ZE SETKÁNÍ KAMARÁDŮ VZNIKLA FC BARCELONA

ZE SETKÁNÍ KAMARÁDŮ VZNIKLA FC BARCELONA

Měla by FC Barcelona slavit svůj vznik 29. listopadu, 13. prosince, 29. prosince, nebo snad až 5.1? Odpověď na tyto otázky naleznete v článku: SLAVÍ FC BARCELONA SVÉ ZALOŽENÍ VE ŠPATNÝ DEN?

Tentokrát se však nebudu zabývat samotným oficiálním datem založení klubu. Přesto si nejprve připomeňme hlavní události. Dne 22. října nechal Joan Gamper otisknout v novinách Los Deportes inzerát, ve kterém vybízí k založení fotbalového klubu. Dne 29. listopadu se pak v gymnáziu Solé scházejí Švýcar Joan Gamper, jeho krajané Otto Kunzle a Walter Wild, John a William Parsons z Anglie, Němec Otto Maier a Katalánci Lluís d’Ossó, Bartomeu Terradas, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol a Josep Llobet. Prezidentem se stává Walter Wild, Gamper je zvolen kapitánem týmu. Měsíční členský příspěvek činil 2 pesety.

Věděli jste, že v současnosti již neexistující gymnázium Solé, se nacházelo v ulici Montjuic del Carme? Dnes je na budově pamětní deska. Ulice se nachází kousek od La Rambla nad tržištěm La Boqueria. Je také zajímavé, že fotografie z roku 1899, na kterých jsou zakladatelé klubu, nebyly pořízeny z gymnázia, ale z nedaleké dnes uzavřené budovy El Indio v ulici Carrer del Carme.

Zpět ale k samotným zakladatelům. Podání inzerátu a následný vznik klubu na konci listopadu může naznačovat, že se jednalo o setkání 12 lidí, kteří se vzájemně neznali. Opak je ale pravdou. Gamper, Wild a Kunzle se seznámili již v FC Curych v roce 1886, kde byli u jeho založení. Terradas, barcelonský pokladník, se s Gamperem potkal v roce 1887 v dalším švýcarského klubu, FC Winterthur. Bartomeu Terradas byl také přítel Pere Cabota, který se později stal tajemníkem FC Barcelony. Oba pracovali ve stejné textilní firmě.

Otto Maier a Enric Ducal byli dlouholetí kamarádi a Ducal byl právníkem Maiera i jeho celé rodiny. Lluís d’Ossó, stejně jako Gamper působil v novinách Los Deportes, kde byl členem představenstva Pujol. Bratři Parsonsovi, Gamper a pozdější prezident Barcy Arthur Witty i jeho bratr Ernest spolu v dubnu 1899 založili tenisový klub a Llobet, d’Ossó a Cabot společně hráli za fotbalových klub Regatas, který konkuroval Realu Sociedad, za který hráli Parsonosvé. Lze jednoznačně říci, že nešlo o náhodné setkání 12 neznámých fotbalových nadšenců, ale o skupinu dlouholetých přátel a kolegů.

V rámci celé historie španělského fotbalu a FC Barcelona lze jednotlivé deníky rozdělit na ty probarcelonské, promadridské, stejně tak na ty, které stojí za vedením klubu, nebo naopak chtějí jiného prezidenta, nebo na média, kteří chtějí nezávislost Katalánska a naopak.

Již na konci roku 1899 bylo zřejmé, i s ohledem na výše uvedené propojení, že Los Deportes bude stát za FC Barcelonou. Naopak La Vanguardia měla vždy blíž k rivalům z FC Catála. Je ovšem otázkou, jakou roli Los Deportes v rámci historie Barcy sehrál?! Hlavním propojením obou subjektů je Carles Pujol, muž, který nikdy za klub nenastoupil do žádného utkání.

Nové informace naznačují, že první odchod Gampera z klubu, který v roce 1900 trval dlouhé 4 měsíce, měl na svědomí právě Pujol. Ten přes své noviny nepravdivě popisoval události v klubu. Los Deportes například napsaly, že první gól FC Barcelony dal Urruela, ačkoliv to byl Gamper. První utkání katalánského velkoklubu odehrálo, jak již bylo mnohokrát uvedeno, pouze 10 hráčů. Deník ale uvedl, že jich bylo dokonce jen 9.

Los Deportes také jako první popsaly životní osudy Gampera, jeho působení ve švýcarských klubech, ve Francii, jeho práci zástupce ředitele železniční společnosti i jeho příchod do Barcelony. Ačkoliv dnes jsou tyto informace všeobecně vnímány jako pravdivé, můžeme o nich lehce pochybovat.

V pozdějším vydání se totiž také dočteme, že Gamper založil klub o měsíc dříve, než vůbec podal známý inzerát. Problém ovšem je, že by se to muselo stát jen pár dní po samotném vzniku těchto novin. Je zajímavé, že ačkoliv mnoho informací bylo již odhaleno a oficiálně změněno, některé stále na opravu čekají.

Na základě informací z Los Deportes, které v roce 1924 použil novinář Narcis Masferrera Salu pro první sepsání historie klubu, je i na oficiálních klubových stránkách údaj, že členské číslo 2 měl Arthur Witty. Ano, členskou kartu č. 2 Witty skutečně měl. Ovšem až v roce 1916, kdy již většina zakladatelů v Barce nepůsobila. Do té doby byl členem č. 2 Bartomeu Terrades, po Wildovi druhý prezident klubu. Ale ani to nemusí být úplně pravda. První známý seznam členů FC Barcelona byl vytvořen až v roce 1912, Hans Gamper byl číslo 1, Terrades číslo 2 atd. Jenže v tu dobu již Wild, Kunzle, Cabot, oba Parssonsové i d’Ossó v klubu nebyli. Je tak možné, že pořadí členů v době vzniku klubu bylo jiné.

Stále nevyjasněný zůstává i původ klubových barev blaugranas (modro-granátově červená). Masferrer s odkazem na Los Deportes uvedl, že barvy pocházejí od Basileje, za kterou Gamper hrál. To je pořád oficiální stanovisko klubu. Pochybnosti jsou však na místě. Joan totiž za tento tým nastoupil pouze ve dvou duelech, na rozdíl o dalších švýcarských klubů. Jedna z možných teorií uvádí, že o barvách rozhodla matka Carlese Comamala. Ta ušila dresy pro tým z barev, které měla k dispozici. Faktem ale je, že Carles za Barcu hrál až od roku 1903. Jiné příběhy popisují spojení Gamperova strýce na zednáře a převzetí jejich barev.

Jednou z posledních teorií je vlajka německého Heidenheimu, odkud pochází zakladatel Otto Maier. Naposledy se pak objevila informace, že barvy pochází od anglického ragbyového celku, kde hráli Arthur Witty a jeho bratr Ernest. Los Deportes však v letech 1899 až 1902 uvedl, že klub nosil modro-bílé dresy, zeleno-červené, hnědo-modré, červeno-černé.

Odpovědi na původ barev, ale i samotné založení FC Barcelona, se tedy jen těžko někdy dočkáme.


Zdroje: jakub19.wordpress.com, cihefe.es, fcbarcelona.cat, elpais.com



Diskuze

Parádní článek,tohle lidi zajímá,už ste to snad pochopili smiley

11.11.2017, 18:39
Jakub19 Juan III

Ty tu pořád ještě jsi? Já doufal, že už sem chodit nebudeš, když ti náš fanklub tak moc vadí. Jsem ale rád, že ti nevadí lidé na force, kteří mimochodem ve fanklubu taky jsou či byli a jejich hlavní redaktor náš fanklub dokonce spoluzakládal smiley

11.11.2017, 18:50
Juan III Jakub19

a to já sem zas rád,že to tam čtete,proto sem to tam i psal smiley Nevím Kubo,pomoz mě v tom trochu se zorientovat,tohle vaše forum je jen pro vás členy nebo tu mohou psát i jiní?A když už tu si,tak bych se tě chtěl zeptat proč mi byl deaktivován učet Maximus80?Ptám se tě jako admina když Migel není schopnej odpovědět.Odpovím ti i já,fandím klubu a na to nemusím být členem fan klubu jako drtivá většina fans Barcy která tam též není.Co se týká té Forcy Barca,dávají informace,tak proč by mi měli vadit?A že tam sou členové klubu,tak sou,nejsou arogantní,tak mi nevadí,já nevím,podle mě to vy admini tady berete až moc osobně smiley

11.11.2017, 19:17
Jakub19 Juan III

Já to tam nečtu, nevidím k tomu důvod. Nikde taky není psáno, že musíš být člen fanklubu. Stejně tak nevím, proč si tady psal ty ptákoviny o fanklubu a ani nevím, že by tu někdy zaznělo, že jsme web jen pro členy, i když je jasné, že jsme fanklubový web a prioritou jsou články o fanklubu. Pokud ti to vadí, choď jinam, ale pokud budeš psát to, co v těch článcích o Lassa a redaktorech, tak ten ban dostaneš i na tento účet.

11.11.2017, 19:35
Juan III Jakub19

Nevím o tom,že bych na tomhle webu urážel redaktory,co si píšu jinde,je jen moje věc,proto se té deaktivaci dost divím.Taky je mi jasný,že se tu stejným metrem nikdy měřit nebude,viz případ Tarja.Netvrdím,že tu píšete,že to je forum jen pro členy,ale širší veřejnost tohle to forum evidentně nezajímá(aktivní diskuze),soudím podle příspěvku lidi,defakto pouze členové tu píšou.Jako já sem ani moc psát nebude,už mi to nedává smysl,maximálně k nějakýmu reportu ze zápasu se vyjádřím,když bude nějakej admin zas psát jak sme hráli blbě

11.11.2017, 19:57
Jakub19 Juan III

A proč by kdokoli nemohl psát, že hrajeme blbě, když to bude pravda? Že to vidíš jinak, je jen tvá věc. To mám psát, jak je vše super, i když není? Jinak si psal zde vulgárně a spamoval, takže ban zcela oprávněný. A že to širší veřejnost nezajímá? Čisté dle počtu přečtení očividně zajímá.

Jo a jak si psal o Laportovi, tak byl to on, kdo vyhnal ultras a zjednodušil pravidla pro fankluby. Naopak Rosell byl tím, kdo uvolnil ultras a zpřísnil fankluby smiley

11.11.2017, 20:05
Juan III Jakub19

ok,to spamování tam bylo,i 2 vulgarity,ale já nedostal ban,rovnou deaktivaci.Ano o tom Laportovi,však sem psal,že to myslel dobře,ale pak je to na stadionu samej japonec,což znaméná,že tím japoncem sem nemyslel ultras smiley Muj názor je takovej,že jedině ultras dokáže udělat atmosféru a každej klub je potřebuje.Jinak rád jsem si s tebou pokecal,konečně rozumnej člověk,když takových potkám víc třeba časem budu ve fan klubu taky,nikdo neví co bude za 10 let.

11.11.2017, 20:16
Jakub19 Juan III

Jenže na Camp Nou tu atmosféru dělá kotel a pak především fankluby, právě díky těm Japoncům. Socios, hlavně ti starší, mají rádi ticho. Tudíž i z toho důvodu je to tvoje zbrojení proti fanklubu mimo mísu.

11.11.2017, 20:25

Moc hezký článek. Díky za něj. Akorát ve čtvrtém odstavci máš ty letopočty o sto let vpředu. Nechci dělat hnidopicha jenom aby jsi věděl, že ten článek
někdo čte. smiley Jinak super.

12.11.2017, 11:16
Jakub19 jindra

Díky a díky za upozornění smiley

12.11.2017, 11:39

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat