Barcelona bude vládnout v Kataru i mezi trenéry

Barcelona bude vládnout v Kataru i mezi trenéry


Hned čtyři trenéři působili v minulosti v katalánském velkoklubu. Barcelona je nejen v popředí mezi týmy s největším počtem svých hráčů na mistrovství světa, ale má také nejvíce zástupců mezi trenéry.

Největší triumfy slavil Luis Enrique, který má úspěchy i ve španělské reprezentaci. Šampionátu se zúčastní kromě něj také Louis van Gaal, Gerardo Martino a Felix Sánchez, kteří byli v Barceloně v různých fázích své kariéry.

První z jmenovaných povede Španělsko, které převzal rok po odchodu z Barcelony v roce 2018. Později měl mimochodem půlroční pauzu kvůli nemoci a smrti své dcery. Luis Enrique začal svou trenérskou kariéru s béčkem katalánského velkoklubu. Vedl ji tři roky a poté se po zkušenostech získaných v AS Řím a Celtě Vigo stal trenérem barcelonského áčka.

Posledních velkých úspěchů klub dosáhl pod jeho vedením, pokud tedy mluvíme o získaném treble v roce 2015. Celkem získal s Barcelonou devět trofejí. Pro Luise Enriqueho to bude první mistrovství světa v roli trenéra, kterého se jako hráč zúčastnil třikrát. La Roja se ve skupinové fázi střetne s Německem, Kostarikou a Japonskem.

Rozhodně jí musíme řadit mezi kandidáty na titul po povedené jízdě na EURO, kde Španělsko vypadlo až v semifinále s Itálií po penaltách). Kromě toho prohrála až ve finále Ligy národů za kontroverzních okolností s Francií.

Van Gaal se zúčastní mistrovství světa podruhé poté, co v roce 2014 dovedl Nizozemsko na třetí místo. Jeho tým se ve skupinové fázi střetne s Ekvádorem, Senegalem a Katarem. Má také šance dojít daleko. V srpnu 2021 znovu přišla sázka angažovat Van Gaala poté, co Ronald Koeman odešel z národního týmu do Barcelony a Frank de Boer nezvládl výzvu v týmu Oranje na posledním EURO.

Sámotný 71letý trenér pracoval v Barceloně letech 1997 až 2000 a sezóně 2002/ 2003, vyhrál čtyři trofeje, včetně dvou titulů španělské ligy, ale velké porážky zaznamenal i v Lize mistrů.

Gerardo Martino naopak během krátkého působení v katalánském velkoklubu v sezóně 2013/2014 vyhrál pouze španělský Superpohár. Nyní bude mít příležitost ukázat se na velké scéně s Mexikem ve střetnutích s Argentinou (kterou v letech 2014 až 2016 dovedl do dvou finále Copy América), s Polskem a Saúdskou Arábií.

Martino už má zkušenosti z mistrovství světa. V roce 2010 byl totiž trenérem Paraguaye, které Španělsko sotva porazilo ve čtvrtfinále (0:1 po gólu z 81. minuty). Argentinec spolupracuje s reprezentací Mexika od roku 2019 a tehdy s tímto týmem vyhrál Zlatý pohár, ale v poslední době čelil velké kritice, a to i v souvislosti s výběrem kádru.

Nejméně zkušeným z této skupiny je trenér hostitelské země turnaje Felix Sánchez. Šestačtyřicetiletý trenér vedl mládežnické týmy Barcelony, než odešel v podobné role do Kataru. V roce 2017 převzal seniorskou reprezentaci této země, kde je od roku 2006. Pro Sáncheze je těžké předpovídat úspěch, ale jako trenér se může ukázat v dobrém světle, zvláště když dokonale zná schopnosti svých hráčů.

V porovnání s trenérskou minulostí v klubech, je Barceloně nejblíže Sporting. V minulosti tam působili trenéři z Íránu (Carlos Queiroz), Portugalska (Fernando Santos) a Jižní Koreje (Paulo Bento). Dva další trenéři dříve zastávali různé pozice v Bayernu (Van Gaal a Hansi Flick), Manchesteru United (Van Gaal a Queiroz), Nordsjaellandu (Kasper Hjulmand a Otto Addo), Al-Ainu (Zlatko Dalić a Tite), Estorilu (Santos a Queiroz). a Nagoya Grampus (Queiroz a Dragan Stojkovic).


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat