Carles Aleñá a špatná péče vedení o La Masiu

Carles Aleñá a špatná péče vedení o La Masiu

Stejně jako proti Interu, kdykoliv Carles Aleñá dostal příležitost, dokázal svou hodnotu a oživil prestiž La Masie. I přes to se však zdá, že se kolem jeho situace nic nezměnilo a že v lednu zamíří na hostování do Betisu.

La Masia byla vždy domovem mladých talentů, kteří se rozvíjeli a eventuálně si vysloužili místo v kádru áčka, aby se stávali pravidelnými členy základní jedenáctky klubu i národního týmu. Tihle talentovaní hráči byli zvyklí kopat za barcelonský dres a trenéři byli zvyklí je využívat, zároveň byli opatrní se svými volbami a čas dávali jenom těm nejslibnějším. Pravdou však je, že řada z nich narazila a na Camp Nou nedokázala naplnit svůj potenciál.

Tak třeba Isaac Cuenca, který v základu nastoupil v nešťastném semifinále proti Chelsea v roce 2012. V té době nebyl nic víc než jeden z lepších hráčů Barcelony B a o dva roky později se pakoval a odešel do Granady. On a jemu podobní hráči nepatřili k tomu nejlepšímu, vždy však ze sebe vydávali vše a když dostali šanci, předváděli, co dokážou, i když jen v omezeném čase. Mezitím se jiní mladíci z La Masie stávají hvězdami. Ansu Fati je nejnovější hračička akademie a svým gólem proti Interu upevnil svoje místo v kádru áčka i v srdcích culés. Koneckonců, není se co divit, zapsal se totiž nesmazatelně do historických análů jako nejmladší střelec v historii Lize mistrů.

Na druhou stranu, nejstarší z posledních produktů akademie a jeden z těch nejtalentovanějších, alespoň podle většiny culés, je Carles Aleñá. Španělský záložník je míšencem všech nejlepších záložníků, kteří předváděli jeden z nejlepších fotbalů v celé jeho historii. Carles očividně studoval dva velikány Barcelony, Xaviho a Iniestu, a dokázal zkombinovat jejich styl hry a přidal své jedinečné, okázalé provedení. Dokáže využívat prostory, posílat „zabijácké“ balóny, vyslat tvrdou střelu nebo jen prokličkovat mezi několika soupeři, aby hru otevřel a pomohl týmu zpečetit vítězství.

aleñá la masía

Proti Interu Carles rozdal 4 klíčové přihrávky, víc než kterýkoliv jiný hráč na hřišti. Připsal si také 3 úspěšné driblingy.

Aleñá „povýšil“ asi před rokem. Výkony jako ten proti Villarealu na Camp Nou (2:0) mu zajistily trvalé místo v prvním týmu a v loňské sezóně si užíval důvěru trenéra. Nicméně, v této sezóně musel Ernesto Valverde řešit problém s příliš velkým počtem záložníků, což ukrojilo hrací čas každému z nich. Zatímco Frenkie de Jong a Sergio Busquets odehráli téměř každý zápas, Aleñá si v ostrém zápase do míče nekopl od prvního ligového kola, ve kterém Barcelona prohrála na hřišti Athleticu Bilbao.

„Ty poslední měsíce byly složité. Chtěl jsem jenom hrát a cítit se znovu jako fotbalista.“

Aleñá o své situaci

Proti Mallorce naskočil v 77. minutě a alespoň na chvíli si tak užil působivý výkon Barcelony a Messiho hattrick přímo ze hřiště. V dalším zápase pak naskočil v základu proti Interu Milán, v šestém skupinovém zápase Ligy mistrů, který už nic neznamenal. A stal se hlavní postavou barcelonské zálohy. Zálohy, kterou by v následujících letech společně s De Jongem, Arthurem a Riquim Puigem, měl dirigovat. Aby k tomu však došlo, potřebují mít všichni plnou důvěru trenérů, kteří zrovna budou u kormidla.

„Aleñá? Nepřekvapil mě, myslím, že je skvělý hráč. Doufal jsem, že mu dám víc minut, než co doteď měl, ale máme momentálně spoustu záložníků.“

Ernesto Valverde po zápase s Interem

Je trochu zvláštní, že po tom, co jej čtyři měsíce přehlíželi, najednou dostal tolik herního času. Jeden by si mohl pomyslet, že s blížícím se zimním přestupovým oknem chce Barça jen navýšit hodnotu nevyužívaných hráčů, jako jsou Rakitić, Vidal či právě Aleñá. Záloha je nabitá a bojuje se v ní jen o tři místa, je tedy velmi pravděpodobné, že se klub některých hráčů bude chtít zbavit. Aleñá není respektovaný veterán ani momentálně nejžádanější talent jako je Ansu Fati, což snadno může hrát v jeho neprospěch. Ze třech hráčů, kteří jsou největšími kandidáty na odchod, může být přes palubu hozen právě on.

Výsledek obrázku pro carles alena bench

Spekulace na sebe nenechaly dlouho čekat a tuto teorii jen podporují. Nejčastěji je Aleñá spojován s Realem Betis, kde by mohl růst vedle dalších odchovanců La Masie, Marca Bartry a Cristiana Tella, a také vedle veterána Joaquína Sancheze, který nedávno ve svých 38 letech dal svůj první hattrick. I když by to nebylo v Barçe, Carles by mohl růst v týmu La Ligy, který hraje útočně laděný fotbal, i když výsledky zatím nejsou tak uspokojivé.

A na závěr, pokud je tento herní čas pouze marketingovou propagandou, měly by na Josepa Mariu Bartomeua a jeho vedení být vzneseny závažné otázky, jak si může zahrávat s tak mimořádným hráčem a nepoužívat ho na nic jiného než na peníze.


Zdroje: barcauniversal.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat