Antoine Griezmann absolvoval prezentaci v Barceloně a obdržel číslo 17

Antoine Griezmann absolvoval prezentaci v Barceloně a obdržel číslo 17

Velký den včera absolvoval Antoine Griezmann, který se dočkal prezentace v FC Barceloně, kam přišel z Atlétika Madrid za 120 milionů eur. Po podpisu smlouvy a pózování v novém úboru s číslem 17 jej čekalo povídání s novináři, na kterém nechyběl ani prezident katalánského klubu, Josep Maria Bartomeu.

Všechno odstartovalo už dopoledne zdravotními testy a lékařským vyšetřením, které čekalo na všechny a Antoine Griezmann by jej jako nově příchozí absolvoval tak jako tak. Zde došlo na první setkání s novými kolegy a jako první jej vítal krajan Jean-Clair Todibo. Krátce po půl sedmé večer vše pokračovalo zmíněným podepsáním nového kontraktu, který má trvání 5 let a obsahuje obří výkupní klauzuli ve výši 800 milionů eur, což je o 100 milionů více, než má Lionel Messi.

Jak už bylo avizováno dříve, následná prezentace nemohla proběhnout na trávníku Camp Nou, jelikož zde probíhá pokládání nového. Za azyl tak musel klub vzít prezidentskou lóži, která přes léto slouží na pořádání společenských událostí. Po sestupu po schodech přišlo na řadu několik žonglování v domácí soupravě na nadcházející ročník a malá exhibice s dětmi. Griezmann, jehož doprovodili nejbližší členové rodiny včetně dcery, manželky a bratra, byl očividně v nových barvách velmi spokojený.

Třináctý nositel čísla 17 v Barceloně

Jelikož je sedmička, kterou nosil v Atlétiku a stále nosí v reprezentaci zabraná Philippem Coutinhem, přidal si před ní jedničku a vznikl nový držitel sedmnáctky. Tu před ním nosil naposledy Jeison Murillo (2019), který jí vzal, protože byla volná po Pacu Alcácerovi (2016 - 2018). Ten jí podědil od Munira El Haddadiho (2015 - 2016), jemuž opět volně připadla po odmlce následované po Alexi Songovi (2013 - 2014).

Před kamerunským středopolařem jí nosil Pedro Rodríguez a za ním už jen telegraficky Giovani dos Santos (2007 - 2008), Mark van Bommel (2005 - 2007), Gaizka Mendieta (2002 - 2003), Philippe Christanaval (2001 - 2002), Emmanuel Petit (2000 - 2001), Winston Bogarde (1997 - 2000), Albert Celades (v evropských pohárech, 1997 - 1998) a Emmanuel Amunike (1996 - 1997). Griezmann je tak třetím Francouzem s tímto numerem.

Úvodní slova Bartomeua, Griezmanna a Abidala

Nakonec se o slovo přihlásila konečně také tiskovka, které se vedle hráče samotného zúčastnili také Josep Maria Bartomeu a později i Javier Bordas, Josep Segura, Ramon Planes a Éric Abidal. „Antoine, vítej v klubu, Barceloně a Katalánsku. Vítáme tebe i tvou rodinu. Tento transfer nebyl snadný a byl komplikovanou operací, ale talent Antoina je už s námi. Přichází ze skvělého klubu, jakým je Atlético a tento přestup schválili také trenéři. Každý si jej velmi přál,“ začal svým prohlášením klubový prezident, kterého se následně dotázali na Neymara Júniora. „Představujeme jednoho z nejlepších útočníků na světě a neřešíme jiná témata,“ zněla odpověď.

Úvodní řeč měl připravenou i Griezmann. „V první řadě bych rád poděkoval Realu Sociedad a Jokinu Aperribayovi za první profesionální kontrakt. Děkuji Atlétiku a Enriquemu Cerezovi za všechny ty roky strávené s El Cholem a skvělými přáteli. Děkuji mým spoluhráčům, prezidentovi Barcy a Éricu Abidalovi. Nikdy není snadné opustit místo, kde se cítíte pohodlně. Atlético velmi uznávám a respektuji a až do konce jsem za ně vydal vše. Jsem velmi vzrušený a přijímám tuto velkou výzvu, kterou jsem potřeboval. Jsem připraven na to, co je přede mnou.“ Po společné fotografii následovalo přehrání videa s vybranými góly Griezmanna v jeho předchozích dvou působištích a národním týmu.

Je to kompletní fotbalista, má velký talent a když hraje za náš tým, máme díky tomu výhodu. Dokáže nastoupit na více postech - jako střední útočník, falešná devítka nebo na křídlech. Umí si ubránit míč a vždy jsme si o něm mysleli, že je na hřišti velmi chytrý. Nebylo jednoduché jej přivést a přejeme mu jen to nejlepší,“ dodal ještě hráčův krajan a ex-barcelonista, který je nyní ve vedení FCB, který později na dotaz ohledně Coutinha odvětil: „Chceme mít ty ty nejlepší v kádru.

Být čím dál tím lepší, vyjít ze své komfortní zóny, najít své místo, bojovat o pozici v týmu, být důležitý ve velkoklubu a vyhrát ligu, pohár a Ligu mistrů, která mi schází. Je to nová výzva. Mluvil jsem s Valverdem, ale ne o tom, jak hraji. Jak zmínil Abidal, mohu nastoupit na více postech. Tvrdě jsem pracoval, abych byl důležitý na každé pozici a dokáži nahrávat, kombinovat, dávat góly a radovat se ze své hry. Umím zahrát nalevo, napravo nebo uprostřed. Hlavní je dobře hrát, abych pomohl týmu. Je možné, že Messiho a Suáreze stále bolí to, co se stalo v minulém roce. Uvidíme, až se s nimi potkám. Podle mého ale můžeme díky asistencím vše napravit,“ říkal Griezmann na další otázky, než přišla řeč na budoucí kolegy.

Pro každého hráče je Messi fotbalistou, kterého obdivuje a pro mé děti a jejich děti bude legendou. Fakt, že si s ním budu moci zahrát je pro mě zdrojem neuvěřitelné radosti a je to pro mě číslo 1, jako LeBron James v NBA. Coutinha miluji a Arthur dobře vnímá hru. Malcom dokáže uškodit svým soupeřům na křídle. Když jsem debutoval s Realem Sociedad, nikdy jsem si tohle nedokázal představit. Nedívám se, co bude zítra a žiji okamžikem. Sledoval jsem ty hráče v televizi a snil o tom. Nyní chci vyhrát více,“ tvrdil, než vysvětlil, proč sáhl po čísle 17. „Sedmička už měla majitele a rodinné hlasování rozhodlo.

Tahanice s Atlétikem ohledně klauzule

Pak vstoupil do řeči opět Bartomeu, kvůli objasnění zaplacení. „Nebylo to jednoduché, protože se musela zaplatit klauzule. Óscar Grau se sešel s Gilem Marinem a chtěl se pokusit rozčlenit platbu do splátek. Klub požádal o půjčku, kterou musí splatit do šesti měsíců ve výši 35 milionů eur. Na zbývajících 85 milionů čekáme z odchodů hráčů. Museli jsme zaplatit pevnou sumu a proto jsme se rozhodli pro tento tah,“ vysvětloval, než zabředl i do diskuze s vedením Los Colchoneros kvůli údajné neúplné částce.

Po jejich zprávě jsem s Atléticem mluvil a nemají jediný důkaz toho, že jsme se dohodli už v březnu, jelikož žádná dohoda neproběhla. Na jednu stranu chápu, že Atlético hájí své zájmy, ale ty hájíme i my. S Cerezem jsem mluvil, ale nemyslím si, že to pro něj skončilo pozitivně, jelikož pro něj nic neexistuje,“ řekl klubový boss. „Byl jsem trošku vystresovaný, ale má žena a přátelé to na mě určitě neviděli. Chtěl jsem zde přijít,“ dodával sám útočník.

Ten se nikdy netajil svou láskou k Uruguayi a ta byla dalším tématem. „Hodně jsem se naučil od Uruguayců, s nimiž jsem hrál v Atlétiku a Realu Sociedad. Godín je kmotrem mé dcery a uvidíme, jestli se mnou Suárez promluví. Později si dáme maté (jihoamerický čajový nápoj typicky podávaný ve vydlabané tykvi zvané kalabasa, z níž se pije přes kovovou slámku zvanou bombilla, pozn. přek.).“

Závěrem se Griezmann zpovídal fanouškům, kteří jej v Barceloně chtěli vidět už loni. „V životě jsem neudělal spoustu špatných věcí, které by byly důležité. Nikdy jsem nelitoval toho, co jsem udělal, protože to bylo to, co jsem v daný moment chtěl. Loni se musela moje rodina stěhovat, dcerka šla do školy a já nebyl připravený na takový krok. Letos je to jiné a proto jsem tady. Už si chci na sebe dát dresy Barcy a pokud se musím omluvit, raději to udělám na hřišti,“ prohlásil sebevědomě.


Zdroje: fcbarcelona.com, fcbarca.com, sport-english.com



Diskuze

Super článek. Tak vítej, doufám, že si nás získá po tom minulém létě a mohl by začít tím, že se ostříhá 😀

15.07.2019, 19:37

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat