Preview 19. kola LaLigy: RCD Espanyol – FC Barcelona

Preview 19. kola LaLigy: RCD Espanyol – FC Barcelona

Svátky jsou za námi a nejen my se vracíme do normálního pracovního procesu. Fotbalisté Barcelony mají dovolenou také za sebou a jako první je v roce 2020 čekají městští rivalové z Espanyolu. Hrát se bude na jejich stadionu v Cornelle v sobotu 4. ledna od osmé hodiny večerní a jedná se o souboj prvního celku s posledním, který už vyměnil trenéra.

Čas odpočinku je u konce a o slovo se opět hlásí španělský fotbal. Ten ve svém posledním kole první poloviny ligového ročníku 2019/2020 nabídne El Derbi barceloni mezi Barcou a Espanyolem a proti sobě stanou týmy v odlišných, ale přesto podobných situacích. Zatímco lídra tabulky trápí v některých zápasech nepohledná hra, druhý celek je až po nos utopený v boji o udržení.

Po osmnácti kolech mu totiž náleží poslední příčka a 10 bodů, což je o 3 méně než předposlední Leganés, o 4 než 18. Celta Vigo a o rovných 5 než Mallorka, která okupuje první nesestupové místo. Espanyol si připsal pouhé dvě ligové výhry a to s Eibarem a Levante, zatímco v posledních osmi kolech zaznamenal pouhé dvě remízy. Doma pak sedmkrát prohráli a dvakrát remizovali.

Paradoxně se ale druhému barcelonskému týmu daří v evropských pohárech, stejně jako zkušenějšímu z této dvojice. Na Barcelonu čeká osmifinále Ligy mistrů proti Neapoli a Espanyol si po triumfech ve všech třech předkolech a postupu ze skupiny, kde působili Ludogorec Razgrad, Ferencváros a CSKA Moskva na něj čeká únorové vyřazovací kolo s Vlky z Wolverhamtponu.

Barcelona začíná nový kalendářní rok už podruhé v řadě ligovým zýápasem, namísto tím pohárovým, nicméně superpohár se o slovo přihlásí hned příští týden a to semifinálovým kláním proti Atlétiku. Jako první ale přijde na řadu derby a Lionel Messi v něm bude chtít navázat na roky 2016, 2017 a 2019, kdy otevíral gólové konto barcelonistů.

Medailonek soupeře

I když patří Espanyol ke známějším z prvoligových klubů ve Španělsku, představme si jej skrze krátký profil. Ten se začíná psát rok poté, co fotbalovou horečku v katalánském velkoměstě rozpoutal Hans Kamper (či Joan Gamper), zakladatel FCB. Španělská fotbalová společnost byla založena univerzitními studenty a přežila jako jediná svého druhu.

Jednalo se o dva velké rivaly už v rámci Katalánského šampionátu a sdílí spolu nejstarší rivalitu v historii španělské kopané. V roce 1929 byli oba jedněmi ze zakládajících celků dnešní LaLigy a Espanyol se od té doby neobjevil pouze v pěti ročnících, ačkoliv má nyní blízko k šestému. Je tedy týmem s největším počtem účastí mezi španělskou elitou bez jediného triumfu.

Dlouhou dobu hrál své domácí zápasy na Estadi de Sarriá, který se nacházel na konci cesty ke Camp Nou. Stánek byl v roce 1997 prodán a více než dekádu strávil Espanyol na olympijském stadionu na vrcholu Montjuic. Z něj se pak v roce 2009 přemístil na ultra-moderní RCDE Stadium na okraji metropole, jinak též zvaný Cornellá-El Prat, který se pyšní kapacitou 40 500 míst.

Vedle přezdívek Blanquiazules (v překladu Bílo-modří) a Mágico (Magičtí) se Espanyolu rovněž přezdívá Periquitos, což je španělský ekvivalent pro Andulky. Původ ale hledejme ve zdejší proslavené kreslené kočce Felixovi, který spatřil světlo světa ve 20. letech prostřednictvím satirického magazínu Xut!, jenž začal používat obrázek 4 těchto kočičích postav.

Tím symbolizoval klesající vliv Espanyolu a vzhledem k jeho pištivému hlasu mu katalánské děti přezdívaly kočka andulka. Odtud tedy andulky, ačkoliv to s ptákem nesoucím toto jméno nemá nic společného. Ovšem zpět k současné situaci, která není pro menší z barcelonských celků (i když jej Gerard Piqué zařadil do Cornelly) ideální.

Vzájemné zápasy a nejlepší střelci

Barcelona má totiž tradičně nad svým mladším bratrem z města převahu a ačkoliv se před dvěma lety radovali v prvním utkání pohárového čtvrtfinále právě fotbalisté Espanyolu, ligové derby naposledy vyhráli v roce 2009 a to na Camp Nou poměrem 1:2. A na svém novém stadionu stále čekají na první triumf nad svým úhlavním soupeřem.

Modro-bordové části BCN, jak zní letištní zkratka hlavního města tohoto autonomního území, tedy náleží nejdelší série neporazitelnosti v rámci ligové soutěže, která čítá 30 zápasů a skóre 52:5. V minulé sezoně skončil venkovní zápas vysokým vítězstvím 4:0, o které se postarali dvěma zásahy Leo Messi a po jedné brance Ousmane Dembélé s Luisem Suárezem.

Dohromady spolu oba odehráli 183 oficiálních duelů a ve 109 se radovali hráči Barcy (se skóre 354:185). Dalších 39 skončilo smírně, zatímco pětatřicetkrát zvítězili espanyolští. Podíváme-li se pouze na ligová střetnutí, dostaneme bilanci 99 výher, 37 remíz a 34 porážek ve prospěch FCB (se skóre 329:176) a mimo Camp Nou se pak narodilo 67 triumfů, 9 plichet a pouhých 9 proher.

Není velkým překvapením, že nejlepším střelcem vzájemných soubojů je Leo Messi s pětadvaceti zásahy – o 14 více než u druhého Césara Rodrígueze. Třetí je Suárez s devíti góly a po osmi dali Patrick Kluviert s Raúlem Tamudem. V této sezoně se za Espanyol nejvíce daří Argentinci Facundovi Ferreyrovi hostujícím z Benfiky, který dal 7 branek v Evropské lize a 1 v lize.

Pozor je si pak třeba dát i na čínského reprezentanta Wu Leie se sedmašedesáti starty za národní tým. Jedná se o historicky nejmladšího hráče nejvyšší ligové soutěže ve své domovině (bylo mu pouhých 14 let) a druhého nejlepšího střelce v dějinách Super Ligy, který do Espanyolu zamířili vloni z Šanghaje SIPG jako sedmadvacetiletý. Nyní už je mu o rok více.

Bilance trenérů a bývalí hráči

Novým koučem Espanyolu je bývalý stoper Abelardo Fernández, jenž 8 sezon hájil barvy Barcelony a zúčastnil se celkem 257 zápasů, ve kterých přidal 17 branek (178 z nich bylo v lize, resp. 11). Nebude to však poprvé, co si jako trenér poměří síly se svým bývalým hráčským zaměstnavatelem. Už tak učinil u kormidel Sportingu Gijón a Deportiva Alavés.

Celkem tak učinil již šestkrát (po třech zápasech u obou), avšak výsledky příliš nehovoří v jeho prospěch, jelikož pokaždé prohrál. Jako hráč si proti Barceloně zahrál třináctkrát a vedle tří výher a stejného počtu remíz zaznamenal i 7 proher. Co se týče Ernesta Valverdeho, ten si v Espanyolu vedle hráčské štace vyzkoušel i tu trenérskou a to v letech 2006 až 2008.


Abelardo Fernández jako hráč Barcelony (zdroj: fcbarcelona.com)

Dohromady už proti němu odkoučoval 22 zápasů a v devíti z nich vyhrál, šestkrát se s ním rozešel smírně, zatímco sedmkrát padl. S Abelardem se poté potkal šestkrát a vyjma jedné porážky pokaždé zvítězil. Dodejme, že Abelardo přebíral Alavés v roce 2017 jako poslední tým a skončil s ním ve středu tabulky a v Gijónu i přes finanční potíže zaznamenal postup do první ligy.

V kádru Espanyolu najdeme vedle již zmíněného Abelarda ještě jedno ex-barcelonské jméno a to Víctora Sáncheze. Ten působil v Barceloně v letech 2005 až 2011 a to včetně 8 startů v treblové sezoně 2008/09. V roce 2012 pak po hostováních v Jerezu a Getafe a angažmá ve švýcarskem Neuchatelu zamířil ke konkurentovi, kde se vypracoval v klíčovou osobnost a kapitána mužstva.

Absence a možné starty

Domácím bude chybět Esteban Granero z důvodu distancu, dále zraněný Sébastien Corchia a otazníky se vznášejí nad starty Pabla Piattiho, výše zmíněného Sáncheze a Matíase Vargase, ačkoliv u něj se počítá s tím, že poraněný kotník doléčí. Když ne, naskočí za něj pravděpodobně Adriá Pedrosa. Na krajích obrany pak zřejmě uvidíme Javiho Lópeze a Dídaca Vilu.

U hostů chybí trojlístek Ousmane Dembélé, Arthur Melo a nově také Marc-André ter Stegen. Německého gólmana trápí bolavé koleno a tak místo něj zaskočí Norberto Neto. Na pravé straně obrany by měl dostat přednost Sergi Roberto před Nélsonem Semedem, jehož budoucnost v klubu není jistá a v záložní řadě se asi opět dostane na Ivana Rakitiče.

Předpokládané sestavy

RCD Espanyol (4-4-2) FC Barcelona (4-3-3)
Diego López Norberto Neto
Javi López Sergi Roberto
Bernardo Espinosa Gerard Piqué
Fernando Calero Clément Lenglet
Dídac Vilá Jordi Alba
Sergi Darder Frenkie de Jong
David López Sergio Busquets
Marc Roca Ivan Rakitič
Matías Vargas Lionel Messi
Wu Lei Luis Suárez
Jonathan Calleri Antoine Griezmann

Porovnání statistik vybraných sestav

RCD Espanyol   FC Barcelona
8 (11) Góly 35 (47)
5 (6) Asistence 25 (35)
6,4 (6,3) Průměrná známka 7,1 (6,8)
28,2 Průměrný věk 29,0
182,4 Průměrná výška (cm) 181,7
1,1 (0,9) Střely za zápas 1,1 (1,0)
49 % (46 %) Úspěšnost vzdušných soubojů 60 % (55 %)
0,6 (0,5) Driblinky za zápas 1,2 (1,1)
1,1 (1,2) Zákroky za zápas 1,0 (1,1)

Poznámka: V závorce jsou celkové statistiky týmu v lize.

Tipérské okénko

V posledních devíti z jedenácti zápasů Barcelony padlo vždy přes 2,5 branky, což je stejné číslo, kterého dosáhl Espanyol v pěti z posledních šesti vzájemných duelů proti svému místnímu konkurentovi ve všech soutěžích. Jinak se ale Pericos (Andulkám, pozn. přek.) nepodařilo vyhrát v posledních devíti ligových střetnutích a v sedmi z posledních osmi vždy dostali alespoň 2 góly.,

To Blaugranas neprohráli s Espanyolem už ve dvaadvaceti z posledních čtyřiadvaceti utkání a v šesti z posledních osmi navíc udrželi čisté konto. Posledních 7 kol nenašli v LaLize přemožitele a celkem už neprohráli 10 zápasů v řadě. Poslední dva ze tří ligových zápasů sice remizovali, ale Espanyol vyhrál z posledních devíti soutěžních zápasů jen jeden a to proti Lleidě v poháru.

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 6,71 4,75 1,47
Fortuna 6,90 4,65 1,48
SazkaBet 6,70 4,95 1,47
Chance 6,71 4,75 1,47

 


Predikce utkání

4. ledna 2020, 21:00 RCDE Stadium, Barcelona Digi Sport 1 (20:55 SEČ)

RCD Espanyol

Carlos Del Cerro Grande (Madrid)

FC Barcelona

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
RCD Espanyol

Diego López - J. López, Espinosa, Calero, Vilá - Darder, David López, Roca, Vargas - Lei, Calleri

Předpokládané sestavy
FC Barcelona

Neto - Roberto, Piqué, Lenglet, Alba - de Jong, Busquets, Rakitič - Messi, Suárez, Griezmann

Poslední zápasy


Poslední zápasy
RCD Espanyol

28.11.2019 – Ferencvárosi TC 2:2 RCD Espanyol – Evropská liga
1.12.2019 – RCD Espanyol 2:4 CA Osasuna – LaLiga
7.12.2019 – Real Madrid 2:0 RCD Espanyol – LaLiga
12.12.2019 – RCD Espanyol 0:1 CSKA Moskva – Evropská liga
15.12.2019 – RCD Espanyol 2:2 Real Betis – LaLiga
22.12.2019 – CD Leganés 2:0 RCD Espanyol – LaLiga

Poslední zápasy
FC Barcelona

1.12.2019 – Atlético de Madrid 0:1 FC Barcelona – LaLiga
7.12.2019 – FC Barcelona 5:2 RCD Mallorca – LaLiga
10.12.2019 – Inter Milán 1:2 FC Barcelona – Liga mistrů
14.12.2019 – Real Sociedad 2:2 FC Barcelona – LaLiga
18.12.2019 – FC Barcelona 0:0 Real Madrid – LaLiga
21.12.2019 – FC Barcelona 4:1 Deportivo Alavés – LaLiga


Poslední vzájemné zápasy

Poslední vzájemné zápasy

17.1.2018 – RCD Espanyol 1:0 FC Barcelona – Copa del Rey
25.1.2018 – FC Barcelona 2:0 RCD Espanyol – Copa del Rey
4.2.2018 – RCD Espanyol 1:1 FC Barcelona – LaLiga
7.3.2018 – FC Barcelona 1:0pp RCD Espanyol – Supercopa de Catalunya
8.12.2018 – RCD Espanyol 0:4 FC Barcelona – LaLiga
30.3.2019 – FC Barcelona 2:0 RCD Espanyol – LaLiga


Zdroje: fcbarcelona.com, whoscored.com, transfermarkt.com



Diskuze

V předpokládané sestavě Ter Stegen?smiley

04.01.2020, 11:58
Pajinos Martina

přehlédl jsem, ta čísla jsou ale jinak samozřejmě s Netem, čemuž odpovídá i o trochu vyšší věkový průměr

04.01.2020, 13:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat