Amor: Michael Laudrup byl jako závan čerstvého vzduchu

Amor: Michael Laudrup byl jako závan čerstvého vzduchu

V interview pro El País se Guillermo Amor zavzpomínal a popisoval, jak viděl hráče jako Michael Laudrup či Bernd Schuster.

Amor působil v La Masii závěrem 70. let a v roce 1982 vystřídal Diega Maradonu při inauguračním zápase na Miniestadi. Na Camp Nou se pak předvedl pod Johanem Cruyffem a to o 6 let později. Dekádu na to odešel do Fiorentiny, než ukončil kariéru v Livingstone po dvouleté štaci ve Villarrealu. Za svého působení u Blaugranas se potkal i s Berndem Schusterem, Luisem Figem a Michaelem Laudrupem, kteří shodou okolností časem všichni zamířili z různých důvodů k archrivalům do Realu Madrid.

Jsou to historičtí hráči a zanechali svou stopu nehledě na motivy za jejich odchody z Barcelony. Schuster mě hodně ovlivnil. V roce 1980 byl pořád mladý, ale jeho hra měla osobnost a v žebříčku se stavěla na úroveň veterána. Trefoval míč způsobem, který jsem předtím nikdy neviděl. Předváděl to při přímých kopech, přihrávkách i změnách směru. Jeho dotyk s míčem a rozehrávky byly výjimečné,“ řekl k prvně jmenovanému Němci, jenž v Barceloně setrval 8 let před dvouletým působením v Realu a tříletým v Atlétiku.

Figo byl velice unikátní a silný po fyzické i technické stránce. Zároveň byl velmi vlídnou osobou a to hlavně pro barcelonské hráče. Když ml někdo potíže, říkával 'ukaž'. Byl v klubu i ve městě šťastný,“ dodal k portugalskému křídelníkovi, který po pěti letech u FCB (1995 až 2000) přešel na stejné období k Los Blancos. Největší chválu si však paradoxně připravil k dánskému útočníkovi, kterého culés vídali na place v letech 1989 až 1994 předtím, než si vyzkoušel bílý dres po dobu dvou let.

Byl jako závan čerstvého vzduchu. Byli jsme silní v poziční hře a vždy věděli, kde byl náš spoluhráč - ať už to byl pravý bek nebo levé křídlo. Pohybovali jsme se dopředu s míčem a vše bylo založeno na krátkých a rychlých nahrávkách. Někdy však neexistoval způsob, jakým šlo prorazit skrz. Soupeř nás buď perfektně prokoukl, nebo jsme nebyli dostatečně přešní. A když se to opakovalo, hledali jsme pouze jedno možné řešení - Michaela. Vždy byl tam, kde měl a nabídl se.

Nikdy se neschovával a byl připravený přečíslit a rozhodnout konkrétní akci. Ještě jsem neviděl lepšího hráče jeden na jednoho. Je odlišné vyvézt míč do prázdného prostoru a uvolnit se z krytí, kdy jste ruku v ruce s obráncem, kterému ještě pomáhají další. Laudrup byl rovněž velmi pravidelný a své akce opakoval. Nevybavuji si jeho konkrétní výkony, ale spíše taktické gesta a nahrávky v každém utkání. Jeho tajemstvím byl velmi dobré poziční umístění a zbíhání z obou křídel.

Perfektně hrál oběma nohama a jeho hlavní kličkou byla tzv. 'kroketa' - ťuk-ťuk, pravá-levá a nashledanou. Útočníci, kteří dokázali driblovat, byli vždy výjimeční a Laudrup vedle driblinku i posílal přihrávky, nahrával na góly a sám je dával. Nepamatuji si fotbalistu, který by viděl akci ještě dříve, než trenér nebo fanoušci. Měl unikátní vidění, které mu poskytovalo výhodu. Někdy je srovnáván s Iniesotu, nicméně kontext byl odlišný, Andrés měl Messiho nebo Xaviho.

Michael byl pro nás tak výjimečným hráčem, protože nikdo nehrál tak elegantně a k tomu byl neuvěřitelný profesionál. Měl velké srdce a vždy projevoval vděk. Na tréninku byl opravdu dobrý a stejně tak to platilo na hřišti, v kabině nebo na ulici,“ rozjímal se Amor, jenž v aktuální době působí jako šéf mládeže spolu s další ikonou této doby, José Marim Bakerem.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat