Preview 3. kola Copy del Rey: UD Ibiza – FC Barcelona

Preview 3. kola Copy del Rey: UD Ibiza – FC Barcelona

Katalánská Barcelona vstupuje do v pořadí 4. a zároveň poslední soutěže, ve které se v rámci ročníku 2019/2020 představí a to do Copy del Rey – španělského národního poháru, kde jí los pro první zápas přiřadil třetiligovou Ibizu, se kterou se střetne vůbec poprvé v historii.

Cesta za ziskem 31. národního poháru, který by akorát rozšířil tuto rekordní sbírku, začíná pro Barcelonu na prosluněném ostrově Ibiza, který je spíše proslavený svými tanečními akcemi či blankytně modrým mořem s idylickými plážemi. Nejjižnější z Baleárských ostrovů, který se katalánsky řekne Eivissa, však má i fotbalový klub. K němu se však dostaneme za chvíli.

Prvně krátké představení této známé turistické destinace. Populace totiž činí 143 856 lidí, z nichž zhruba třetina žije v hlavním městě, ale další 3 miliony zde ročně dorazí na dovolenou či za památkami. Nejčastěji zde zavítají obyvatelé Spojeného království, Itálie a také prakticky místní z ostatních Španělska. V roce 1999 dostalo staré město status Světového dědictví UNESCO.

Unión Deportiva Ibiza byl založen před pouhými pěti lety v roce 2015, nicméně navazuje na sérii různých klubů, které datujeme zpátky až do roku 1956 a sdílely stejnou identitu, ale byly nuceny ukončit svou činnost z finančních důvodů. Nikdo z jeho předchůdců se nedostal výše, než do třetího patra španělské kopané, kde nyní působí také UD Ibiza – Eivissa.

Domácí zápasy hraje na Estadio Can Misses, jenž byl otevřen v roce 1991 a po mallorském San Moix je druhým největším stánkem na ostrovech. Na zdejším umělém trávníku poslední generace hrají i další celky z Ibizy a sledovat je při tom může 4 500 diváků. Na tento zápas bylo dočasně doinstalováno 2 000 sedaček a lístky byly rozprodány v prvních čtyřech hodinách.

Ovšem zpět k UD Ibize, která působí v první skupině Segundy División B a je aktuálně třetí v tabulce za rezervou Atlétika Madrid a Atlétikem Baleares. Naposledy překvapivě vyhráli venku s Rayou Majadahondou 1:0 a mají tak perfektně rozjetou cestu minimálně do play-off, aby si vůbec poprvé v dějinách zahráli o účast v druhé nejvyšší soutěži. V poháru jsou pak poprvé.

Vzájemné zápasy, bývalí barcelonisté a nebezpeční hráči

Do třetího kola, do něhož vstupuje právě Barcelona, se dostali přes Pontevedru a Albacete, které ostrované porazili 2:0, resp, 2:1 na penalty. Oba soupeři se proti sobě utkají poprvé, nicméně Barca B několik zápasů odehrála s jeho předchůdci, posledně právě v roce 2015, kdy Katalánci zvítězili na Can Misses 3:2. O góly se postarali Gai Assulin, Alberto Botía a Antonio Longás.

Na dnes již zaniklém Miniestadi se pak opět radovali Blaugranas a to po dvojičce v podání Benjamina Martíneze. Historie FCB čítá celkem 4 rodáky z Baleárských ostrovů a to brankáře Pereho Caldenteye (mezi lety 1952 a 1954), obránce Esteva Corra (1943 – 1945 a 1949 – 1950) s Miguelem Ángelem Nadalem (1991 – 1999) a útočníka Joana Mase (1972 – 1973).

Třetí jmenovaný je strýcem tenisové ikony Rafaela Nadala, zatímco jeho bratr Toni Nadal mu dělal trenéra. Velká část současného kádru Ibizy je tvořená Španěly, ale najdeme zde také tři Argentince (Mariana Gómeze, Gianlucu Simeoneho a Diega Mendozu), dva Brazilce (Lucase Anackera a Raíe Nascimenta) a jednoho Ghaňana (Kwasiho Siba).

Většina z nich už pak zažila angažmá v prestižnějších týmech – Sibo Sibo je na hostování z anglického Watfordu a Alejandro Machuca zkoušel štěstí v Leedsu United. Nejlepším střelcem je s deseti ligovými zásahy Ángel Rodado. Lodivodem všech těchto a dalších borců je produkt akademie Realu Zaragoza, Pablo Alfaro – mimochodem bývalý barcelonista, kde zakotvil v roce 1992.

Celkem odehrál 12 utkání a dal 2 branky, nicméně své místo si v týmu snů pod vedením Johana Cruyffa nenašel a tak po pouhém roce šel dál, konkrétně do Racingu Santander. Zde působil tři sezony pod Quiquem Setiénem, současným kormidelníkem barcelonské bárky, s nímž byli také u jednoho z největších úspěchů tohoto výběru z Kantábrie – triumfu 5:0 právě nad Barcou.

V rámci LaLigy odehrál na své pozici stopera přes 400 utkání a většina z nich přišla v Seville, kde byl jednak kapitánem a také dlouholetým parťákem Javiho Navarra. Až alarmující pak byl počet jeho vyloučení a nakonec jej ze sestavy vystrnadil jistý mladíček jménem Sergio Ramos. Krátce na to pověsil kopačky na hřebík a od té doby si vyzkoušel i angažmá u Leganés či v Huelvě.

Předchozí vstupy do Copy del Rey v podání FCB

Na Ibize nahradil Andrése Palopa, bývalého skvělého ligového brankáře a také ex-sevillistu. A nyní mu v cestě stojí doposud nejtěžší sok ze všech – katalánský gigant z Barcelony. Ten mívá povedené vstupy do této pohárové soutěže, čehož si povšiml i oficiální web. Loni se díky brance Clémenta Lengleta například radovali po vítězství 1:0 nad Culturalem Leonesou.

V ročníku 2017/18 se první brankou v barvách Barcy blýskl dnešní kanonýr Borussie Dortmund, Paco Alcácer, a podílel se tak na venkovním triumfu 3:0 nad Realem Murcíou. Rok předtím si zase premiérovou trefu připsal Carles Aleňá a to při remíze 1:1 na půdě Hérculesu. V roce 2015 barcelonští remizovali 0:0 s Villanovense a v treblové sezoně 2014/15 se narodila výhra 4:0.

Soupeřem byla Huesca, dějištěm pak její El Alcoraz a jedním z autorů branek chorvatský středopolař Ivan Rakitič. Je však nutno dodat, že ve všech případech měla Barcelona ještě k dispozici odvetu, což od letoška už neplatí. Nový formát se dotkl nejen Copy del Rey, ale také Supercopy de Espaňa, o které byla řeč na začátku měsíce. Na rozdíl od ní ale nejde o novinku.

Jeden vyřazovací zápas se naposledy hrál v sezoně 2004/05, kdy Barcelonu vyřadil provinční Gramanet z nižší soutěže a to své výhře 1:0 po prodloužení. Jednalo se o pomstu za vyřazení z předchozího roku, kdy stejným rozdílem barcelonisté vyhráli a to zásluhou trefy Ronaldinha Gaúcha. Největším šokem letošního vydání je zatím vypadnutí Deportiva La Coruňi s Unionistas.

Dodejme, že se jedná o duel v rámci 3. kola (nepočítáme-li předkolo), které se nalosovalo 14. ledna a do něhož vstupují i 4 účastníci zápolení o Supercopu. Zbylí ligoví účastníci už museli zápolit od prvního kola v prosinci loňského roku a až do semifinále čeká na všechny zúčastněné pouze jeden zápas. O finále se pak zahraje v tradičním dvojzápase.

Absence a možné starty

Na straně Barcelony budou určitě scházet potrestaný Sergio Busquets a dále nenominovaní Lionel Messi a Gerard Piqué. Do osmnáctičlenné listiny se dostali Carles Pérez, Riqui Puig, Abel Ruiz, Ansu Fati a Juan „Chumi“ Brandáriz z rezervy, stejně jako brazilský gólman Norberto Neto, jenž bude doufat v další start v úvodní jedenáctce.

Pohár je vyrovnanější a neexistuje prostor pro skromnost. Je to jeden večer a jde o to, jestli jste motivovaní a dobře začnete. Jedná se o tu nejhezčí soutěž pro menší týmy. Umělý trávník příliš nevyhovuje našemu hernímu stylu, ale proti Barce nám pomůže, jelikož na něj není zvyklá tak, jako my. Náš stadion je jednou z věcí, která nám hraje do karet,“ tvrdil trenér Ibizy Alfaro.

Podmínky nebudou takové, na jaké jsme zvyklí a ačkoliv jsme o poznání lepším týmem, než je Ibiza, budeme to muset ukázat na hřišti, kde nebude existovat místo pro chyby. V dlouhodobém horizontu jde o dobrý formát, jelikož přináší méně zápasů, ovšem jeden zápas je nebezpečný, jelikož v něm můžeme podklouznout. Dvojzápas by pro nás byl lepší,“ dodával Setién.

Jedná se tedy o ideální zápas pro experimentování, nicméně Barca si musí dát pozor. Z posledních pěti jednozápasových vyřazovacích kol vypadla z poháru hned třikrát – vedle již zmíněného Gramanetu v sezoně 2004/05 to bylo s Noveldou o dva roky dříve a Figueres v ročníku 2000/01. A k tomu se ještě přidá umělý trávník a silný vítr a déšť kvůli bouři Gloria.

Tipérské okénko

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 16,80 7,40 1,15
Fortuna 15,00 7,50 1,15
SazkaBet 15,00 7,25 1,15
Chance 16,80 7,40 1,15

Predikce utkání

Copa del Rey - osmifinále 22. ledna 2020, 19:00 Estadi Municipal de Can Misses, Ibiza (Baleárské ostrovy) Sport 1 (18:55 SEČ)

UD Ibiza

Pablo González Fuertes (Asturie)

FC Barcelona

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
UD Ibiza

Germán - Grima, Gonzalo, Mariano, Rubén - Pérez, Núňez, Sibo - López, Rodado, Caballé

Předpokládané sestavy
FC Barcelona

Neto - Semedo, Umtiti, Lenglet, Firpo - Arthur, Rakitič, Puig - Pérez, Griezmann, Fati

Poslední zápasy


Poslední zápasy
UD Ibiza

22.12.2019 – SCR Peňa Deportiva 0:2 UD Ibiza – Segunda División B (Grupo I) 5.1.2020 – UD Ibiza 2:2 UP Langreo – Segunda División B (Grupo I) 8.1.2020 – Pontevedra CF 0:2 UD Ibiza – Copa del Rey 11.1.2020 – UD Ibiza 2:1 pp Albacete Balompié – Copa del Rey 15.1.2020 – UD Ibiza 1:0 UD Las Palmas B – Segunda División B (Grupo I) 19.1.2020 – Rayo Majadahonda 0:1 UD Ibiza – Segunda División B (Grupo I)

Poslední zápasy
FC Barcelona

14.12.2019 – Real Sociedad 2:2 FC Barcelona – LaLiga 18.12.2019 – FC Barcelona 0:0 Real Madrid – LaLiga 21.12.2019 – FC Barcelona 4:1 Deportivo Alavés – LaLiga 4.1.2020 – RCD Espanyol 2:2 FC Barcelona – LaLiga 9.1.2020 – FC Barcelona 2:3 Atlético de Madrid – Supercopa de Espaňa 19.1.2020 – FC Barcelona 1:0 Granada CF – LaLiga


Poslední vzájemné zápasy

Poslední vzájemné zápasy

žádné


Zdroje: fcbarcelona.com, whoscored.com, transfermarkt.com, wikipedia.org



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat