KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VI

V tomto díle se kromě jiného podíváme na jednu z nejkrásnějších památek celé Barcelony – Hospital de Sant Pau.

 

Casa Calvet

Dům Gaudího z roku 1899, který je považován za jeho nejkonzervativnější dílo, a to i přesto, že zde Gaudí porušil vyhlášku a nerespektoval tehdy limity pro maximální výšku budovy. Dům pro textilního magnáta Calveta byl postaven v katalánském baroku. V roce 1900 tento dům vyhrál soutěž o nejlepší barcelonskou stavbu (první ročník soutěže). Na domě je řada specifických ozdob a detailů, jako například houby, které majitel tolik miloval. Nebo také kované klepadlo ve tvaru kříže, které při klepání naráží na štěnici (štěnice představuje hřích a příchozí jí zabíjí křížem). Casa Calvet je stále v soukromém vlastnictví a není možné se podívat dovnitř - tedy až na přízemí, kde je restaurace. Roku 1969 byl dům prohlášen španělskou kulturní památkou.

Hodnocení autora: 7/10.

Komentář autora: Na první pohled byste určitě neřekli, že se jedná o dům Gaudího. Podobně zajímavých budov naleznete v Barceloně celou řadu. I když na fasádě můžete najít spoustu zajímavých detailů, Casa Calvet mě nijak zvlášť neoslovil.

 

Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau – v překladu nemocnice Svatého Pavla. Postavena byla mezi lety 1901 a 1903, architektem je Lluis Domenech i Montaner. Tato nemocnice patří mezi památky UNESCO a je spolu s Palau de la Música Catalana jedinou památkou UNESCO v Barceloně, kterou nemá na svědomí Antoni Gaudí. Pacienti zde byli ošetřováni až do roku 2009, kdy se nemocnice definitivně přesunula do sousedních moderních budov. Dnes tak v této budově naleznete pouze kanceláře nemocnice, restauraci, knihovnu a muzeum. Cena prohlídky je 13 euro.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Hospital de Sant Pau je jedna z nejkrásnějších památek v celé Barceloně a také patří k mým nejoblíbenějším. Nádherná stavba, která ani zdaleka nepřipomíná nemocnici. Určitě doporučuji prohlídku - komplex budov nemocnice je totiž mnohem rozsáhlejší, než se z přední části zdá a celou krásu můžete obdivovat právě až při vstupu na dvůr a dovnitř budovy. Z budovy nemocnice je dobrý výhled na Sagrada Família a jedná se také o místo, kde začínám prohlídku města při výjezdech fanklubu.

 

Museu Blau

Muzeum přírodních věd neboli Museu Blau se nachází u pobřeží v severní části Barcelony. Na první pohled vás zaujme především budova Fóra, kde muzeum sídlí. Budova je z roku 2004 a navrhli jí architekti Herzog a de Meuron. Fórum je 180 m široké a 25 m vysoké a má tvar trojbokého hranolu. Museum Blau je jednou ze čtyř částí Vědeckého muzea. Další části jsou Botanická zahrada, Geoologické muzeu a Muzeum Zoo. Lístek vyjde na 6 euro, ale stejně jako u většiny podobných muzeí můžete získat řadu slev – například více jak 50 %, pokud vám ještě nebylo 30 let.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Ne příliš známé muzeum, které se nachází na okraji Barcelony. Jelikož jsem vystudoval přírodovědeckou fakultu, byla návštěva muzea přírodních věd povinností. Uvnitř je spousta zajímavých exponátů (především kostra obří velryby stojí za to) a hlavně budova muzea je velice specifická a zajímavá. Pokud byste si chtěli projít celé pobřeží Barcelony s nějakým cílem – je Muzeum Blau jasná volba.

 

Parc de Ciutadella

Parc de Ciutadella je největší park v Barceloně. Pokud se nějaký park považuje za městský, pak je to právě tento. Vznikl zbouráním vojenské základny a upravením prostorů pro Mezinárodní výstavu, která se v roce 1888 v Barceloně konala a navždy změnila tvář města. Architektem parku, který má více jak 18 hektarů, je Josep Fontseré. V Parc de Ciutadella je toho k vidění opravdu hodně: socha mamuta, jezírko (kde si můžete půjčit loďku), katalánský parlament, Zoo, pamětní místo Václava Havla, Hivernacle a Umbracle (skleníky s tropickými rostlinami), nádherná fontána a samozřejmě také Citadella (Castel dels Trés Dragons), podle které získal park svůj název.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Můj nejoblíbenější park, který jsem v roce 2012 objevil vlastně náhodou. Najdete tu toho opravdu hodně a lepší místo na poklidné procházky v Barceloně nenajdete. Nejkrásnější je určitě zdobená fontána. Nedaleko je také budova soudu a Vítězný oblouk.

 

Tramvia Blau

Tramvajová trasa z roku 1902, která byla zachována dodnes a na které stále jezdí původní tramvaje. Modré tramvaje, které jsou pro tuto trasu specifické (i když občas se najde výjimka v podobě červené tramvaje) však vozí především turisty. Modré tramvaje vás svezou ze zastávky Avinguda del Tibidabo na Plaça Doctor Andreu, odkud se dostanete lanovkou na Tibidabo. Trasa vede ulicí Avinguda del Tibidabo, na které najdete řadu nádherných domů, které jsou v drtivé většině případů sídlem zahraničních ambasád. Cena jedné jízdy, kdy ujedete 1276 metrů, je 5,5 euro. A právě podobná tramvaj (i když na jiné, dnes už neexistující trase) se stala osudnou Antoni Gaudímu. Toho na ulici tramvaj srazila a bohužel geniální architekt srážce o pár dní později v roce 1926 podlehl. 

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Atrakce, která neurazí ani nenadchne. K cestě na Tibidabo ovšem patří, a tak byla povinnost si alespoň jednou cestu starou tramvají vyzkoušet.

 

V dalším díle se můžete těšit na Gaudího Park Güell nebo českou hospůdku Pivobar.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Po každém díle mám chuť se sbalit a vyrazit na letiště směr Barcelona smiley

20.04.2017, 21:31
Migueli PiGGy
Systémový administrátor

Jsem rád, že tyto články do Barcelony tak lákají smiley

21.04.2017, 10:33

Opět další krásná místa, děkujeme autorovi, opravdu i já když to čtu hned přemýšlím nad koupi letenky. Jen znát rozpis další sezóny v srpnu (nevím kdy se to bude vědět) a objednávám....

21.04.2017, 08:12
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Rozpis by měl být už v červenci smiley

21.04.2017, 10:33
Marula68 Migueli

Jj, s losem v červenci jsem tak nějak počítal, myslel jsem to tak že mě stále láká Gamper a k tomu jěstě jeden ligový zápas kdyby byl doma, chtěl bych tam v srpnu na týden zaletět.

21.04.2017, 13:23
Migueli Marula68
Systémový administrátor

To se možná potkáme smiley

21.04.2017, 14:06
Marula68 Migueli

Tak s tím počítám nebo pojedu s váma, hahaha.

21.04.2017, 14:27

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat