XAVI: NIKDY BYCH NEPODEPSAL HRÁČE, KTERÝ OPUSTIL BARCELONU

XAVI: NIKDY BYCH NEPODEPSAL HRÁČE, KTERÝ OPUSTIL BARCELONU

Bývalému kapitánovi Barcelony se příliš nezamlouvají nedávné odchody mladíků z La Masie a v budoucnu by je znovu nepodepisoval. Na svém již 19. letním kempu pro děti poskytl Xavi Hernández obsáhlý rozhovor, ve kterém mimo jiné zopakoval své přání stát se trenérem Barcelony.

Děti z kempu se ptají, jestli a kdy se vrátíš do Barcelony.

"Děti mě vidí jako trenéra (smích). Není snadné být trenérem Barcelony, musíte mít velmi jasné představy a být připravení. V Qataru jsem začal s velkým projektem. Pracuji s Félixem Sánchezem a Sergim Alegrem. Mým cílem je být trenérem a vrátit se v budoucnu do Barcelony. Jako trenér. Netajím se tím."

"Nejdříve se však musím učit a to není otázka měsíce, dvou nebo tří, ale několika let. Abyste mohli trénovat Barcelonu, musíte být opravdu velmi dobře připraveni. Ale jak jsem říkal, mým snem je sedět jednoho dne na lavičce Barcelony jako trenér."

A kdy se tomu začneš věnovat, protože pokud to chápu, získat licence trvá tři roky, ne?

"Ještě jsem neměl čas. Udělám si je, až přestanu hrát. Mám v úmyslu zůstat další rok v Qataru a pak pověsit kopačky na hřebík a roztáhnout křídla. V 38 už mám za sebou dost dlouhou kariéru, takže je čas na nové výzvy."

Máš nějaký vzor jako trenér, kterému by ses chtěl podobat?

"Něco jsem se naučil téměř od všech trenérů, které jsem měl. Fakt, že jsem nikdy nehrál pod Cruyffem, je pro mě trnem v oku, ale později jsem s ním měl přímý vztah, i když to bohužel bylo v jeho posledních letech. Vedle Cruyffa jsem si vždycky připadal, že se něco učím, ne jenom o fotbale, ale i o životě."

Jsou pro tebe Guardiola a Luis Aragonés trenérským příkladem?

 "Jsou to dva trenéři, se kterými jsem si byl nejblíž ve fotbalové i osobní rovině. Pepovi jsem rozuměl perfektně při pouhých dvou slovech. Jsou to dva lidé, kteří měli na mou kariéru největší vliv. Dlužím jim všechno, stejně jako Joanovi Vilá, který mě trénoval jako kluka."

Změnil Luis Enrique styl Barçy?

"Tým hrál stejným způsobem, ale bylo to ovlivněno hráči na hřišti. Styl Luise Enriqueho byl styl Barçy s několika úpravami."

Zdá se však jasné, že být trenérem Barcelony tě za tři roky vyčerpá.

"A strkal bych hlavu lvovi do tlamy, že? (smích) Už víme, že musíte být velmi připraveni na trénování v Barceloně. Okolní prostředí je také drsné, všechno je komplikované, téměř nelidské. Okolí není klidné, ani když vyhrajete, protože si stěžuje, že jste nehráli dobře. Proto je těžší trénovat Barcelonu než Real Madrid, protože zde výhra samotná nestačí."

Podepsal bys Bellerína?

"Moc jsem ho neviděl hrát, ale řeknu jednu věc: bylo by pro mě složité podepsat hráče, který byl náš."

Dobře, ale to byl i případ Piquého a Cesca, ne?

"Ano, může to dopadnout dobře, špatně nebo průměrně. Ale nejsem zastáncem znovu podepisování hráčů, kteří odešli. Proč odcházejí v 16 nebo 17? Připadá mi to směšné. Nechápu to."

Narážíš na Mboulu a Erica Garcíu?

"Ano, abych byl upřímný. Byl jsem velmi překvapený z toho, co udělali. Já bych je v budoucnu nepodepsal znovu. Měl bych takovýto přístup. Byl jsi tu, chtěl jsi odejít, dobrá, nevracej se."

Pevné a nekompromisní rozhodnutí.

"Ano. Chápu, když chcete odejít z nějakého důvodu. Jako Toral, odešel, protože jeho maminka je Angličanka. Ok, ale je to tak, jak to je. Loď odplula."

A Deulofeu?

"To bylo jiné. Nechtěl odejít. Byl o to požádán."

Jaký je tvůj pohled na Laportu?

"Viděl jsem ho hodně trpět kvůli tomu soudu... Teď vypadá osvobozeně, kvalita jeho života se zlepšila. Pro mě je to nejlepší prezident Barçy ze všech."

A uvěznění Sandra Rosella?

"Překvapuje mě, že někdo jako Sandro Rosell skončil ve vězení. Uvidíme, jak to celé dopadne."

Kde budeš 1. října?

"V Qataru."

A co hodláš dělat?

"Hlasovat, pokud mě nechají. Věřím v právo rozhodovat a hlasovat. Lidé si stěžují, že lidé v Qataru nemohou hlasovat, zde máme demokracii a hlasovat nás nenechají..."

Je Real Madrid rivalem, který se má porážet?

"Vždycky. Pro Barçu je to těžká rána, když Madrid vyhrává tituly. Všechno je pak o to víc naléhavější."


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Génius na, ale i mimo hřiště.

13.07.2017, 21:03

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat