Barça a Manchester City sehrají charitativní zápas 24. srpna na podporu ALS

Barça a Manchester City sehrají charitativní zápas 24. srpna na podporu ALS

Barça a Manchester City sehrají 24. srpna ve 21.00 hodin  na Camp Nou mnohem víc než jen zápas. Jedná se o charitativní sbírku, iniciativu bývalého brankáře a trenéra Juana Carlose Unzué, kterému byla před více než dvěma lety diagnostikována nevyléčitelná degenerativní neurologická choroba ALS (amyotrofická laterální skleróza).

V pondělí proběhlo oficiální představení zápasu na akci konané v Auditoriu 1899. Přítomni byli prezident FC Barcelona Joan Laporta a trenér Manchesteru City Pep Guardiola, bývalý brankář a trenér Juan Carlos Unzué jako zástupce lidí s ALS a organizace Fundación Luzón, která se věnuje výzkumu tohoto onemocnění a je příjemcem finančních prostředků získaných ze hry.

Zápas mezi týmy, které trénují Xavi a Pep Guardiola, slibuje opravdovou sportovní podívanou a zároveň se v něm trenér anglického týmu vrací na Camp Nou. Hlavním cílem je však pomoci Juanu Carlosovi Unzuému, využít jeho profilu ke zvýšení povědomí o ALS, o tom, jak se s touto nemocí vyrovnávají ostatní, a uspořádat akce na získání finančních prostředků. Unzué na těchto cílech neúnavně pracuje a zápas byl uspořádán díky přátelství prezidenta Laporty a trenéra Pepa Guardioly.

Barcelona e Manchester City vão jogar particular solidário

Cílem je shromáždit rekordní množství finančních prostředků.
Hlavním cílem je zaplnit 24. srpna Camp Nou a vybrat co nejvíce finančních prostředků na boj proti ALS. Zápas byl původně naplánován na loňský rok, ale kvůli pandemii a omezení návštěvnosti byl odložen. Nyní, když byla omezení zrušena, neexistuje žádný limit pro finanční prostředky, které lze získat ve snaze zlepšit kvalitu života lidí s ALS a podpořit výzkum zaměřený na nalezení léku na toto kruté degenerativní onemocnění.

Píseň pro charitu
Součástí pondělní akce byl také videoklip k písni "Ara", která symbolizuje boj proti ALS. Napsal ji speciálně pro tento zápas producent Jordi Cubino a nazpíval Miki Núñez a každý, kdo přijde na Camp Nou na zápas, ji bude moci slyšet v živém provedení. Tato charitativní píseň byla dokonce překvapením pro Unzuého během akce a veškerý výtěžek z playbacku poputuje organizaci Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls, která si klade za cíl zlepšit kvalitu života lidí s ALS a usiluje o nalezení léku na toto onemocnění.

Výtěžek z přehrávání půjde na konto nadace Fundación Luzón
Francisco Luzón byl diagnostikován s ALS v roce 2014 a založil Fundación Luzón, aby pomohl najít lék na toto hrozné onemocnění a spojil všechny příslušné strany. Vdova po Franciscu Luzónovi, María José Arregui, je výkonnou předsedkyní nadace. Tato nezávislá a nezisková organizace se snaží získat finanční prostředky na výzkum a zlepšit kvalitu života lidí s ALS a jejich rodin, a to společně se sdruženími pacientů, výzkumníky a sociálními a zdravotnickými pracovníky. Fundación Luzón se snaží zvýšit povědomí společnosti o ALS, aby se zvýšila informovanost o tomto onemocnění, zkrátila doba do stanovení diagnózy, zlepšila léčba a kvalita sociální a lékařské péče a podpořil výzkum zaměřený na nalezení léku.

Pamětní šála
FC Barcelona vytvořila pro tento zápas také speciální šálu, jejíž 100% výtěžek bude věnován nadaci Luzón. V prodeji je od začátku srpna za 25 eur v šesti oficiálních obchodech Barçy (Camp Nou, Passeig de Gracia, Canaletes, Aeroport T1 & T2 a La Roca Village) a také online prostřednictvím klubových e-shopů.

Nemoc bez léku
Amyotrofická laterální skleróza (ALS) - známá také jako Lou Gehringova choroba - je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje motorické neurony v mozku, mozkovém kmeni a míše - buňky zodpovědné za přenos mozkových signálů pro dobrovolný pohyb svalů. Jedná se o nevyléčitelné onemocnění a žádná léčba nedokáže zastavit degenerativní proces ALS. Toto onemocnění je považováno za vzácné, v Katalánsku jím trpí pouze 450 lidí, v celém Španělsku asi 4 000 a na celém světě asi 350 000. Proto je obtížné odůvodnit vyčlenění finančních prostředků na výzkum a programy péče pro zlepšení kvality života a prodloužení přežití. Lidé s tímto onemocněním mají kvůli rychlé progresi očekávanou délku života dva až pět let.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

super věc, Unzue je pán a mega bojovník! 😍😍

20.06.2022, 18:43

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 75
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
51. Raphinha 5
54. Fermín López 5
56. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat