Ansu Fati už podle portálu Transfermarkt stojí 25 milionů eur, zvýšení hodnoty se dočkal i Joao Félix

Ansu Fati už podle portálu Transfermarkt stojí 25 milionů eur, zvýšení hodnoty se dočkal i Joao Félix

Známý web www.transfermarkt.co.uk včera zveřejnil osmačtyřicet změn v tržních hodnotách hráčů působících ve španělské LaLize a mezi nejvyššími nárůsty evidujeme mladičkou kometu barcelonské akademie Anssumaneho Fatiho a dalšího gigantického talenta z Atlétika, Joaa Félixe.

Začněme nejprve devatenáctiletým Portugalcem, jenž je rekordní posilou Los Colchoneros, Joaem Félixem. Ten se i přes sůvj nízký věk dostal na hranici rovných 100 milionů eur a to po aktivaci výkupní klauzule ve výši 126 milionů eur. Jeho předchozí hodnota byla 70 milionů a nyní je spolu s Angličanem Jadonem Sanchem nejhodnotnějším mladíkům na světě.

Kolem Félixe začalo pozdvižení zhruba před rokem a mnozí jej okamžiě začali srovnávat s Cristianem Ronaldem. „Kdekoliv jej postavíte, tak ví, co má dělat,“ chválil svého nového svěřence Diego Simeone, jenž mu po odchodu korunního prince Antoina Griezmanna velice důvěřuje. Velkého navýšení ceny se však nedočkal Félix sám, naopak.

Dalším mladíkem, který se pyšní novou hodnotou, je Ansu Fati. Teprve šestnáctiletý rodák z Guiney-Bissau, jenž se stal nejmladším debutantem v historii klubu, nyní stojí i díky tomuto faktu 25 milionů eur. Pro srovnání doplňme, že stejnou hodnotu dostal Angličan Callum Hudson-Odoi až tři měsíce po jeho 18. narozeninách.

V rámci A-týmu je Fati na stejné úrovni s Júniorem Firpem, jenž letos přišel z Betisu, a to na 17. místě žebříčku. V něm je třeba i před Arturem Vidalem, jenž podle TM stojí 15 milionů. Naopak nad ním je další odchovanec La Masie, Carles Aleňá, stojící 30 milionů. Stomilionovou hranici převažují jen Lionel Messi (150 milionů) a Ousmane Dembélé s Antoinem Griezmannem (oba 130 milionů).

Třetím mladíkem, jenž si vysloužil velké navýšení ceny konkrétně dvojnásobné), je Kang-in Lee z Valencie, jenž nyní stojí 20 milionů. Zanedbatelné ale nejsou ani nárůsty u dalších hráčů Atlétika Madrid Marcose Llorenteho a Renana Lodiho, trojlístku ze Sevilly ve složení Jules Koundé, Diego Carlos, Joan Jordán a trojice hostujících hráčů Realu Madrid – Sergia Reguillóna, Martina Ödegaarda a Takefusy Kuba.

Pokles hodnot Nacha a Rakitiče

Vedle nárůstů ale došlo i k několika propadům a ten nejmarkantnější zaznamenali Nacho Fernández z Realu a Ivan Rakitič z Barcy (oba shodně -5 milionů). Prvně jmenovaný se letos ještě nedostal do kádru Bílého baletu, druhý pak přišel o místo kvůli příchodu Frenkieho de Jonga.

Mezi desítkou propadů je také Oliver Burke. Skotský reprezentant přišel v roce 2016 do Lipska, rok na to se za přesně stejnou sumu stěhoval do West Bromu a od té doby hostoval v Celticu a nyní v Deportivu Alavés. Dvaadvacetiletý křídelník má kontrakt u Baggies do roku 2022.


Zdroje: sport-english.com, transfermarkt.co.uk



Diskuze

marek99
Senior editor

Tak to je dosť prestrelené

11.09.2019, 15:37

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat