Analýza Víctora Fonta o prvních třech letech Laportova působení ve funkci

Analýza Víctora Fonta o prvních třech letech Laportova působení ve funkci Foto: sialfutur.cat
  • Hlavní vyzyvatel prezidenta Barçy ve volbách v roce 2021 se v deníku SPORT vyjadřuje k současné situaci klubu
  • "Rozhodnutí, která představenstvo Joana Laporty přijalo (i ta, která nepřijalo), zhoršila nouzovou situaci, kterou zdědilo v březnu 2021," domnívá se bývalý kandidát

Ve čtvrtek 7. března uplynuly tři roky od návratu Joana Laporty do čela FC Barcelona. Kromě zveřejnění exkluzivního dopisu samotného prezidenta fanouškům jsme ve SPORTU požádali Víctora Fonta, jeho hlavního vyzyvatele ve volbách v roce 2021, aby nám zhodnotil současnou situaci v klubu. Ve svém textu vyjadřuje své obavy... ale zároveň nás ujišťuje, že i nadále hledí do budoucnosti "s maximálním nadšením a nadějí." A podrobně popisuje svůj plán, jak zacelit mezeru, která Barçu v současnosti dělí od podpisu špičkových hráčů, jako je Erling Haaland.

Dopis Víctora Fonta: "Nejkratší cestou mezi Barçou a Haalandem je dobré vedení"
Před několika dny jsme rozeslali dopis adresovaný členům Barçy, v němž jsme se podělili o své obavy o vývoj klubu na institucionální, ekonomické, sociální a sportovní úrovni. Jako instituce prožíváme zásadní okamžik. Navzdory všemu však nadále hledím do budoucnosti s maximálním nadšením a nadějí.

Rozhodnutí, která představenstvo Joana Laporty přijalo (i ta, která nepřijalo), zhoršila nouzovou situaci, kterou zdědilo v březnu 2021. Nejlepším příkladem toho je, že v polovině mandátu nadále rok co rok utrácíme mnohem více, než vyděláváme (za dobu působení této správní rady jsme již nahromadili více než 1 miliardu eur provozních ztrát). Tato choulostivá situace nám znemožňuje ucházet se o nejlepší hráče na světě, nebo dokonce ztěžuje angažování těch, které již máme. Neustálé ztráty profesionálů s prokázaným talentem ve všech oblastech, nedostatek transparentnosti a neustálá improvizace zatěžují instituci, která je nadále řízena, aniž by se ke členům přistupovalo jako ke skutečným vlastníkům klubu, jimiž jsme.

Tři roky po posledních volbách znovu potvrzujeme, že je naléhavě nutné obrátit list za režimem z roku 2003 a přestat vládnout jako v minulosti. Je naléhavě nutné provést radikální transformaci modelu řízení Klubu a vyhnout se jak zakořeněným debatám, tak falešnému řešení stát se SAD.

Potenciál Barçy je i nadále obrovský, a to tehdy, pokud vsadíme na model vlastnictví, který nás činí jedinečnými, a posílíme jej. Je načase opustit diskurzy, které jsou vzdálené realitě a triumfalistické, spojenectví, která nás oslabují, páky, které nás krátkodobě posilují, ale neřeší strukturální problémy, které máme, nebo improvizované nápady s nouzovými partnery pochybné pověsti, které nás vzdalují od konkurenceschopnosti v dnešním světě.

V předvečer našeho 125. výročí, na které budou generace Culés vzpomínat se stejnou nebo větší láskou než ti, kteří zažili sté výročí v roce 1999, je nezbytné změnit současný model řízení, profesionalizovat ho a modernizovat, abychom přilákali a udrželi ty nejlepší lidi na hřišti i v kancelářích. A to v prostředí transparentnosti, se skutečnými a účinnými kontrolními mechanismy, které nám umožní udržet klub v rukou členů a umožnit splnění všech našich snů.

Barça budoucnosti potřebuje nás všechny.


Zdroje: sport.es



Diskuze

Mluvi pekne, rozumne, o tom zadna, otazka je, jak by to vypadalo v praxi. Vedeni musi projit modernizaci, to se myslim ukazuje cim dal vic (uz jenom ta amaterska komunikace - pokud se teda neco nezlepsilo), mozna by to chtelo stejne jako na hristi, oprostit se uz od tech “starych struktur” a dat prostor novemu, novym tvarim, novym pristupum. Ale jestli on je ten pravy a da se mu verit?🤷🏻‍♀️

08.03.2024, 13:44

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat