Dalším důležitým faktorem jsou výkony klíčových hráčů. Ter Stegen předvádí parádní zákroky a nezahálí ani při rozehrávce, Umtiti už teď patří mezi nejlepší obránce světa, Alba neúnavně podniká důležité útočné výpady, Busquets opět chytá svou nejlepší formu, Iniesta se, zdá se, cítí pohodlněji a Paulinho svými výkony zapůsobil.

A Messi? Messi je prostě Messi. Právě on je dost možná tím nejpodstatnějším dílkem Valverdeho skládačky. Leo měl prsty v 15 ligových gólech (12 gólů a 3 asistence), což představuje 50 % gólů Barcelony v La Lize, zatímco v Lize mistrů se podílel na 4 gólech (3 góly a 1 asistence), což je téměř 60 % gólů Barçy v této soutěži. To on je tím, kdo Barcelonu táhne na vrchol, obzvláště při Suárezově formě a Dembélého zranění.

I když přes 40 % gólů Barcelony vstřelil Messi, mohli jsme zpozorovat, že do střílení branek se oproti loňské sezóně zapojuje daleko více hráčů. V minulé sezóně se v útoku spoléhalo především na trio MSN, zatímco letos se na celkových 40 brankách Barcelony podíleli téměř všichni hráči. Jediní, kdo ještě nerozvlnili síť soupeře, jsou pouze Gomes, Umtiti a ter Stegen, což dokazuje, že Barça v útoku dokáže využívat různorodé příležitosti ke skórování.

Všechny tyto pozitivní aspekty samozřejmě ještě neznamenají, že cesta za tituly bude procházkou růžovým sadem. Tým v zimě potřebuje doplnit po několika stránkách, především co se týká zálohy. Předváděný fotbal a nestabilita výkonů také není tak úplně dle představ culés, musíme však uznat, že Barcelona patří mezi nejlepší kluby, na které se dá v budoucnu sázet. Nezbývá než doufat, že se nic nepokazí a že se vše bude odvíjet tím správným směrem.

Jedná se o překlad názoru jednoho z autorů z portálu grup14.com