PRO A PROTI: EL CLÁSICO V PŘÍPRAVĚ

PRO A PROTI: EL CLÁSICO V PŘÍPRAVĚ

Barcelona se v rámci International Champions Cupu 29. července tohoto roku na Hard Rock Stadium v Miami utká s Realem Madrid. Pro fanoušky ze Spojených států půjde o skvělou příležitost, jak vidět jeden z největších zápasů na světě na vlastní oči. Zároveň jsou zde však důvody, proč by se El Clásico v Miami konat nemělo.

Pro: Příležitost pro fanoušky v USA

Jak je již uvedeno v úvodu, El Clásico pořádané na americké půdě bude šancí pro fanoušky ze Spojených států, jak zhlédnout své idoly v souboji proti největšímu rivalovi. Asi ne každý má možnosti a prostředky k tomu, aby se dostal do Barcelony nebo Madridu a tuto velkolepou bitvu mohl zažít osobně. A přestože je jasné, že i takto se nedostane na každého, protože zájem o lístky bude nepochybně obrovský, pro některé to bude ojedinělá šance jak tento zápas navštívit.

Proti: El Clásico není přátelák

Přestože se International Champions Cup tváří jako jakýsi miniturnaj a každoročně nabízí elitní sestavu evropských velkoklubů, každému je jasné, že nejde o nic víc než přípravné zápasy před nadcházející sezonou, ve kterých vlastně o moc nejde. Na výsledcích tolik nezáleží. Jde především o to se co nejlépe připravit na začátek sezony. To je v rozporu s tím, co El Clásico představuje. V soubojích Realu s Barcelonou jde vždycky hodně.

Ať už El Clásico hraje klíčovou roli v tom, kdo vyhraje ligový titul, nebo rozhoduje o postupujícím v Lize mistrů nebo Copa del Rey, vždycky jde o velice důležité utkání, které může významně ovlivnit, jak úspěšná nebo neúspěšná sezona pro oba týmy bude. A ačkoli je jasné, že jak Barça, tak Real v zápase nic nevypustí, protože si, nehledě na okolnosti, El Clásico nemůžou dovolit prohrát, ta skutečná důležitost bude chybět.

Pro: Kvalitní soupeř

Pokud jde o přípravné zápasy, tak zastávám ten názor, že je lepší prohrát s kvalitním soupeřem než bez problému porazit slabého protivníka. Taková prohra toho totiž může ukázat mnohem víc než vítězství. Můžeme zabrousit např. do přípravy před sezonu 2013/2014. Jediným konkurenceschopným soupeřem byl na úvod Bayern Mnichov, kterému Barcelona podlehla 0:2. V dalších zápasech mimo jiné porazila norskou Valerengenu 7:0, thajský národní tým do 23 let 7:1 a výběr malajské ligy 3:1. Tyto zápasy byly nepochybně skvělou příležitostí, jak před startem sezony nabrat sebevědomí, vyzkoušet nové hráče či taktické varianty, ale otázka zní, co to týmu před sezonou vlastně dalo. Barcelona bez problému porazila o několik tříd slabší soupeře a to bylo všechno.

Posuňme se o dva roky později do přípravy na sezonu 2015/2016. Barcelonští hráči na úvod porazili Los Angeles Galaxy 2:1, poté podlehli 1:3 Manchesteru United, po remíze 2:2 prohráli 2:4 na penalty s Chelsea, prohráli s Fiorentinou 1:2 a v rámci utkání o trofej Joana Gampera zvítězili nad AS Řím 3:0. Čistě podle výsledků bychom tuto přípravu mohli považovat za nepříliš úspěšnou. Pravda však je, že ty prohry s United nebo Fiorentinou daly týmu víc, než mohla jakákoli výhra proti výběru thajské nebo malajské ligy. Barcelona se utkala s kvalitními soupeři, kteří odhalili její slabiny a pomohli ji tak zjistit na čem musí před startem sezony pracovat a co je potřeba zlepšit. Real Madrid bude přesně takovým soupeřem. Bílý balet patří mezi světovou fotbalovou špičku a bude pro Barcelonu představovat ideální příležitost jak zjistit, jak na tom mužstvo před sezonou je.

 Proti: Víc než jen zápas

Prestiž a důležitost velkých sportovních událostí je dána i jejich výjimečností. Jak se říká, méně je někdy více a to platí i ve sportu. Nám se to může zdát jako samozřejmost, ale existuje důvod, proč se události jako finále Ligy mistrů, Super Bowl, Tour de France nebo Velká pardubická konají jednou ročně. Pokud by se totiž konaly několikrát do roka, ztratily by na své výjimečnosti.

Pak jsou tu dokonce události jako mistrovství světa či Evropy ve fotbale nebo olympijské hry, které se konají jen jednou za čtyři roky. Jistě se shodneme, že pokud by se pořádaly jednou ročně, tak by jim to ubralo na zajímavosti. Stačí se podívat na mistrovství světa v ledním hokeji. Tady u nás, i díky spoustě medailí, považujeme tento turnaj za něco velkého a důležitého, ale i když o jeho důležitosti nemůže být pochyb, realita je taková, že zdaleka nejde o setkání těch nejlepších hráčů na světě. Evropské týmy jsou poskládány z hráčů z evropských soutěží, případně hráčů, kteří mohou přijet z NHL.

Výběry Kanady nebo USA jsou pak sestaveny z hráčů, jejichž týmy se v NHL nedostaly do play-off nebo z něj brzy vypadly či dokonce z mladíků z nižších a juniorských soutěží. Vždyť NHL kvůli MS v hokeji ani nezastavuje a normálně pokračuje dál. Takovou (ne)důležitost tomu turnaji v zámoří přikládají. Nemluvě o tom, že hráči z NHL často odmítnou nominaci na tento turnaj a radši se věnují odpočinku a přípravě na novou sezonu. Po dlouhé a náročné sezoně pochopitelné, ale reprezentace národního týmu by měla být nabídka, která se neodmítá. Kdyby se hokejové MS, podobně jako OH, konalo jednou za čtyři roky, tak by se stalo událostí, kterou si hráči nemůžou dovolit vynechat, protože další šance se ho účastnit čtyři roky nebude.

Ale abychom se konečně vrátili k El Clásiku, tak zápas Barcelony s Realem je přesně tou událostí, jejíž ojedinělost by měla být pečlivě zachovávána. El Clásico není zápas, který se hraje, když chcete, aby se hrál, ale když to určí okolnosti.  Dle mého názoru by se Real s Barcelonou měli utkat dvakrát za rok v lize, pak když je los určí jako soupeře v Lize mistrů nebo Královském poháru a případně když se potkají ve Španělském nebo Evropském superpoháru.

Mluvíme tady o jednom z největších a nejdůležitějších zápasů na světě. Utkání, které je pečlivě sledováno a očekáváno fanoušky a médii po celém světě. Ta obrovská očekávání jsou však kromě velké rivality a tradice El Clásika dány i výjimečností toho utkání a faktem, že teoreticky se mohou za rok odehrát pouze dvě. Kdyby se konalo jednou za měsíc, tak to na zajímavosti a výjimečnosti tomu zápasů velmi ubere. A ačkoli nelze pochybovat, že historicky první El Clásico na půdě USA bude propagováno jako výjimečná událost, můj názor je takový, že El Clásico je více než jen zápas, který dáte jen tak dohromady, když potřebujete nalákat fanoušky a zajistit si zisk.


Zdroje: en.wikipedia.org



Diskuze

proti: nenechal bych to hrát jinde než na španělské půdě

16.03.2017, 09:27
Jakub19 pyspetr

Tak to mi naopak přijde jako nejlogičtější věc. Pokud už El Clásico jako přátelák, tak mimo Španělsko... ale jinak jsme proti. A obecně nevidím moc důvody hrát v přípravě proti top soupeřům. Akorát je zbytečný tlak, ačkoliv cílem by neměl být prvotně výsledek.

Navíc i vypovídací hodnota bude nulová, protože sestavy budou promíchané apod.

16.03.2017, 16:29

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat