Athletic Club 0:3 Barça Femení: Ženy pokračují v krasojízdě

Athletic Club 0:3 Barça Femení: Ženy pokračují v krasojízdě

San Mamés se na nádherné a vyrovnané střetnutí obléklo do svátečního, domácí však byly jen další obětí brutální dominance Barcelony. Díky výhře 3:0 barcelonské ženy zvýšily svůj náskok na čele tabulky.

V květnu 2013 barcelonské ženy vyjížděly na San Mamés na poslední zápas sezóny 2012/13. Dva aspiranti na titul, Athletic Club a Barça Femení, se střetli v epickém a rozhodujícím zápase. Domácím stačila remíza, aby se staly novými šampionkami Ligy Iberdrola, po výhře 2:1 však trofej pozvedla Barcelona. Do Katedrály si toho dne našlo cestu okolo 26 000 fanoušků a po brilantním souboji odměnili oba týmy potleskem vestoje. Barça vyhrála titul, ale vyhrál také ženský fotbal.

Po šesti a půl letech od tohoto nezapomenutelného střetnutí vyjížděly Blaugranas na San Mamés za zcela jiné situace. S pouhou jednou ztrátou v podobě remízy z 13 utkání byly svěřenkyně Lluíse Cortése na čele tabulky s pětibodovým náskokem před Atléticem Madrid, zatímco Athletic Club byl čtvrtý. I přes domácí dominanci Katalánek měl být nedělní duel zkouškou ohněm. Výhra by je přiblížila k titulu, prohra naopak snížila náskok na Atlético. Rekordní návštěvnost ženského fotbalu ve Španělsku je 48 121 (2019 souboj Athletic – Atlético), na tento duel pak do Katedrály dorazilo 32 068 fanoušků.

Základní jedenáctka Barcelony vypadala takto:

Sandra Paños

Marta Torrejón · Andrea Pereira · Mapi León · Leila

Aitana · Patri Guijarro · Alexia Putellas

Martens · Jennifer Hermoso · Mariona

Do zápasu nemohla zasáhnout nejlepší hráčka Norska Caroline Graham Hansen, na její místo se z levé strany přesunula Martens. Kromě Lieke tvořily základní jedenáctku jen španělské hráčky.

Athletic začal velmi dobře, intenzivně a vysoko napadal. S vytaženou defenzivní linií byla Sandra Paños několikrát nucena vybíhat z vápna a kompaktní a těsná formace 4-4-2 chránila Lvice před útočnou silou Barcelony. Hráčky Athleticu blokovaly přihrávky a omezovaly volný prostor mezi liniemi, což znemožňovalo barcelonským ženám hrát svoji hru. Blaugranas navíc byly příliš předvídatelné a přes obranu domácích se individuálně nedokázaly prosazovat.

Absence Hansen byla znát. Barcelona měla míč většinou na svých kopačkách, nelze však říci, že by byla dominantní. Hře chyběla přesnost a hráčky ani nedokázaly vytvořit žádné větší nebezpečí. Největší šanci měla Aitana a nebylo to poprvé, co její střela ze střední vzdálenosti skončila na tyči. Nicméně, celkově to od Barcelony byla špatná první půle, a to hlavně díky obětavému a soudržnému Athleticu. Domácí hráčky byly pevné v obraně a vyčkávaly na protiútoky, kterými většinou vystrašily nejistou obranu Barcelony. Do šaten se šlo za stavu 0:0 a bylo jasné, že Lluís Cortés bude muset udělat nějaké změny.

Ve druhém poločase se zápas vyvíjel obdobně a Aitana se nadále snažila pohrozit z dálky. Lluis Cortés však díky svým střídáním zajistil triumf hostí. V 59. minutě vystřídala Oshoala nezvykle neviditelnou Martens a jen o pět minut později se z gólu radovala Jenni. Po úprku středem hřiště vyslala krásnou střelu, která skončila v šibenici – 0:1. V 70. minutě přišla Hamraoui za Alexiu a právě po jejím centru zvyšovala na 2:0 Oshoala. Tři minuty před koncem úřadovala opět Oshoala, která si zpracovala odražený míč a vymetla druhou šibenici. Hamraoui ani Oshoala nezačaly novou sezónu nejlépe, když je však tým potřeboval, dokázaly zareagovat.

Kheira Hamraoui Asisat Oshoala Athletic Club Barça Femení

Výhru 3:0 po dění v prvním poločase asi očekával málokdo, působivá druhá půle však Barceloně zajistila 3 klíčové body ze San Mamés. Tyto body jsou díky ztrátě Atlética Madrid o to důležitější, to totiž pouze remizovalo s Rayem Vallecano. Barça tedy tabulku vede už se sedmibodobým náskokem, nový rok tedy pro ženy nemohl začít lépe.

Athletic Club: De la Nava, Moraza, Garazi, Damaris, Oroz, Unzué (Sierra, min 78), Lucía García, Erika Vázquez, Azkona (Nekane, min 65), Oihane (Eunate, min 78), Valdezate (Yulema, min 65).

Barça Femení: Paños, María León, J. Hermoso, Marta, Mariona, Alexia (Hamraoui, min 69), Patri, Aitana (Candela, min 84), Leila (Melanie, min 89), A. Pereira, Martens (Oshoala, min 59).

Góly: 0-1 Mariona (min 64); 0-2, Oshoala (min 77); 0-3 Oshoala (min 86).

Počet diváků: 32 068


Zdroje: barcauniversal.com, fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat