Preview 1. kola skupiny Ligy mistrů: Borussia Dortmund – FC Barcelona

Preview 1. kola skupiny Ligy mistrů: Borussia Dortmund – FC Barcelona

Dva dny po vysokém vítězství 5:2 na domácí půdě proti Valencii vstupuje Barcelona do letošního tažení skupinovou fází Ligy mistrů UEFA, v jejímž prvním kole vyzve Borussii Dortmund. Ta ve svém víkendovém mači pod hlavičkou Bundesligy přehrála Leverkusen 4:0.

A je to konečně tady! Fanoušci evropských velkoklubů se dočkali a po tříměsíční přestávce se o slovo opět hlásí Liga mistrů. V její skupině F se v rámci prvního zápasu představí FC Barcelona, která v posledním ročníku vypadla v semifinále po vyhoření v odvetě s Liverpoolem.

To Dortmund uviděl stopku o dvě kola dříve a to v osmifinále od dalšího finalisty z Tottenhamu. I přesto ale u klubu, jenž se v roce 1997 radoval z celkového vítězství v Lize mistrů, zůstal švýcarský kouč Lucien Favre, který předtím vedl Curych, Herthu Berlín, Mönchengladbach a Nice.

Oba celky si proti sobě oficiálně zahrály pouze jednou a to právě před dvaadvaceti lety v souboji o evropský superpohár. V prvním utkání se po brankách Luise Enriqueho a Rivalda radovali Katalánci, venkovní odveta skončila po trefách Giovanniho Silvy a Jörga Heinricha plichtou 1:1.

Dějištěm vůbec prvního střetnutí obou celků v rámci UEFA Champions League bude Signal Iduna Park (či chcete-li Westfalenstadion) otevřený 2. dubna roku 1974 s kapacitou pro 81 360 lidí, což je vůbec nejvíce v rámci země a na starém kontinentu mu náleží 5. příčka.

Letní změny ve Vestfálsku

Dortmundští přišli v létě dle zimního avíza o Christiana Pulišiče, jenž zamířil do Chelsea. Na jeho místo přivedli Juliana Brandta s Thorganem Hazardem a obrannou vazbu BVB se vrátil vyztužit Mats Hummels. Vedle nich ještě dorazili Nico Schulz, Mateu Morey a Achraf Hakimi.

Oproti loňskému kádru pak posledního vicemistra německé nejvyšší soutěže opustili i Alexnader Isak, Abdou Diallo, Sebastian Rode, Shinji Kagawa, Maximilian Philipp a pětka Felix Passlack, Jeremy Toljan, André Schürrle, Ömer Toprak se Sergiem Gómezem na hostování.

I přes tolik výměn ale nedošlo k razantní změně v herním pojetí. Stále se uplatňuje atraktivní formace 4-2-3-1, která na začátku srpna přinesla své ovoce v podobě vítězství v DFL-Supercupu nad rivaly z Bayernu. O výsledek 2:0 se postarali Paco Alcácer a objev minulého ročníku Jadon Sancho, který se určitě bude chtít vytáhnout proti jednomu z nejlepších klubů planety.

Vstup do sezony pak měli v Dortmundu určitě lepší, než v Barceloně. Po úvodním triumfu 5:1 nad Augsburgem totiž přišla ještě výhra 3:1 nad Kolínem, než překvapil nováček z Unionu Berlín, jenž doma udržel všechny body za triumf 3:1. I přesto ale BVB náleží druhá příčka, na rozdíl od Barcelony, která je 5. po dvou výhrách, remíze a prohře.

Smolař Luis Suárez

Katalánci upřou svůj zrak hlavně na Luise Suáreze, který se o víkendu vrátil po svém zranění dvojičkou do sítě Valencie, ale v pohárové Evropě se trápí. Venku už nedal gól rovné 4 roky. V minulém ročníku se prosadil pouze doma s Liverpoolem, rok předtím jen s Římem a v předchozích letech opět na Camp Nou a to se Celticem a PSG.

Známé tváře z nedávné doby

Co se bývalých hráčů z Barcelony týče, tak v kádru Borussie najdeme již jmenovaného Paca Alcácera (2016 až 2018) a dále rovněž zmiňované Moreyho (2015 až 2019) a Gómeze (2010 až 2018). Na opačné straně pak figuruje aktuálně zraněný Francouz Ousmane Dembélé (2016 až 2017).

Alcácer je díky svým pěti zásahům na druhém místě v tabulce střelců Bundesligy a to za dalším ostrostřelcem Robertem Lewandowskim, jenž má o 2 více. Oba celky jsou pak ty s největším počtem branek ve svých soutěžích. Katalánci jich mají 12, Němci o jednu více.

Absence v obou táborech

Na straně domácích čítáme tři marody a to Schulze, Moreyho a Lukasze Piszczeka. Posledně jmenovaný Polák by ale teoreticky mohl do zápasu stihnout nabrat kondici. Spíše se ale počítá s tím, že kraj obrany vyztuží Hakimi, aby se Piszczekův zdravotní stav příliš neriskoval.

Za FCB určitě nenastoupí Dembélé a Samuel Umtiti. Křídelník, který si udělal první jméno ve Stade Rennais, má problémy s hamstringem, zatímco jeho krajan ze stoperské dvojice si při plnění reprezentačních povinností zlomil druhou nártní kůstku v pravém chodidle.

Předpokládané sestavy

Portál WhoScored počítá s tím, že si vedle Axela Witsela zahraje Thomas Delaney nebo Julian Weigl, přičemž upřednostnil druhého zmiňovaného Němce. Na levém křídle pak dal přednost Thorganu Hazardovi před Julianem Brandtem a počítá i se startem nedávno zraněného Manuela Akanjiho.

Stejný web si potom troufl tipnout, že Messi naskočí hned po udělení zdravotního povolení ke startu do základní sestavy s tím, že Carles Pérez s Ansuem Fatim půjdou na lavičku. U obrany pak není pochyb, že vedle Gerarda Piquého budou Clément Lenglet na straně jedné a Nélson Semedo na straně druhé.

Oba křídelníci, kteří v posledních zápasech doslova udivili všechny experty, jsou sice v nominaci na mač, který pod hlavičkou úterního programu začíná v 9 hodin večer, ale nutno dodat, že trenér Ernesto Valverde bude muset ještě 4 jména odmazat, aby splnil regule UEFA o sedmi náhradnících na lavičce.

Zelenou pak dostal od doktorů také brankář Norberto Neto, jenž překonal potíže se zlomeným zápěstím a může zase krýt záda Marcovi-Andrému ter Stegenovi, jenž Favreho zažil u Die Föhlen v letech 2011 až 2014. Ze soupisky tak pravděpodobně vypadne další mladík Iňaki Peňa.

Tip sázkařů a přehled kurzů

Dortmund vyhrál doma pouze 2 z posledních osmi zápasů, přičemž ve zbylých dvakrát remizoval a čtyřikrát prohrál. To na druhou stranu Barcelona nepoznala porážku za posledních14 skupinových klání s bilancí 10 výher a 4 remízy. Z posledních osmadvaceti utkání ve skupině prohrála jen jedno a to s Manchesterem City venku 1:3 v listopadu roku 2016.

Barcelona inkasovala v posledních třech zápasech pokaždé 2 branky a to hraje do karet Borussii, která v posledních dvou duelech vstřelila 9 gólů. Navíc v posledních třech zápasech Barcelony v Lize mistrů padlo vždy přes 2,5 branky. Vhodné tedy bude vsadit na remízu a to např. 2:2.

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 3,31 3,87 2,16
Fortuna 3,35 3,75 2,15
SazkaBet 3,35 3,75 2,15
Chance 3,31 3,87 2,16

Predikce utkání

Liga mistrů - 1. kolo skupiny F 17. září 2019, 21:00 Signal Iduna Park, Dortmund O2 TV Fotbal, O2 TV Sport 1, O2 TV Sport 7

Borussia Dortmund

Ovidiu Hategan (Rumunsko)

FC Barcelona

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
Borussia Dortmund

Bürki - Hakimi, Akanji, Hummels, Guerreiro - Weigl, Witsel - Sancho, Reus, Hazard - Alcácer

Předpokládané sestavy
FC Barcelona

ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - de Jong, Busquets, Arthur - Messi, Suárez, Griezmann

Poslední zápasy


Poslední zápasy
Borussia Dortmund

10.8.2019 – Münster 0:4 Borussia Dortmund – přátelák 17.8.2019 – Borussia Dortmund 5:1 Augsburg – Bundesliga 23.8.2019 – Kolín nad Rýnem 1:3 Borussia Dortmund – Bundesliga 31.8.2019 – Union Berlín 3:1 Borussia Dortmund – Bundesliga 6.9.2019 – Energie Chotěbuz 0:5 Borussia Dortmund – přátelák 14.9.2019 – Borussia Dortmund 4:0 Bayer Leverkusen – Bundesliga

Poslední zápasy
FC Barcelona

array(3) { [0]=> string(9) "Barcelona" [1]=> string(6) "Neapol" [2]=> string(12) "FC Barcelona" } array(2) { [0]=> int(9) [1]=> int(2) } cant determine who is 'us'