl ve znamení dominance Barcelony a chvílemi se o slovo přihlásil i její oblíbený herní styl s narážečkami. V 7. minutě poprvé prověřil pozornost gólmana Daniho Martína, jenž zaskakoval za distancovaného Joela Roblese, Griezmann svou střelou z dálky. O 2 minuty později se stejný hráč ještě s Rafinhou a Jordim Albou dostal do kombinace, ale bez úspěchu.

Opět se potvrdilo pravidlo „nedáš – dostaneš“ a po chybě Busquetse udeřili hosté. Loren Morón nahrál Nabilovi Fékirovi do protiútoku a ten si ve svém druhém startu v LaLize připsal premiérový zásah v barvách Verdiblancos. Barcelonští nicméně nestáli jako opaření a pokračovali v dominanci. Výsledkem toho byla střela Péreze, kterou zablokovali hráči venkovního mužstva.

Pak se do dalšího brejku hnal Betis a to přes Moróna, kterého však zastavil Gerard Piqué a to tak, že si potom z rukou Josého Luise Gonzáleze Gonzáleze prohlédl kartonek žluté barvy. Smůlu měl pak Rafinha, jenž zaznamenal dvě povedené střely. U první však podklouzl a u druhé, na kterou mu nahrávali Busquets s Albou nastřelil koleno brazilského stopera Sídneie.

Nakonec se však přeci jen povedlo Blaugranas vyrovnat a to zásluhou její nejdražší posily v letošním okně. Pérez stáhl ve 41. minutě míč z kraje hřiště doprostřed, nahrál Sergimu Robertovi a ten parádním passem za obranu vyzval k náběhu Antoina Griezmanna, jenž holení dorazil balón do brány. Následovat tak mohla první oslava a to s konfetami. Do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Po změně stran se Barca nezdráhala a pustila se na plno do snahy o vstřelení vedoucí branky. Téměř perfektní akci předvedli všichni tři členové ofenzivní trojky, ale Pérez těsně minul. Pět minut na to už se nemýlil Griezmann a parádní ránou levačkou z hranice šestnáctky překonal Martína podruhé. O navýšení skóre se pak ještě snažil mladý křídelník, ale marně.

Tedy alespoň dočasně, jelikož v 56. minutě obdržel dobrou nahrávku od Nélsona Semeda a rovněž u čáry ohraničené kolem velkého vápna překonal brankáře Betisu přízemní střelou. A modro-bordoví neustupovali – po nahrávce Busquetse se následně už na 4:1 prosadil sváteční střelec Jordi Alba, čemuž zatleskali i Suárez s Messim, kteří zápas sledovali z bezprostřední blízkosti lavičky.

Ze hřiště pak byl stažen právě Sergio Busquets a jeho místo obsadil Arturo Vidal, další střelec. V 77. minutě neskutečnou bombou do šibenice nedal Martínovi šanci na chycení a zvyšoval už na 5:1. Pak přišla řada na další změnu ve Valverdeho mančaftu – Pérez šel po skvělém výkonu dolů a místo přenechal mladičkému Ansuovi Fatimu, jenž se stal 2. nejmladším debutantem v rámci ligy.

A nechybělo mnoho, aby svůj výkon korunoval brankou, nicméně těsně minul. I přes fakt, že po větší část druhého dějství vypadali odevzdaně, nesložili sevillští zbraně a zásluhou krásné střely Moróna upravili na konečných 2:5 z jejich pohledu. Na poslední desetiminutovku dostal potom prostor i bývalý hráč Betisu, Júnior Firpo, který nahradil Rafinhu a debutoval v oficiálním mači za FCB.

Barcelona tedy získala své první tři body po porážce proti Athleticu a nechala špatný dojem z úvodního představení na San Mamés za sebou. Nutno dodat, že výhra byla zasloužená a barcelonisté nyní opanují 9. příčku. V příštím zápase na ně příští neděli čeká výjezd do Pamplony, kde vyzvou domácí Osasunu. Betis, jenž spadl na poslední místo, přivítá doma Leganés.


Přehled utkání

25. srpna 2019, 21:00 Camp Nou, Barcelona Digi Sport

FC Barcelona

5 : 2 José Luis González González (Kastílie a León)

Real Betis

  15' Fékir
Piqué 32'  
Griezmann 41'  
Griezmann 50'  
C. Pérez 56'  
Alba 60'  
Vidal 77'  
  79' Loren
  90' Carvalho
Sestava

ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - De Jong, Busquets, Roberto - Rafinha, Griezmann, Pérez

Sestava

Martín - Emerson, Bartra, Sídnei, Pedraza - Guardado, Carvalho - Tello, Fékir, Canales - Morón


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

marek99
Senior editor

Už prvé minúty vyzerali skvelo, ale následne po góle Fekira som už pred očami videl ako máme 0 bodov po prvých dvoch kolách snáď po 40 rokoch :-D
Každopádne paráda, Griezmann efektívny, skvelé výkony od Peréza či Semeda (y)
No a Ansu Fati zapôsobil skvelo, snáď ho ešte túto sezónu uvidíme smiley

25.08.2019, 23:17

Super zápas, po dlouhé době sem si to užil. Byl bych rád aby Neymar nedošel, mladí kluci z akademie mají potřebnou dravost a chuť hrát, dneska se jim určitě zápas podařil, možná předvedli více než Demba za dva roky smiley

25.08.2019, 23:17
marek99 Molkovicz
Senior editor

Pokiaľ by mal prísť Neymar tak dúfam že s výmenou za Dembelého

25.08.2019, 23:19
karlos marek99

Jako jestli si Dembele žije opravdu tak, jak se píše, tak by to byla ta nejlepší možnost.

26.08.2019, 15:20

Uff, kde začať ? Za mňa osobne skvelý zápas, bavila ma naša hra, pohyb, napadanie a zisky lopt po stratách (hlavne okolo súperovej 16-ky sme toho veľa vyhrali naspať, prípadne donútili k odkopom). Samozrejme je to vždy aj o kvalite súpera, ale tú nemožeme zato, kto proti nám hraje. Pochvala Valverdemu za zostavu, možno miesto Roberta akurát Artur v základe, ale nevieme ako na tom je fyzicky aťd. a konieckoncov Roberto nakoniec svoju nomináciu pretavil do peknej prihrávky na prvý gól a bol v zápase aktívny. Inak najlepší za mňa jednoznačne Griezmann, kombinačne je skvelý a o jeho kvalite sa baviť nemusíme, som zvedabý, ako to bude až sa vráti Messi, dúfam, že si na ihrisku vyhovejú a že to nebude ako s Coutinhom.

26.08.2019, 11:54

Dobre zahral aj Peréz ( niektoré akcie síce volali radšej po prihrávke než individálnom zakončení), Rafinha ( ale to jeho zakočenie, to je hroza), či Semedo. De Jong mi prišiel trochu stratený na kraji zálohy, jeho pozícia je asi viac zo stredu, ale pri nasadzovaní Busquetsa sa bude musieť vyriešiť ako ich dvoch dať dohromady, aby to tímu najviac pomohlo. Striedania tiež OK, nasadenie mladého Fatiho vyslovene čerešnička na torte, samozrejme jeho výkon sa musí brať s ohĺadom na stav zápasu a odovzdanosť súpera.

26.08.2019, 12:00

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat