Preview 4. kola LaLigy: FC Barcelona – Valencia

Preview 4. kola LaLigy: FC Barcelona – Valencia

Zářijová reprezentační přestávka je věcí minulosti a nyní se opět vracíme k ligovému rozpisu, po němž bude následovat vstup do letošních skupin v Lize mistrů. Ještě předtím se ale v rámci 4. kola LaLigy Santander uskuteční na barcelonském stadionu šlágr kola mezi domácími Blaugranas a Valencií.

Valencie vstupuje do vzájemného utkání s Barcelonou v poněkud špatném interním rozpoložení. Charismatický singapurský předseda Peter Lim propustil trenéra Marcelina Garcíu Torala a to i přes fakt, že to byl právě on, kdo dirigoval jarní triumf v poháru.

V sezoně, ve které slavili 100 let od založení klubu, se borcům z Mestally podařilo vyhrát právě nad Barcou, kterou ve finále hraném na sevillském stánku Benita Villamarína porazili 2:1 a poprvé od roku 2008 zvítězili. Celkem to pro ně byl 8. pohárový triumf.

Ani to však nestačilo španělskému kouči k tomu, aby si udržel místo. Valencia je na přitom na stejné pozici jako její příští ligový soupeř – po třech kolech má 4 body za remízu s Realem Sociedad a výhru doma s Realem Mallorkou, mezi něž se vměstnala porážka na Celtě Vigo.

Jedním z důvodů, které stály Marcelina židli, může být podle deníku Sport také fakt, že si přál do týmu přivést Rafinhu Alcántaru s Denisem Suárezem a to na úkor šancí pro Ferrána Torrese s Kang-inem Leem. Oba bývalí barcelonisté nakonec zamířili do Viga.

Jeho místo převzal Albert Celades, bývalý lodivod španělské reprezentace do jednadvaceti let. Toho spatřili zástupci médií už přes den ve vlaku společnosti AVE z Madridu a nakonec ve Valencii skutečně podepsal a a to na 2 roky. Zkušenosti sbíral i pod Julenem Lopeteguiem.

Barcelona opět bez Messiho, možná se Suárezem

Nyní přejděme k Barceloně. Té bude opět chybět Lionel Messi, jak sám potvrdil ve výjimečném interview s výše zmíněným katalánským periodikem. Argentince stále trápí bolavé lýtko a malou záplatou budiž možný návrat Luise Suáreze.

Ernesto Valverde se nachází v podobné situaci jako jeho kolega Marcelino. Naposledy vyhrál ligovou soutěž, v poháru došel do finále a v Lize mistrů se vyjma zpackané odvety v Liverpoolu pošilhávalo o postupu do souboje o trofej. I přesto si však fanoušci žádají jeho hlavu.

Důvodem je neatraktivní fotbal a ztráta identity. Proti ní však rázně vystoupil začleňováním dvojice Carles Pérez a Ansu Fati do A-týmu. Obzvláště u druhého jmenovaného šlo o odvážný tah – mladíčkovi z juniorky je teprve 16. Ani tito dva neodvrátili dělbu bodů v Pamploně.

Díky ní – spolu ještě s porážkou na Bilbau – je katalánský gigant až 9. za Granadou, Alavésem či právě Osasunou. Je stále příliš brzy, ovšem na vedoucí Atlético už ztráta čítá 5 bodů. Přímo ideální čas na budíček pro obhájce mistrovské trofeje.

Další zdravotní neduhy

V týdnu se spekulovalo, zdali do příštího ligového mače nastoupí Nélson Semedo se Samuelem Umtitim. V případě portugalského beka šlo o bolest v kotníku, kvůli které se vrátil i ze srazu národního týmu. Jednalo se však pouze o prevenci.

Francouzský stoper si poranil chodidlo a klubový web pouze informoval, že průběh jeho rekonvalescence stanoví, kdy se vrátí. Kvůli zranění pak bude dále absentovat pravděpodobně Júnior Firpo (natažený vaz v koleni) a pak určitě Ousmane Dembélé (poraněný sval v noze) a Norberto Neto.

U Valencie bude chybět i nadále Carlos Soler, kterého nahradí již jmenovaný křídelník Torres. Vedle kapitána Daniho Pareja by pak měli obsadit místo středového záložníka Geoffrey Kondogbia nebo Francis Coquelin. Mimo hru je také krajní zadák Cristiano Piccini.

Z nominace pak vypadli ještě Thierry Correa, Manu Vallejo, Eliaquim Mangala a Rubén Sobrino. Dodejme, že v rámci léta dále přišli hráči jako Maxi Gómez, Salva Ruiz, Denis Čeryšev nebo Jorge Sáenz. Opačným směrem putovalo na 20 hráčů.

Známé tváře

Speciálním bude sobotní duel hlavně pro Jaspera Cillessena a Neta, kteří si letos v létě prohodili pozice – zatímco Nizozemec se stal brankářskou volbou číslo 1 u Los Che, Brazilec, jenž má zlomené zápěstí levé ruky, pak kryje záda neotřesitelné jedničce v FCB, Němci Marcovi-Andrému ter Stegenovi.

Když nepočítáme Jeisona Murilla s Álexem Carbonellem, kteří jsou venku na hostování, v aktuálním kádru valencijských nenajdeme žádného ex-barcelonistu. Na druhé straně je vedle Neta bývalým členem týmu s akronymem VCF Jordi Alba (2007 až 2012).

Barcelonisté si budou muset dát velký pozor na Rodriga Morena. Španělský útočník jim dal v rámci dvanácti utkání napříč ligou a pohárem 3 branky a na další jednu nahrál. Naposledy se mu to povedlo v již vzpomínaném finálovém klání Copy del Rey.

Statistické okénko

Co se vzájemných zápasů týče, těch oba kluby odehrály celkem 191 (z nichž 168 bylo v LaLize). Lepší bilanci mají barcelonští a to 90 vítězství, 49 remíz a 52 porážek (v rámci ligy pak 82 výher, 44 plichet a 42 proher). Skóre zaznamenali modro-bordoví také lepší, konkrétně 360:273 (316:233).

Mezi střelci dominuje bez většího překvapení Leo Messi a jeho 28 zásahů. O 13 méně zaznamenal v zápasech Barcy s Vale César Rodríguez a s dvanácti se nejlépe umístil Claudio López. Top pětku kanonýrů uzavírají Rivaldo a Luis Suárez (11, resp. 10 branek).

Barcelona vyhrála v posledních osmi ligových zápasech na domácí půdě a v pěti z posledních sedmi remizovala v prvním poločase, ale nakonec zvítězila. Ve čtrnácti z posledních šestnácti duelů v rámci LaLigy na Camp Nou dali Valverdeho svěřenci minimálně 2 branky.

Pokud vezmeme v potaz všechny soutěže, tak v šesti ze sedmi zápasů proti Valencii nastříleli Katalánci přes 2,5 branky. Naopak Netopýři dali v posledních čtyřech ligových kláních pod 2,5 gólů. Z posledních čtyřiadvaceti pokusů se Los Che povedlo porazit Barcu dvakrát.

Stalo se tak v letech 2014 a 2016 a v obou případech na Camp Nou. V minulé sezoně zde remizovali po brankách Kévina Gameira a Daniho Pareja 2:2 (obě branky FCB dal Messi). Druhý jmenovaní je zatím nejlepším střelcem týmu s třemi góly z dvanácti pokusů.

Dá se očekávat, že zazáří i Antoine Griezmann, který v posledních šesti zápasech proti Valencii, jež absolvoval ještě jako hráč Atlétika Madrid, dal 5 branek a na další 2 nahrál. Sázková kancelář bet365 tedy doporučuje vsadit na vítězství Barcelony (kurz 1,44), výsledek 2:1 (7,50) a přes 2,5 branky (1,53).

Přehled kurzů

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 1,48 4,66 6,65
Fortuna 1,50 4,40 6,80
SazkaBet 1,49 4,60 6,90
Chance 1,48 4,66 6,65


Predikce utkání

LaLiga - 4. kolo 14. září 2019, 21:00 Camp Nou, Barcelona Digi Sport 1

FC Barcelona

José María Sánchez Martínez (Murcijský region)

Valencia CF

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
FC Barcelona

ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Roberto, Busquets, de Jong - Pérez, Suárez, Griezmann

Předpokládané sestavy
Valencia CF

Cillessen - Wass, Garay, Paulista, Gayá - Torres, Parejo, Kondogbia, Guedes - Gameiro, Moreno

Poslední zápasy


Poslední zápasy
FC Barcelona

array(3) { [0]=> string(9) "Barcelona" [1]=> string(7) "Arsenal" [2]=> string(12) "FC Barcelona" } array(2) { [0]=> int(9) [1]=> int(4) } cant determine who is 'us'