Barça B 2:0 Espanyol B: Rezerva ovládla „miniderby“

Barça B 2:0 Espanyol B: Rezerva ovládla „miniderby“

Když se dva katalánští giganti střetnou, jde vždy o víc než jen o tři body. Sobotní výhra nad Espanyolem B jen dokazuje, že rezerva Barcelony může doma porazit kohokoliv. A Valverde by se od rezervy možná mohl nechat inspirovat, co by trápící se první tým mohl potřebovat.

V prvním zápase nové dekády Barça B na Estadi Johan Cruyff přivítala své městské rivaly Espanyol B. Espanyol měl prozatím velmi úspěšnou sezónu a do zápasu šel z třetího místa, kdežto Barça B jen dotahovala příčky zaručující play off. Nad Espanyolem navíc barcelonská rezerva vyhrála naposledy v roce 2017, kdy se trefili Gerard Gumbau a Carles Aleñá. Poslední dvě střetnutí pak skončila výhrou Periquitos 1:0.

Vůbec první derby na Estadi Johan Cruyff začalo velkým tlakem Espanyolu, z něho však hosté vytěžili jen pár střel z dálky. Poté již však začal dominovat Riqui Puig a opět tak předvedl, proč by si zasloužil šanci v prvním týmu. Bez faulu byl téměř nezastavitelný. Nebyl však sám, na levé straně předváděl skvělý výkon také Hiroki Abe, který se blýskl především při soubojích jeden na jednoho.

„Díky neproměněné penaltě se mohl Espanyol cítit silněji a nám to mohlo podkopat morálku, ale stal se přesný opak. Pokračovali jsme ve stejně dobré práci a nadále jsme tvořili fotbal a šance.“

García Pimienta

Byl to právě Hiroki, který pohrozil jako první. Riqui Puig přebral míč na vlastní půlce a po vyvezení jej poslal Hirokimu, který obešel dva hráče. Při pokračování do vápna byl sražen k zemi a vysloužil si penaltu, kterou však Monchu překvapivě neproměnil. Hiroki pokračoval ve svém povedeném výkonu a pro Espanyol byl neustále hrozbou. Po půl hodině hry byl po faulu na Riquiho nařízen přímý kop. Ten Monchu perfektně poslal na jednoho z nejnadějnějších stoperů Barcelony za několik let. Araújo přesně načasoval svůj náběh a před brankou zachoval čistou hlavu, Barcelona tak do šaten mohla jít za vedení 1:0. Do konce prvního poločasu se totiž už nic závažného nestalo.

Druhý poločas začal stejně, jako ten první. Espanyol ve snaze vyrovnat vyvinul velký tlak a jen díky skvělému zákroku Sergiho Puiga se mu to nepovedlo. Poté se opět rozjeli Riqui, Monchu a Hiroki a převzali kontrolu. V 57. minutě pak přišel parádní gól. Riqui Puig poslal šajtlí na milimetry přesný balón na Akiemeho, který si po levé straně naběhl podobně, jako to dělá Alba. Poté využil svého přehledu a přihrávkou pod sebe našel Álexe Colladu, který míč napálil za záda gólmana. Gól definitivně sebral vítr z plachet Espanyolu a rezerva Barcelony si již zbytek zápasu pohlídala.

García Pimienta odvádí u rezervy skvělou práci. V dobře známém rozestavení 4-3-3 dokázal, že v klubu se stále ještě najde DNA Barcelony. Způsob, jakým z Riquiho Puiga, Collada a Jandra Orellany udělal po výhře v juniorské Lize mistrů hráče schopné dominovat i proti starším protihráčům, je vskutku obdivuhodné. Tahle výhra pro rezervu znamená hodně. Vyhrané derby a tři body do tabulky, které stále živí naději na boj o postup. Na čtvrtý Espanyol totiž Barça B ztrácí pouhý bod, na první Sabadell pak tři. Kromě kolektivního výkonu byly vynikající také individuální výkony Riquiho Puiga a Hirokiho Abea, ze kterých mohl mít Pimienta radost. Jak dlouho zůstane Riqui u rezervy, to dokáže říct jen Ernesto Valverde. Pokud však bude pokračovat ve výkonech, jako byl tenhle, nemůže jej El Txingurri již dlouho přehlížet.

„Víme, že tohle jsou speciální zápasy. Hráči jsou od malička zvyklí bojovat o ligu s Espanyolem.“

García Pimienta

Barça B Espanyol B

Barça B: Sergi Puig, O. Mingueza, Guillem, Riqui Puig, Álex Collado, Monchu, Abel Ruiz (Sarsanedas, min 89), Hiroki (Saverio, min 62), R. Araujo, Jandro (Reis, min 74), Akieme.

Espanyol B: Adrián, Soria, Iago, Damià (Marc, min 64), Moha, Soni (Alberto, min 74), Ferran (Pau, min 64), Tugarinov, Iván Gil, Pujol, Melamed.

Góly: 1-0, R. Araujo (min 33); 2-0, Collado (min 56).

Počet diváků: 4 321


Zdroje: barcauniversal.com, fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat