STANOVISKO KLUBU K POLITICKEJ SITUÁCII V KATALÁNSKU

STANOVISKO KLUBU K POLITICKEJ SITUÁCII V KATALÁNSKU

Klub odsúdil razie a zatknutia, ktoré sa udiali v stredu v rámci mesta Barcelona. Prezident Josep Maria Bartmeu zdieľal vyhlásenie na sociálnych sieťach. 

FC Barcelona vydala vyhlásenie, v ktorom odsúdila razie na troch regionálnych ministerstvách, počas ktorých bolo zatknutých 12 úradníkov. Razie a zatknutia prišli ako reakcia Madridu v boji na zastavenie referenda o nezávislosti Katalánska, ktoré sa bude konať za menej ako 2 týždne. 

FC Barcelona sa nikdy nestavala ani za, ani proti nezávislosti, ale vyjadruje svoje presvedčenie, že ľudia by sa mali slobodne rozhodnúť prostredníctvom referenda. Avšak centrálna vláda sídliaca v Madride nepovolila regiónu Katalánsko uskutočniť referendum o nezávislosti a robí tvrdé opatrenia voči hlasovaniu naplánovanému katalánskym premiérom na 1.10.2017. 

Viac informácii nájdete v odkaze TUTU a TU.

Vyjadrenie klubu:

"V nadväznosti na udalosti, ktoré sa udiali v posledných dňoch a hlavne dnes, vzhľadom na súčasnú politickú situáciu v Katalánsku, FC Barcelona zostáva verná svojmu historickému záväzku obhajovať národ, demokraciu, slobodu prejavu a sebaurčenia, a odsudzuje akýkoľvek čin, ktorý môže brániť slobodnému uplatňovaniu týchto práv. 

FC Barcelona preto verejne vyjadruje podporu všetkým ľuďom, subjektom a inštitúciám, ktoré pracujú na zaručení týchto práv. 

FC Barcelona, pri čo najväčšom rešpekte voči rozmanistosti svojich členov, bude naďalej podporovať vôľu väčšiny katalánskych občanov a urobí tak občianskym, pokojným a príkladným spôsobom."


Zdroje: fcbarcelona.com, sport-english.com



Diskuze

PUTA MADRID!!!

20.09.2017, 23:19

Tak to vypadá, že letos se na Bernabeu rozdávají body zdarma :) hehe

20.09.2017, 23:55

Viva La Resistance!

21.09.2017, 00:11

Tak mě napadá,skutečně sme měli slabší soupeře? smiley Betis sme zvládli 2:0 smiley

21.09.2017, 00:29

Realu to letos zatím vůbec nefunguje, ale je ještě brzo se radovat i když mě dneska ten pohled na to jejich zakončení jako někde v okresním přeboru velice těšilo smiley Hlavně se opět ukázal největší rozdíl mezi Ronaldem a Messim... pokud Ronaldo nedostane od spoluhráčů namazáno na 15 tutovek ze kterých 1-2 promění, tak sám nevymyslí vůbec nic a pro tým nemá jeho hra žádný pozitivní význam. ... Prej nejlepší hráč na světě smiley Jarda Kužel by dneska na Bernabeu zahrál lépe než ten narcis.

21.09.2017, 01:52

Co se realu musí nechat.. ikdyž prohráli, tak ta jejich záloha je prostě neskutečná.. Trojice Isco, Kroos, Modrič má sebevědomí na balónu uplně jako Busquets v "prajmu".. Jakmile dostanou míč, hned se otočej směrem k soupeřově bráně a hru dokážou neuvěřitelně zrychlit.. Žádné odevzdávačky na nejbližšího hráče nebo zpět brankářovi!
Jak sem tu psal dříve.. Zisk bodů Realu na Ronaldovi absolutně nezávisí a opravdový fotbalový fanoušek prostě nikdy nemůže o Ronaldovi tvrdit že je nejlepší na světě, když (v mých očích) není ani nejlepší v Madridu.

21.09.2017, 08:35

Co se líbí zase mě je to,že mají trochu krizi a na Real webu už se vyhazuje Zidan.Ten co jim obhájil ligu mistru,dokonce sem tam i četl,že Ronaldo na Messiho nemá,bože doufám,že se nebudem chovat stejně až přijde krize na nás a ta jednou přijde

21.09.2017, 12:21
Kavino Maximus80

Ikdyby Barcelona hrála o záchranu, tak bych nikdy netvrdil, ze messi je horší jak CR... stejně jako bych nikdy nevyhazoval a neshazoval hráče, kteří tomu dali a obětovali tolik jako iniesta, busi, pique a další.. ovšem i u nás se najdou takoví fanoušci. Nejsme o nic lepší, když se prohrává. Stejně když se vyhrává a ke série, tak někteří vidí jen 2-3 chyby za zapas a ty dobre věci přehlíží, jak kdyby na hřišti hrály dokonale stroje.

21.09.2017, 14:02

Je tu nekdo, kdo se o to zajima nejak vic? Nemeli by mit na to referendum pravo?

21.09.2017, 16:19
RafteR Tarja

Sice do toho moc nevidim, ale ako autonomna oblast musia mat ustavou dane pravo a slobodu rozhodovat si vo vaccine otazok/veci sami za seba. Otazka znie ako spanielska ustava definuje pravidla referenda. Je mozne, ze to referendum musi byt celostatne a vopred podporene nejakym danym percentom obcanov (podobne ako musi podporu v niekolkych krokoch ziskat aj Benedito napr.) a preto z Madridu kricia, ze je to protiustavne. Ktohovie. Ale atmosfera husta jak svina.

Phoenicks vedie velmi slusny blog o Katalansku - catalunya2011.blogspot.de on by mohol vediet viac smiley

21.09.2017, 16:40
Tarja RafteR

No prave, jde mi o tu svobodu rozhodovani, pokud by to sami chteli, tak Madrid to bude resit raziemi?smiley Docela hardcore v dnesni dobe. Jsem si myslela, ze zas bude akorat mnoho povyku pro nic a najednou ctu, jak se zatyka smiley

21.09.2017, 23:49
Maximus80 Tarja

Já si myslím,že to bude něco podobnýho jak Skotsko,to musí povolit vláda.Jen hádám,nevím to.Katalánsko je region,to máš jak moravskoslezký kraj atd,i u nás je krajské zastupitelstvo atd

21.09.2017, 18:00
Tarja Maximus80

Tak zrovna to mi opravdu vysvetlovat nemusis smiley

21.09.2017, 23:50
Maximus80 Tarja

Kdyby ses nad tím trochu zamyslela,tak je to defakto stejný případ.Katalánsko není nezávislím státem,podléhá vládě španělska.Takže na to právo nemají,snad jen kdyby v tom byl zájem nějaké velmoci,přesně to co psal Tommassino,není vule

22.09.2017, 00:33
Tarja Maximus80

Myslela jsem tim to srovnani s regionem. Tam je to prave trochu jinak, tak si o tom kdyztak neco pocti.
U tohoto mi jde hlavne o tu svobodu vyjadrovani. Problemem je, ze kazda strana si trochu jinak vyklada ustavu, ale delat razie v dnesni dobe... To mi prijde hodne zvlastni.

22.09.2017, 16:53
Maximus80 Tarja

Jako jo netvrdím,že nemáš pravdu,možná se i špatně chápem.Stačí se podívat jen na wiki,katalánská ustava není nadřazena té španělské a tady si myslím,že je něco špatně.Co se týká omezování osobní svobody,práv atd,tak tady by měla jednoznačně zakročit EU,španělsko jako členský stát se nemuže takhle chovat,pokud se to teda skutečně děje a není to jen politicky boj

22.09.2017, 17:44
Tommassino Tarja

Na jednu stranu je logické, aby měli i Španělé možnost promluvit do otázky nezávislosti Katalánska. Zároveň ale Katalánci mají zcela jistě i z historických důvodů právo na sebeurčení. Vzhledem k tomu, že španělská vláda nejedná, tak podlé mého Katalánci nemají ani jinou možnost, než mít své vlastní referendum. Zajímavé, že u některých rozdělení států se občanů nikdo neptal, že? Nechci se plést do otázek, jestli má být Katalánsko samostatné nebo ne, zda na to má právo nebo ne, zda skutečně jsou vykřisťováni centrální vládou a ostatními regiony Španělska, do toho nevidím a myslím, že člověk, který není s danou situací v přímém kontaktu, tak by se měl podobných soudů zdržet. Ale co je silné kafe, je současný přístup Madridu k případnému referendu, on jej může prohlásit za nelegální, ale dělat razie v médiích, nařizovat jim co smí publikovat, zatýkat osoby za organizaci (třeba jen rozdávání letáků), to silně zavání totalitou. EU je dle nejvyšších představitelů (když se jim to hodí) postavena na evropských hodnotách jako je demokracie, lidská práva a vláda práva. Myslím si, že aby dostála svým tvrzením, tak musí přístup Madridu k referendu tvrdě odsoudit, případně podniknout určité kroky. To vypadá ale nereálně, jelikož se zdá, že takovéto věci nejsou po chuti nejmocnějším, kteří v pozadí tahají za nitky a tudíž Katalánsko nemá v nejbližší době žádnou šanci na nezávislost.

21.09.2017, 21:37
Tarja Tommassino

Tak tak, taky nechci nejak hodnotit, jak to je a neni a jak by to melo byt, protoze to jde uplne mimo me a vubec do toho nevidim, ale zarazi me prave ten pristup spanelske vlady. To jsem zvedava, co z toho nakonec vyleze.

21.09.2017, 23:53

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat