Preview 26. kola LaLigy: Real Madrid – FC Barcelona

Preview 26. kola LaLigy: Real Madrid – FC Barcelona

Druhý vzájemný souboj Barcelony a Realu Madrid je tady. V první březnový den roku 2020 změří oba klasičtí nepřátelé své síly na stadionu aktuálně druhého celku tabulky sídlícího v hlavním městě Španělska. Oba dělí aktuálně pouhé dva body.

Tentokrát už v řádném termínu čeká fanoušky španělské kopané opravdový bonbonek, který přinese 26. kola nejvyšší soutěže. Na stadion Realu Madrid přijede vedoucí Barcelona, aby zde sehrála druhé El Clásico sezony poté, co teprve nedávno – v prosinci 2019 – udržela doma remízu 0:0. Připomeňme, že tento zápas byl odložen ze října téhož roku.

Důvodem byly protesty proti uvěznění katalánských politiků, které obtěžovaly okolí katalánského hlavního města. Situace v něm není ani teď ideální, když před časem vyplaval na povrch skadnál s ovlivňováním médií, v němž mělo prsty vedení v čele s prezidentem Josepem Mariou Bartomeuem. A změna nastala i na trenérském postu.

Ernesta Valverdeho vystřídal po několika nepovedených výkonech a vyřazení v Supercopě Quique Setién, jenž týmu vtiskl naději na pohlednější fotbalový styl, avšak venku to stále není pravé ořechové. Vyjma obratu na Betisu, kde vyhrála Barcelona 3:2, těsné výhry na Ibize a remíze v Neapoli, z toho zatím byla prohry 0:2 na Valencii a 0:1 na Bilbau.

Na počátku sezony přišli Real i Barca zkrátka v některých kolech, ovšem oba od té doby nabrali na rychlosti a nyní s velkým odstupem vévodí LaLize. Od ledna patřila první příčka nedělním hostitelům, ovšem po remíze doma se Celtou Vigo a porážce na Levante padli na druhé místo a pustili před sebe právě Katalánce. V poháru už se Bílý balet také nefiguruje.

Stopku mu vystavil Real Sociedad svou výhrou 4:3. V UEFA Champions League je jejich osud nahnutý, když v prvním utkání osmifinále padli s Manchesterem City 1:2 na domácí půdě. Jejich nejlepším střelcem je letos Karim Benzema s osmnácti zásahy, následovanými Rodrygem Goesem a kapitánem Sergiem Ramosem (oba 7).

U kormidla je stále ikona Juventusu i éry Los Galácticos a tahoun 1. triumfu francouzské reprezentace na světovém šampionátu v roce 1998, Zinédine Zidane, jenž zde vyhrál 3 Ligy mistrů v řadě, než v roce 2018 odstupil. Špatné výsledky Julena Lopeteguie ale přiměly prezidenta Florentina Péreze k tomu, aby se v březnu 2019 „Zizou“ vrátil.

V áčku nyní působí nespočet reprezentantů: vedle Ramose (Španělsko, 170 startů) s Benzemou (Francie, 81) to jsou Luka Modrič (Chorvatsko, 127), Eden Hazard, Thibaut Courtois (oba Belgie, 106 a, 79), Toni Kroos (Německo, 96), Gareth Bale (Wales, 83), James Rodríguez (Kolumbie, 76), Raphaël Varane (France, 64) a Marcelo (Brazílie, 58) .

Medailonek soupeře

Ačkoliv Real nemusíme blíže představovat, hodí se i přesto drobné představení jeho historie. Klub byl založen v roce 1902 a to kuriózně dvěma katalánskými bratry. Madrid FC se stal královským o 18 let později, kdy mu přívlastek Real schválil král Alfons XIII.. Na svém kontě má od té doby nejvíce výher v Lize mistrů či jeho předchůdci PMEZ ze všech (13).

Rovněž domácí soutěž je zatím dominantní pro Madrid, ačkoliv barcelonisté se dotahují (33 titulů proti šestadvaceti). Nedílnou součástí vybavení tohoto celku je pak bílá barva a důvod je prostý. Zpočátku se týmy od sebe rozlišovaly pouze nošením barevných šerp. Když se fotbal brát více vážněji a začaly experimenty s barvami, Real zůstal věrný té své.

Jednou z mnoha nepotvrzených teorií je pak ta, že právě tyto šerpy rozhodly o barvách, které vyznává Barca. Ve starých časech nosili její borci právě modrou nebo červenou šerpu a při oficiálním založení Joanem Gamperem v roce 1899 se tyto dvě barvy spojily. A mnoho lidí neví, že i katalánský gigant jednu dobu nosil bílou barvu – a to hned několikrát.

Aby nedošlo k barevné záměně, bývalo zvykem, že venkovní týmy nosívaly čistě bílé dresy. Naposledy si je hráči Barcelony oblékli 7. března roku 1979 v duelu s Ipswichem. Ale zpět k Realu, který své domácí zápasy hraje na Santiagu Bernabéu. Původně nesl jméno Nuevo Estadio Chamartín a otevřen byl v roce 1947. O 8 let později následovala změna jména.

Nyní stadion vzdává hold bývalému prezidentovi a bylo to právě zde, kde Itálie porazila Západní Německo a vyhrála tak Mistrovství světa v roce 1982. Jedná se o velký stánek, jenž pojme 81 044 diváků. Na barcelonský kolos mu však ještě schází nějakých 17 míst. Stejně jako v metropoli Katalánska jsou pak v plánu rekonstrukce s cílem navýšení kapacity.

Nejvyrovnanější El Clásico za poslední roky

Barcelona pojede na úvod března vyzvat své archrivaly z Realu a to s nejtenčím rozdílem mezi oběma. Zatímco Blaugranas vévodí tabulce po vítězství 5:0 nad Eibarem, královský klub padl posledně proti Levante 0:1 a nyní tak ztrácí 2 body na první místo. Od roku 2015 nebyli oba aktéři nedělního klání sobě blíže před druhým vzájemným zápasem v lize.

Naposledy došlo k této situaci 22. března před již zmíněnými pěti lety, kdy na Camp Nou vyhráli domácí 2:1 po brankách Jérémyho Mathieua a Luise Suáreze a navýšili svůj náskok z jednobodového na čtyřbodový. Svěřenci Luise Enriqueho si nakonec došli až pro titul. Abychom našli další podobný stav, musíme jít o dalších pět let zpátky.

V roce 2010 byly na tom Barca a Real shodně co se bodového zisku týče a výhra 2:0 na madridské půdě po brankách Lionela Messiho a Pedra Rodrígueze prakticky vyhrála výběru Josepa Guardioly mistrovskou trofej. Dalšího předchůdce nejvyrovnanějšího druhého El Clásika v sezoně pak najdeme až na začátku tohoto tisíciletí.

V únoru roku 2000 vyhrál Real 3:0 za stejného bodového rozdílu, nicméně titul nakonec připadl fotbalistům Deportiva de La Coruňi. Za 17 sezon, kdy se druhý vzájemný zápas dvou nejúspěšnějších celků Španělska odehrál v hlavním městě, nevyhráli madridští titul nikdy a v sedmi z posledních osmi případů se to poštěstilo Barceloně (jednou to bylo Atlétiku Madrid).

Debutanti na Santiagu Bernabéu

Své první El Clásico na domácím stánku Los Merengues může odehrát hned šestice členů kádru FCB. Tím prvním je Frenkie de Jong, který si zde zahrál už za Ajax loni ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Nizozemci tehdy v prvním zápase padli doma 1:2, ovšem venku vyhráli pod vedením Erika ten Haga 4:1 a postoupili dále. De Jong na tom měl lví podíl.

Stejně jako on si i Antoine Griezmann už zahrál proti Realu v této sezoně (na 82 minut), ovšem na Bernabéu to pro něj bude v modro-bordových barvách premiéra. Jinak ale zdejší prostředí dobře zná – zahrál si zde patnáctkrát (14krát to bylo za Atlético a 4krát za Real Sociedad) a nasbíral zde 4 góly. Úplná premiéra pak může čekat na Martina Braithwaita.

Ten na Camp Nou dorazil teprve letos v únoru a tak prosincové klání nestihl. Jinak zde ale debutoval za Leganés v poháru a ačkoliv se právě zde neprosadil ani předtím v lize, na Butarque se mu to proti Zidanovu výběru podařilo. Dále zde máme třiadvacetiletého Júniora Firpa. Španěl s dominikánskými kořeny zde odehrál jeden zápas za Betis a vyhrál.

Na Benitu Villamarín už se to sevillskému mančaftu nepovedlo. Předposledním hráčem, který může za Barcu debutovat na stadionu Realu je gólman Norberto Neto, který zde doposud hrál dvakrát v sezonách 2017/18 a 2018/19 za Valencii a připsal si zde remízu a prohru. No a nezapomínejme na Ansua Fatiho, který si připsal 8 minut při prvním mači na Camp Nou.

Vzájemné zápasy, bilance trenérů a nejlepší střelci

Celkově jedná již o 244. El Clásico (276. přičteme-li i 33 přátelských soubojů) a dosavadní bilanci vévodí barcelonští a jejich 115 výher, 62 remíz a 99 porážkami. V rámci ligy je pak situace vyrovnanější – oba sokové mají vedle pětatřiceti remíz na svém kontě shodně 72 výher. V Madridu pak proběhlo 89 zápasů s bilancí 52-15-22 ve prospěch Realu.

Z posledních desíti výjezdů na San Bernabéu padla Barca v rámci ligy jen jednou a právě zde hrála proti Realu nejlépe. Pokud uspěje i teď, bude to 4. výhra v řadě na nepřátelském území. Dodejme, že pojmenování se uchytilo až v poslední době a je zděděno z Jižní Ameriky, kde se za posledních 20 let používalo v derby Bocy a Riveru či Nacionalu a Peňarolu.

Co se koučů týče, ti mají proti svým soupeřům shodně 8 zápasů a proti svému protivníkovi na lavičce taktéž rovných 6. Zatímco Zidane má proti FCB bilanci 3 výhry, 3 remízy a 2 porážky, Setién s Realem dvakrát vyhrál, dvakrát remizoval a čtyřikrát prohrál. Vzájemných 6 duelů pak skončilo rovnocenně – 2 vítězství, 2 plichty a 2 prohry.

Pro dvaašedesátiletého rodáka z kantábrijského Santanderu to bude 9. zápas na tomto stadionu po osmi u kormidel Betisu a Las Palmas. Jde o jediného kouče v lize, který zde dokázal bývalého skvělého záložníka z Francie s alžírskými kořeny porazit hned dvakrát. Zdali se mu to povede i v premiérovém El Clásiku, to je otázkou.

Leo Messi má proti Los Blancos největší počet branek a to 26 – o 8 více, než Cristiano Ronaldo. Třetí místo v pořadí okupuje legenda RMCF, Alfredo di Stéfano, následovaná další ikonou Raúlem Gonzálezem (16, resp. 15). O 3 méně nastřílel maďarský snajpr Ferenc Puskás. V lize je pak pořadí Messi, di Stéfano, César Rodríguez, Raúl a Paco Gento.

Absence a možné starty

Domácím budou scházet vykartovaný Rodrygo a zranění Eden Hazard, Mariano Díaz a Marco Asensio. Belgičan zaznamenal další zlomeninu a mimo hru by měl být až do dubna. Jeho místo by měl okupovat Isco Alarcón. Na levé straně obrany dostane přednost Ferland Mendy před Marcelem a v záloze Federico Valverde před Lukou Modričem.

To barcelonští mají početnější potíže. Stále jim chybí dlouhodobě zraněný trojlístek Ousmane Dembélé, Luis Suárez a Sergi Roberto. Jordi Alba se teprve tento týden vrátil do tréninkového procesu a v posledním utkání zaznamenal drobné poranění kotníku Gerard Piqué, za něhož je vedle Samuela Umtitiho připraven Clément Lenglet.

Z registračních důvodů je pak pořád mimo soupisku Arda Turan. V útoku by měli naskočit Messi s Griezmannem s tím, že z lavičky udělá v pozdější fázi duelu dojem mladičký Ansu Fati. Očekává se, že Setién sáhne k většímu vyplnění záložní řady, než aby hrál na tři útočníky s poslední posilou z Leganés Martinem Braithwaitem.

Předpokládané sestavy

Real Madrid (4-3-1-2) FC Barcelona (4-3-1-2)
Thibaut Courtois Marc-André ter Stegen
Daniel Carvajal Nélson Semedo
Raphaël Varane Gerard Piqué
Sergio Ramos Samuel Umtiti
Ferland Mendy Júnior Firpo
Toni Kroos Frenkie de Jong
Casemiro Sergio Busquets
Federico Valverde Arthur Melo
Isco Alarcón Arturo Vidal
Gareth Bale Antoine Griezmann
Karim Benzema Lionel Messi

Pozn.: Předpokládané sestavy se tipují před ohlášením nominací.

Porovnání statistik vybraných sestav

Real Madrid   FC Barcelona
32 (45) Góly 41 (62)
24 (36) Asistence 29 (46)
7,1 (6,9) Průměrná známka 7,1 (6,7)
27,8 Průměrný věk 27,5
183,9 Průměrná výška (cm) 180,9
1,3 (1,1) Střely za zápas 1,0 (1,1)
60 % (58 %) Úspěšnost vzdušných soubojů 57 % (54 %)
1,1 (0,9) Driblinky za zápas 1,2 (1,3)
1,2 (1,4) Zákroky za zápas 1,0 (1,2)

Poznámka: V závorce jsou celkové statistiky týmu v LaLize.

Tipérské okénko

Real na své půdě neprohrál už 12 ligových utkání, avšak více ve formě se zdá být Barcelona, která zvítězila v posledních čtyřech kolech, v nichž vždy padlo přes 2,5 branky, kdy sama dala minimálně dvě. Zároveň pak vyhrála v šesti z posledních sedmi výjezdů na stadion Santiaga Bernabéa napříč všemi soutěžemi a při třech posledních udržela vždy čisté konto.

Na posledních čtyřech zápasech hraných venku však vždy Katalánci alespoň 2krát inkasovali a pouze jednou udrželi v posledních pěti kolech čisté konto. Realu nehraje do karet i fakt, že z posledních pěti soutěžních střetnutí vyhráli pouze jediné – padli doma v Lize mistrů i Copě del Rey, nicméně v lize zde nenašli přemožitele. Web WhoScored.com tipuje remízu 2:2.

Sázková kancelář 1 0 2
Tipsport 2,21 3,65 3,17
Fortuna 2,22 3,75 3,10
SazkaBet 2,20 3,75 3,20
Chance 2,21 3,65 3,17


Predikce utkání

1. března 2020, 21:00 Santiago Bernabéu, Madrid Digi Sport 1 (20:30 SEČ)

Real Madrid

Antonio Miguel Mateu Lahoz (Valencijské společenství)

FC Barcelona

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
Real Madrid

Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Mendy - Kroos, Casemiro, Valverde - Isco - Bale, Benzema

Předpokládané sestavy
FC Barcelona

ter Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti, Firpo - de Jong, Busquets, Arthur - Vidal - Messi, Griezmann

Poslední zápasy


Poslední zápasy
Real Madrid

1.2.2020 – Real Madrid 1:0 Atlético de Madrid – LaLiga
6.2.2020 – Real Madrid 3:4 Real Sociedad – Copa del Rey
9.2.2020 – CA Osasuna 1:4 Real Madrid – LaLiga
16.2.2020 – Real Madrid 2:2 Celta de Vigo – LaLiga
22.2.2020 – Levante UD 1:0 Real Madrid – LaLiga
26.2.2020 – Real Madrid 1:2 Manchester City – Liga mistrů

Poslední zápasy
FC Barcelona

2.2.2020 – FC Barcelona 2:1 Levante UD – LaLiga
6.2.2020 – Athletic Club 1:0 FC Barcelona – Copa del Rey
9.2.2020 – Real Betis 2:3 FC Barcelona – LaLiga
15.2.2020 – FC Barcelona 2:1 Getafe CF – LaLiga
22.2.2020 – FC Barcelona 5:0 SD Eibar – LaLiga
25.2.2020 – SSC Neapol 1:1 FC Barcelona – Liga mistrů


Poslední vzájemné zápasy

Poslední vzájemné zápasy

6.5.2018 – FC Barcelona 2:2 Real Madrid – LaLiga
28.10.2018 – FC Barcelona 5:1 Real Madrid – LaLiga
6.2.2019 – FC Barcelona 1:1 Real Madrid – 1. zápas semifinále Copa del Rey
27.2.2019 – Real Madrid 0:3 FC Barcelona – odveta semifinále Copa del Rey
2.3.2019 – Real Madrid 0:1 FC Barcelona – LaLiga
18.12.2019 – FC Barcelona 0:0 Real Madrid – LaLiga


Zdroje: fcbarcelona.com, whoscored.com, transfermarkt.com, wikipedia.org



Diskuze

Vyhrajeme 2:1smiley

29.02.2020, 13:06
karlos Tomas397

Je rozmetáme 4:0. Uvidíš .smiley

01.03.2020, 10:23
karlos Tomas397

Teda 0:4. Snad jsem teťka něco nezakřiknul....

01.03.2020, 10:24
Tomas397 karlos

No to by mi vubec nevadilo😁

01.03.2020, 17:30

Uz vite nekdo na jaky strance budete hledat stream?

01.03.2020, 17:31
Michec Tomas397

Já vždycky koukám tady: www.totalsportek.com :-)

01.03.2020, 17:39
Pajinos Michec

vynikající server, využívám vždy na zápasy LM a Copy a bez potíží, vždy se dá najít HD schopné do televize i SD na data do mobilu třeba, mám odzkoušeno

01.03.2020, 17:50
Tomas397 Pajinos

No a jak to pustis?Po mne to chce porad nejakej prasivej ucet a bez toho to proste nespustim...

01.03.2020, 18:32
Pajinos Tomas397

nahoře dám Football, načte se tabulka, kde jsou ligy a zápasy (u těch, co právě běží dám Link) a počkám až se mi načte tabulka o šesti sloupcích, kde je vždy název, link, jestli to jde i na mobil, kvalita, počet reklam a jazyk

no a pak už jen zkouším jaký se chytne nejlépe (nechám si to zaplé na liště a když mi spadne, hned zapínám jiný)

jediné, co je trochu otravné je chat a reklamy, ale chat jde skrýt a reklamy se maximálně otevřou v novém okně a hned zavřu (v 99 % sázkovky, stačí mít AdBlock)

01.03.2020, 18:38
Tomas397 Pajinos

Super!Diky moc za radu!Ja to vzdy zkousel jeste nez zacal zapas tak to mozna bylo tim,zkusim to a snad to vyjde,pokud ne,skacu z okna😀

01.03.2020, 18:59
felpod Tomas397

Hlavně tam, kde to komentuje Ray Hudson. Tedy BeIN Sports USA v HD.
Bez něj to prostě není ono... smiley

01.03.2020, 17:40
Pajinos felpod

mohu-li přidat svůj názor, tak nemohu souhlasit, jelikož já se dívám na přenosy výhradně bez něj (jsem přes rok velice spokojeným zákazníkem Digi)

to jeho pojetí „komentáře“ mi pocit z fotbalu absolutně ničí a tak když je bída největší dávám přednost radši cizím streamům s vypnutým zvukem

společně se spolubydlícím, co fandí Chelsea, se těm orgasmickým výkřikům smějeme, ale chápu, že každý to má rád jinak (já jen, že to jde i bez něj)

01.03.2020, 17:49
felpod Pajinos

V pohodě. Jiný názor respektuju (i když tomuto konkrétnímu se kapku divím),
Každopádně - ať už s Rayem nebo bez - hlavně ať je to pěknej fotbal a pokud možno s bodovým ziskem pro nás.
smiley
Visca el Barca!

01.03.2020, 19:57
Pajinos felpod

s tříbodovým, souhlas smiley

01.03.2020, 19:59

Já teda pevně věřím, že Firpo hrát nebude. To by byl velký průšvih.
Alba je v nominacu a včera dostal od doktorů zelenou, tak pevně věřím, že nastoupí...
Můj tip je 2:2 a za bod budu v našem současném rozpoložení moc rád...

01.03.2020, 17:39

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat