10 otázok, ktoré trápia fanúšikov FC Barcelona

10 otázok, ktoré trápia fanúšikov FC Barcelona

Barcelona za posledné roky nepochybne zmenila štýl svojej hry a drvivá väčšina fanúšikov s tým vôbec nie je stotožnená. Víťazstvá neprichádzajú, chýba kreativita či akákoľvek snaha baviť divákov futbalom.

Culés majú na srdci niekoľko otázok, my sa pozrieme na 10 z nich:

1. Ako to vlastne Barcelona hrá?

Dalo by sa povedať, že už od príchodu Gerarda Martina na lavičku Barcelony sa začal meniť náš štýl hry a veľa odborníkov vlastne ani nevie popísať, ako hráme. Blaugranas sa stali "len ďalším" futbalovým klubom, štýl hry nie je ničím výnimočný od ostatných špičkových európskych klubov.

2. Prečo to nefunguje medzi Messim a Griezmannom?

Možno dve najväčšie hviezdy súčasného kádra si vôbec nerozumejú, fanúšikovia si to začali všímať najmä v posledných zápasoch. Leo nenahráva Francúzovi, nevedia sa na ihrisku nájsť. Je to veľmi zvláštne, no tento problém je nutné čo najrýchlejšie vyriešiť.

3. Načo sme kupovali Júniora Firpa?

Tento rodák z Dominikánskej republiky prišiel toto letné prestupové obdobie za 18 miliónov eur, keď si ho údajne vyhliadol sám Ernesto Valverde vďaka skvelým výkonom v drese Realu Betis Sevilla. Jordi Alba sa zranil, všetci sme si mysleli, že to je ten moment, kedy sa predvedie nová akvizícia. No tréner stavia na ľavom kraji obrany Nélsona Semeda.

4. Prečo sa začalo takto zaobchádzať s Ivanom Rakitićom?

Niektorí fanúšikovia síce sú za odchod tohto Chorváta, no niektorí vyžadujú vysvetlenie, prečo sa z ničoho nič vytratil Rakitić zo zostavy. V tejto sezóne nastupuje len zriedka, keď ho nahradil v zálohe najmä Arturo Vidal.

5. Prečo je toľko zranených hráčov?

Toto je naozaj veľký problém, keď si to porovnáme s minulými ročníkmi. Svalové zranenia trápili túto sezónu už také hviezdy ako Leo MessiLuis SuárezOusmane Dembélé či už spomínaný Jordi Alba. Čo je ešte smutnejšie, dalo by sa povedať, že trom z týchto hráčov sa už tieto zranenia stihli aj obnoviť. Môže za to Valverdeho nedostatočný dôraz na fyzickú prípravu? Kto vie.

6. Prečo dostávame toľko gólov?

Valverdeho hra sa po minulé ročníky zakladala na stabilnej defenzíve, no túto sezónu je to zatiaľ presný opak. Hoci ter Stegen patrí nepochybne medzi trojicu najlepších brankárov súčasnosti, má obrovské problémy udržať si čisté konto, keďže obrancovia bránia veľmi nedôrazne.

7. Prečo hráči tak málo behajú?

Barcelona nabehala najmenej zo všetkých klubov v doterajšej sezóne Ligy Majstrov, keď nabehala o 66,4km (!) menej, než český celok Slavia Praha.

8. Prečo je také ťažké tento rok skórovať v Lige Majstrov?

Blaugranas majú vpredu fantastických hráčov, no strelili len 4 góly v 4 zápasoch v doterajšom priebehu Champions League.

9. Prečo niektorí nevydržia celý zápas?

Kondícia a výdrž niektorých hráčov prináša na čelo fanúšikom vrásky. Najmä Sergio Busquets Arthur údajne nevydržia zápasové tempo celých 90 minút.

10. Bude toto stačiť na výhru šiestej ušatej trofeje?

Dokonca aj Semedo Piqué otvorene priznali, že s takýmito výkonmi nemôžme očakávať víťazstvo v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. 

Fanúšikovia sú zmätení, plní obáv a sklamania z doterajšej sezóny. Je jasné, že niečo treba razantne zmeniť.


Zdroje: marca.com



Diskuze

1) Lucho v prvním roce bomba styl (kombinace tiki-taka a brejků, nejlepší možnost), jinak od toho Taty je to skutečně diametrálně odlišné oproti Pepovi s Titem, ale mění se i fotbal a je třeba se přizpůsobit (zrovna včera to bylo 8 let nebo kolik od porážky na Celticu, kde jsme měli 89 % držení míče)

2) těžko říct, ale pokud je aspoň trocha pravdy na těch fámách o Neymarovi a pak měli přijmout někoho, kdo Barcelonu předtím poslal taky do háje (a byl ještě cizí), tak bych byl asi taky trochu rozptýlený (teď neřeším fakt, že jej v Atlétiku předělali na středového hráče, kde asi bude problém)

3) to jsem taky nechápal - situace si přímo žádala využít Cucurellu s Mirandou a my přivedeme někoho z venku a teď ani nehraje (a prakticky ani Wagué, který umí zahrát nalevo), některé tahy vedení jsou opravdu hloupé a už počítám dny, kdy potáhne někam, kde slunce nesvítí

4) Vidal a Rakitič jsou trošku odlišní no, jeden je bojovník s třemi plícemi se někdy zdá, druhý odmaká spoustu černé práce a umí i směrem dopředu, ale jak je psáno, drtivá většina fanoušků (mezi něž se neřadím) si přeje jeho odchod, kterému se však tak či tak nevyhneme

5) ono kdyby byli Messi a někteří další rozumní a nechali se vystřídat nebo třeba si jeden zápas poseděli (opět se opírám jen o spekulace), bůh ví jak by to bylo - takhle hrají rok co rok 50+ zápasů (když počítám i reprezentaci) a to se někde odrazí, kor když jde většinou o jihoameričany

6) to je jediný důvod, proč má Oblak už několik Zamorových trofejí a MAtS žádnou - obranu mělo Atlético prostě lepší no, nám z ní odešel Puyol, teď vypadl Umtiti a chvíli se hledal Lenglet, Piqué mívá taky výkyvy - chce to prostě generační obměnu no, nějaký pravák by se asi hodil

7) to mě zas tolik netrápí, je to podobné jako držení míče - hraje se na góly a pokud těch budeme mít více, ostatní statistiky jsou irelevantní, náš styl není založený na nějakých atletických výkonech, ale postupném postupu do útoku a obléhání soupeřova vápna

8) protože se rapidně zvedla kvalita ostatních týmů a u nás jsou vesměs dosluhující hráči, kteří čekají na poslední pohárový úspěch mi přijde, holt to chce přijít zase s něčím jiným a překvapit tak protivníky (teď už vědí, že jak obsadí čtyřmi hráči Messiho, mají relativně klid)

9) to ani nemusí teoreticky - máme přetlak v záloze, čili to jde krásně protočit, aby se dostalo na všechny (mluvím teď hlavně o Aleňovi třeba nebo tam skutečně stavět Sergiho Roberta), takže to bych nehrotil (napomáhá tomu i tempo v LaLize, které je pomalejší než třeba v Premier League)

10) těžko říct, někdy si sedne štěstí i na vola - ono takový Real by mohl povídat, takže naděje umírá poslední a určitě není třeba házet flintu do žita, ale jako zlepšení je třeba (otázka, jak jej docílit - za mě vyhodit vedení, pak trenéra a pomalu zregenerovat kádr)

tolik můj pohled na věc, zmatený a plný obav z toho třeba tolik nejsem a je mi jasné, že tomu bude diametrálně jinak u většiny, ale takhle to vidím a myslím si, že za ty roky, co fandím, to není úplně z cesty smileyuvidíme, co přinesou zítřky

08.11.2019, 09:33
marek99 Pajinos
Senior editor

smileySuper, úplný súhlas snáď so všetkým.

08.11.2019, 09:47
stockey Pajinos

Suhlasim, skusim doplnit k tej kondicii kedy tu zasa viaceri kritizovali ze Valverde nebaziruje na kondicii. Ale on ani nema velky priestor na pripravu. Hned ako sa hraci vratia z dovoleniek su tyzden az dva v treningu a letia do Azie, len co sa vratia letia do Ameriky a par dni po prilete do Europy uz startuje naostro liga. To je podla mna aj dalsi dovod nasich zlych vykonov na zaciatku sezony. Ale myslim si ze skuseni hraci uplne nepotrebuju podobne treningove jednotky v priprave ako vidat v nasej lige napriklad. Prakticky maju dovolenku mozno max 3 tyzdne, ak su sampionaty tak i menej. Cize ak sa uplne nevyzeru za dva tyzdne, telo si tie treningy pamata a za kratko sa opat dostanu do formy. Nie je to ako nasa liga kedy sa nehra mesiac v lete a mesiac v zime. Oni hraju v kuse takmer 2 zapasy tyzdenne, tam fakt neni priestor na naberanie fyzickej formy.

08.11.2019, 11:06
Pajinos stockey

právě, na tom něco bude no, ony ty přípravy jsou zlo, ale bohužel dnešní fotbal je business a je hodně o marketingu - konec u mě byl, když se posunul výkop El Clásica tak, aby vyhovoval asijském trhu a na španělský, potažmo evropský se kašlalo ... ale zas prostě pro ty fanoušky (ať jsou jakkoliv praví a věrní) tam to musí být svátek, jako byla pro nás Praha teď a 8 let zpátky

08.11.2019, 12:23
Meshuggah82 stockey

Problém to je. Ale když šintó dokázal zařídit Lucho,kdy hráli jen přípravný turnaj v Anglii a na dlouhý čas tam přesunuli i přípravu,tak to určitě dokáže i Valverde. Jenže pro něj není nic problém a prostě jen proplouvá.

09.11.2019, 10:26
VM.IV Pajinos

Naprostý souhlas se vším. Mně osobně se velmi líbilo pojetí Lucha. V podstatě vzal “Guardiolovu” Barcelonu, naučil jí rychlejší přechod do útoku a hodně vylepšil brejky. Takže jsme podle mě byli pro soupeře míň čitelní. Velkou roli samozřejmě hráli MSN, protože ti byli svojí kvalitou a sehraností jednoznačně jedním z nejlepších útoků v historii fotbalu. Každopádně, pod Luchem jsem se tím fotbalem většinou bavil. Od doby, co odešel, spíš trpím. A mam pocit, že nejsem zdaleka sám.

08.11.2019, 11:41
Pajinos VM.IV

přesně, ale právě potom v druhé polovině jeho působení našli soupeři i na to odpověď - nic holt není věčné, mě se v tomhle líbil nejvíce ten Pepův styl: uspat protivníka a pak udeřit, když to nečeká ... Neymarův odchod nepomohl snad ničemu no, možná kdyby tehdy zůstal, bylo by to teď lepší

evoluci nezastavíš no, jinak doplním, že mě taky bolí oči ale to už prakticky hned z té sezony pro treblu, kterou na Facebooku někdo vhodně přejmenoval na "Pyrrhovo vítězství" - nebýt jej, tak bůh ví, jak by to tehdy bylo s vedením (pokud si dobře pamatuji, nevyhráli nějak přesvědčivě ne?)

08.11.2019, 12:26
VM.IV Pajinos

Sezona 14/15 měla pomalej rozjezd, chvilku trvalo, než si to sedlo, ale jinak bych řekl, že jsme byli naprosto dominatní tým. Kor v LM. Postupně jsme s přehledem vyřadili všechny největší týmy Evropy:
Osmifinále - ManCity D: 1-0, V: 1-2
Čtvrtfinále - PSG D: 2-0, V: 1-3
Semifinále - Bayern D: 3-0, V: 3-2
Finále - Juventus 3-1

Právě že to byla, aspoň z mýho pohledu, od nepovedeného zápasu venku se Sociedadem, naprosto dominantní sezona. Hráli jsme krásnej fotbal a s přehledem vyhrávali. Já osobně tenhle treble řadím o kousek výš, než ten pod Pepem, protože tam nám k titulu v LM velmi pomohl sudí v semifinále venku s Chelsea. To je třeba objektivně uznat. Nespekuluju o tom, že by Luchova Barca byla lepší, to v žádnym případě, Guardiolu po herní stránce už asi nikdo nepřekoná, ale určit bych neřekl, že treble 14-15 byl nějakej haluz nebo souhra náhod. Ve všech soutěžích jsme dominovali.

08.11.2019, 14:08
antimadrista Pajinos

S tim ze neni potreba behat nesouhlasim, kdyz se proti barce postavi takovej tym jako slavie, ktera se proste zatlacit nenecha, tak holt ty hraci musej taky behat, kdyby mela slavie vic zkusenosti, tak z tech rychlejch brejku mohla dat 3 goly

08.11.2019, 12:22
Pajinos antimadrista

kdyby měla víc zkušeností, ale neměla, takže ty góly nepadly a o to jde v konečném důsledku ... neříkám neběhat vůbec, ale lépe to časovat a být na to připravený (rotace hráčů, aby byli svěží hlavně)

ono taky kdyby neměl Kolář dva životní zápasy, tak jsme v Praze vyhráli 4:1 a teď doma 2:0, ale na kdyby se nehraje ... myslel jsem tím, že nemusí všichni lítat jak zběsilí tam a zpět á la N'Golo Kanté

08.11.2019, 12:38
Biscuit antimadrista

Není naším smyslem porážet Slavii tak že když ona běhá nejvíc tak my se pokusíme běhat ještě víc....my sme silní jinde a to by měla být naše "zbaň" ( nemá smysl to strhnou v soutěžení kdo naběhá víc)

08.11.2019, 12:40

...lebo Bartoemeu a Valverde...🤷🏻‍♂️

08.11.2019, 09:56

Tohle vedeni je snad jeste horsi nez za kriminalnika rossela

08.11.2019, 10:58

Je to až smutné, číst tetno článek. Kam že to ta Barca směřuje....

08.11.2019, 11:40

Ryba smrdí od hlavy...

08.11.2019, 18:51

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat