Preview 5. kola skupiny Ligy mistrů: FC Barcelona – Borussia Dortmund

Preview 5. kola skupiny Ligy mistrů: FC Barcelona – Borussia Dortmund

V rámci aktuálního ročníku Ligy mistrů se v závěru měsíce listopadu koná předposlední kolo skupinové fáze a to se nevyhne ani Barceloně. Ta na Camp Nou přivítá Borussiu Dortmund a v případě vítězství může pomýšlet na místenku mezi nejlepšími šestnácti celky starého kontinentu. Německý mančaft ovšem také pomýšlí na postup a doma navíc s Katalánci udržel bezbrankovou plichtu.

Barcelona se vrací po odmlce do bojů o evropskou slávu a to druhým soubojem proti Borussii Dortmund v rámci tohoto ročníku UEFA Champions League. Tentokrát si zahraje před vlastními diváky a to po remíze 0:0 na Vestfálském stadionu v 1. kole hraném na začátku druhé poloviny září. Tehdy jí zachránil hlavně skvěle chytající Marc-André ter Stegen, jenž lapil i penaltu.

Rozpoložení posledního vicemistra německé Bundesligy ale není před tímto důležitým kláním ideální. V posledním duelu, kdy už v pátek předehrávali 12. kolo doma s Paderbornem. Ten se nachází na poslední příčce tabulky ovšem zásluhou Streliho Mamby – resp. jeho branek z 5. a 37. minuty – a Gerrita Holtmanna se svou trefou ve 42. minutě šli do kabiny za stavu 3:0.

Na svěřence kouče Luciena Favreho tak čekaly úkol ušitý jako na míru Herkulovi, kor když ještě před změnou stran musel ze hřiště odejít ex-barcelonský Paco Alcácer. Ve druhém poločase nejprve snížil na 1:3 Jadon Sancho a srovnání si nechali domácí až na závěrečné minuty, kdy se o něj postarali Axel Witsel a Marco Reus se svými góly v 84. a 90+2. minutě.

Barcelonští hráči o víkendu také nejprve prohrávali a to na půdě taktéž posledního Leganés po zásahu Youssefa En-Nesyriho. V druhé půli pak přišlo srovnání – o které se postaral Luis Suárez – a nakonec i obrat, který dokonal Arturo Vidal. Tým vedený Ernestem Valverdem nyní vyzve jednoho ze dvou největších favoritů na postup ze skupiny vyjma nich samých.

A zde výpis obtížných zápasů nekončí. Hned v neděli zajíždějí na Wanda Metropolitano poměřit síly se čtvrtým Atlétikem Madrid, které ztrácí tři body na vedoucí duo Barca – Real. Středečnímu zápasu budou předcházet výjimečně 3 tréninkové jednotky a to v pondělí dopoledne, v úterý v podvečer a ještě ve středu od půl jedenácté. Výkop je pak na programu ve 21:00 SEČ.

Jenom připomeňme, že Barca drží od září 2013 šňůru 34 utkání bez porážky na svém stadionu pod hlavičkou UEFA Champions League. V minulé sezoně se jí vítězstvím 5:1 nad Olympique Lyonem v osmifinále povedlo překonat předcházející rekord soutěže, který držel mnichovský Bayern. Ten mezi březnem roku 1998 a dubnem 2002 neprohrál v devětadvaceti zápasech.

Předcházející vzájemné souboje, které byly zatím oficiálně pouze tři, jsme shrnuli už v preview před prvním zápasem, stejně jako další zajímavé informace ohledně známých tvářích na opačných stranách táborů a nebezpečných hráčů v kádru soupeře. Stejně tak už jsme pokryli i možné postupové scénáře ve skupině F a to v tomto článku.


Zdroj: fcbarcelona.com

Trojice individuálních bitev, na které je třeba si dát pozor

Blaugranas dali na vlastním hřišti v rámci ročníku 2019/2020 už 31 branek a i přesto, že chyběl na prvních několik kvůli zranění, patří 6 z nich (cca 20 %) Lionelovi Messimu. Povedlo se mu prosadit i na Edenu, čímž se zapsal už 15. rokem v řadě na střeleckou listinu v Lize mistrů. nyní proti němu bude stát Mats Hummels a 81,8 % jeho přihrávek našlo správného adresáta.

Další sveřepý souboj se dá očekávat mezi gólmany. Rodák z Mönchengladbachu, hájící modro-bordové barvy už pátým rokem, má na svém kontě prozatím 5 čistých kont napříč všemi soutěžemi a 2 z nich v pohárové Evropě – v zápasech proti Slavii a právě Dortmundu. Celkem už sedmadvacetiletý ter Stegen předvedl 14 zákroků, což mu dává průměr 3,5 na jeden zápas.


Zdroj: fcbarcelona.com

Proti němu bude stát Švýcar Roman Bürki, jemuž u jména svítí 4 čisté štíty (22 %). O dva roky starší strážce svatyně, jenž ve čtyřech dosavadních utkáních ve skupině pustil 4 branky, si v prvním vzájemném mači s Barcelonou příliš nezachytal, ale v Katalánsku se může těšit na jiný příběh. A nesmíme zapomínat ani na bitvu v záloze mezi Sergiem Busquetsem a Reusem.

Druhý jmenovaný se za poslední roky přetransformoval do role klasické desítky a ačkoliv naskočil kvůli zranění pouze do dvou zápasů Ligy mistrů, v průměru nasbíral 4 střely na bránu za jeden a má úspěšnost přihrávek 81,3 %. Ta je potřeba, uvážíme-li fakt, že v září měla Barcelona 59 % zápasu míč na svých kopačkách a jednatřicetiletý Busquets tehdy sehrál klíčovou roli.


Zdroj: fcbarcelona.com

Zajímavosti

Prosadí-li se Ansu Fati, stane se nejmladším střelcem Barcy v historii této soutěže a pokud se mezi střelce zapíše Leo Messi, bude Dortmund jeho 34. různou obětí. V případě vítězství se Katalánci dostanou do osmifinále jako 1. tým tabulky skupiny a upevní tím své postavení v rámci dějin Ligy mistrů. Žádnému jinému týmu se to nepovedlo tolikrát, jako jim.

K tomu by si bez porážky připsali již 19. skupinový zápas v řadě. Borussia, která je aktuálně 6. v lize a 2. ve skupině F, přijíždí na Camp Nou teprve podruhé v rámci soutěžního klání, ale už se zde v roce 1957 zúčastnili inaugurace a prostředí tak znají. Nejvíce branek nasázeli Reus a Achraf Hakimi a to 6 v lize, respektive 4 v Lize mistrů a 2 v lize.

Absence a možné starty

Barcelonští se nemohou spolehnout na služby Gerarda Piquého, jenž má karetní trest. Otazníky se vznášejí i nad Clémentem Lengletem, který o víkendu utržil drobné poranění lýtka, nicméně pondělní trénink absolvoval bez potíží. Nejisté jsou i starty Jordiho Alby a Nélsona Semeda a v akci tak opět uvidíme Júniora Firpa a po jednozápasové odmlce Sergiho Roberta.

Zpátky po zranění od posledního zápasu Ligy mistrů je i Suárez a ten tak znovu odsune Antoina Griezmanna na kraj. A pokud nezůstane kouč u formace 4-2-3-1, ve které hráli jeho svěřenci na Butarque, pak zbude na bývalého člena kádru BVB Ousmana Dembélého místo pouze na lavičce. Zbytek kádru je zdráv a očekává se vystoupení předních hvězd.

Co se situace ve Vestfálsku týče, ta není příliš příznivá. Zranění jsou Thomas Delaney, Marcel Schmelzer i Jacob Brunn Larsen. Návrat na Camp Nou si neodkroutí Alcácer, jelikož v poločase souboje s Paderbornem střídal kvůli zranění. Jeho místo tak zaujme Mario Götze nebo Reus. V lize se pak nedostalo na hráče jako Julian Brandt, Thorgan Hazard a Hakimi.

Možná právě z důvodu šetření na tento šlágr. Sancho by se měl také objevit v úvodní jedenáctce, ačkoliv jeho dříve neotřesitelný post už po posledních několika měsících není tak jistým. O pozici levého beka svedou souboj Raphaël Guerreiro a Nico Schulz a pokud si výše jmenovaný mladší bratr Edena Hazarda prohlédne zblízka žlutou, zmešká zápas se Slavií.

Předpokládané sestavy

FC Barcelona (4-3-3) Borussia Dortmund (4-2-3-1)
Marc-André ter Stegen Roman Bürki
Sergi Roberto Lukasz Piszczek
Samuel Umtiti Manuel Akanji
Clément Lenglet Mats Hummels
Júnior Firpo Raphaël Guerreiro
Frenkie de Jong Julian Weigl
Sergio Busquets Axel Witsel
Arthur Melo Achraf Hakimi
Lionel Messi Julian Brandt
Luis Suárez Jadon Sancho
Antoine Griezmann Marco Reus

Porovnání statistik vybraných sestav

FC Barcelona   Borussia Dortmund
3 (3) Góly 5 (5)
2 (3) Asistence 3 (5)
7,1 (6,9) Průměrná známka 7,0 (6,7)
26,8 Průměrný věk 26,3
180,5 Průměrná výška (cm) 183,4
1,3 (1,0) Střely za zápas 1,4 (1,3)
52 % (54 %) Úspěšnost vzdušných soubojů 58 % (53 %)
1,5 (2,0) Driblinky za zápas 1,3 (1,5)
1,3 (1,2) Zákroky za zápas 1,7 (1,9)

Poznámka: V závorce jsou celkové statistiky týmu v Lize mistrů.

Rozhodčí

hlavní Clément Turpin (Francie)
pomezní Nicolas Danos (Francie)
pomezní Cyril Gringore (Francie)
čtvrtý Karim Abed (Francie)
video Franciois Letexier (Francie)
video-asistent Jérome Brisard (Francie)

Tipérské okénko

Barcelona je v posledních patnácti z šestnácti zápasů v Lize mistrů UEFA neporažená a pokud vyhraje, postoupí dál. Když se k tomu přidá i druhá ztráta bodů Nerazurri se Slavií, pak bude mít jisté první místo ve skupině. Do karet Kataláncům hraje i fakt, že se představí doma, kde ještě v této sezoně neprohráli a pouze jednou zde nevyhráli. Venku je to však jiná písnička.

Naopak Dortmund na tom není dobře a to hlavně výsledkově. Proti poslednímu týmu v lize sice udolali nakonec bod, ale předtím dostali výklep 0:4 od rivalů z Bayernu Mnichov. Venku vyhráli pouze jeden z posledních šesti zápasů a v posledních třech se jim nepovedlo vstřelit branku. I přes absenci klíčových obránců na straně FCB tak portál WhoScored.com tipuje výsledek 2:0.

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 1,56 4,50 5,65
Fortuna 1,56 4,50 5,60
SazkaBet 1,54 4,60 6,05
Chance 1,56 4,50 5,65

Predikce utkání

Liga mistrů - 5. kolo skupiny F 27. listopadu 2019, 21:00 Camp Nou, Barcelona O2 TV Fotbal, O2 TV Sport 7

FC Barcelona

Clément Turpin (Francie)

Borussia Dortmund

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
FC Barcelona

ter Stegen - Roberto, Umtiti, Lenglet, Firpo - de Jong, Busquets, Arthur - Messi, Suárez, Griezmann

Předpokládané sestavy
Borussia Dortmund

Bürki - Piszczek, Akanji, Hummels, Guerreiro - Weigl, Witsel - Hakimi, Brandt, Sancho - Reus

Poslední zápasy


Poslední zápasy
FC Barcelona

29.10.2019 – FC Barcelona 5:1 Real Valladolid – LaLiga 2.11.2019 – Levante UD 3:1 FC Barcelona – LaLiga 5.11.2019 – FC Barcelona 0:0 Slavia Praha – Liga mistrů 9.11.2019 – FC Barcelona 4:1 Celta de Vigo 0:1 – LaLiga 13.11.2019 – FC Cartagena 0:2 FC Barcelona – přátelský 23.11.2019 – CD Leganés 1:2 FC Barcelona – LaLiga

Poslední zápasy
Borussia Dortmund

cant determine date - teams:score - league