KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY X

Jubilejní 10. díl seriálu Krásy Barcelony, ve kterém se podíváme také na nejnavštěvovanější muzeum v celé Barceloně – to na Camp Nou.

 

Casa Vicens

Další dům Gaudího, který si objednal bohatý podnikatel, tentokrát továrník Vicens. Tato stavba byla realizována mezi lety 1883 a 1889. Casa Vicens je postaven z kamene, červených cihel a keramických obkladů ve stylu šachovnice. Jednalo se o inovativní dílo a jak bývá u Gaudího děl zvykem, i toto patří mezi památky UNESCO. Dům nedávno prošel rekonstrukcí.

 

Hodnocení autora: 9/10.

Komentář autora: Další z geniálních počinů Gaudího, který svou zajímavostí příliš nezaostává za známějšími Casa Batlló a Casa Milà. Dům se nachází mimo centrum Barcelony, a tak ho turisté příliš neznají, což je škoda. Toto dílo je opravdu specifické s překrásnou fasádou, a když se ho vydáte navštívit, určitě nebudete litovat.

 

Collegi de les Teresianes

I když se na to první pohled nezdá i za touto stavbou stojí geniální Antoni Gaudí. Tímto dílem z roku 1889 potvrdil, že je opravdu všestranný architekt. Gaudí byl omezen rozpočtem a střídmostí řádu Svaté Terezie ale i tak vybudoval skvělé dílo. Collegi de les Teresianes slouží jako církevní internát a veřejnosti není přístupný.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Ne příliš známé dílo Gaudího, které vás na první pohled zase tolik nezaujme. Ovšem při detailnějším pohledu si uvědomíte jeho krásu a propracovanost. Nádherná budova se zajímavými prvky a překrásným okolím.

 

Museu de FC Barcelona

Jako první s myšlenkou vybudování muzea přišel zakladatel klubu Joan Gamper, ale teprve až v roce 1984 tuto myšlenku dovedl k realizaci Josep Lluis Núnez. Od té doby se toto muzeum již několikrát zvětšilo a zmodernizovalo. Každý rok navštíví muzeum více lidí a v současné době se jedná o nejnavštěvovanějším muzeum v celé Barceloně. V roce 2000 bylo muzeum pojmenováno po člověku, který se nejvíc zasloužil o jeho založení - Josepu Lluisi Núnezovi. Za současnou podobu vděčí celý komplex velké přestavbě z roku 2010. V muzeu naleznete podrobně popsanou celou historii FC Barcelony, všechny vyhrané trofeje, audiovizuální stěny a vzácné artefakty z bohaté historie, na kterou by měl být každý fanoušek Barçy hrdý.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Pro fanoušky Barçy jedno z prvních míst, které v Barceloně musí navštívit. V tomto rozsáhlém a neustále se zvětšujícím muzeu naleznete opravdu vše, co se týká bohaté historie FC Barcelony a nudit se zde určitě nebudete. Největším lákadlem je 5 trofejí za vítězství v Lize mistrů a Zlaté míče Lionela Messiho. Pokud se chystáte toto muzeum navštívit, určitě doporučuji celou Camp Nou tour – tedy kromě samotného muzea také další prostory barcelonského svatostánku.

 

Parc de la Pegaso

Tento park se nachází ve čtvrti La Sagrera, tedy daleko od centra Barcelony. Jedná se o část města, kde příliš mnoho turistů nepotkáte. Parc de la Pegaso byl vybudován na místě, kde dříve stála automobilová továrna firmy ENASA, která byla nejvíce proslulá svými kamiony Pegaso. Park byl otevřen v roce 1986 a navrhli ho Enric Batlle a Joan Roig. 

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Vzhledem ke své pozici ne příliš známý a turisty navštěvovaný park. Ovšem o to více si zde užijete klidnou procházku. Krásný a skvěle vyřešený park určitě stojí minimálně za jednu návštěvu.

 

Plaça Reial 

Plaça Reial, tedy v překladu královské náměstí bylo vystavěno v letech 1848 až 1859. Nachází se v Barri Gòtic, tedy nejstarší části města. Čtvercové náměstí, které se nachází hned vedle známé ulice La Rambla navrhl Francesc Molina. Na tomto uzavřeném náměstí najdete řadu kaváren a restaurací, a také vyhlášených nočních klubů. Jedná se o jedno z nejživějších míst noční Barcelony. Uprostřed Plaça Reial najdete krásnou fontánu (Font de les Tres Gràcies) a také známé lampy, které nemá na svědomí nikdo jiný než samotný Gaudí.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Velice specifické náměstí, které se sice svou důležitostí a velikostí nemůže rovnat známějším Plaça d’Espanya a Plaça de Catalunya, ale svou krásou určitě ano. Jedná se o nádherné a velice útulné náměstí, které má úžasnou atmosféru. Plaça Reial patří k mým oblíbeným místům v Barceloně a je také na programu při prohlídce města během výjezdů fanklubu.

 

V dalším díle se můžete těšit na srdce města Plaça de Catalunya nebo také Tibidabo.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Již ve čtvrtek vyrážím načerpat inspiraci na další díly! smiley

27.06.2017, 13:56

Další super památky, v Barceloně jich je fakt dost, uz se teším na to, až to projdu. Opět díky autorovi, zase ukádám do map. Legendy může být super zážitek, to celkem závidím, doufám že mě výjde Real.

27.06.2017, 21:10
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Jj, je jich fakt hodně. Materiál mám na dalších 10 dílů a i pak by neměl být problém sepsat další.

Není zač. Jsem rád že podle reakci a mailů se tento seriál líbí a spoustě lidí pomáhá objevovat krásy Barcelony smiley

Vzhledem k hráčům co se zúčastní, to může být jeden z nejlepších zážitků...

Clasico snad vyjde i mě.

27.06.2017, 22:57

Už tam zase letme👍👍uzij si legendy

27.06.2017, 23:05
Migueli milch
Systémový administrátor

Díky.

Snad dorazí Ronaldinho, nevím jak to přesně je s tou Messiho svatbou...

Jinak los ligy 20. července, takže krátce poté budou ohlášeny společné výjezdy.

28.06.2017, 08:25
Migueli
Systémový administrátor

Inspirace načerpána. Sant Pere Martir TOP.

29.06.2017, 21:09
Migueli
Systémový administrátor

Torre Baró taky top. Určitě se v článcích časem objeví smiley

01.07.2017, 12:09
Migueli
Systémový administrátor

Kdo by plánoval výlet, určitě se hodí, když budete v Barceloně první neděli v měsíci - zdarma je téměř každé muzeum a další památky smiley

05.07.2017, 09:53

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat