Barcelona preferuje odložení restartu o týden, CSD nevylučuje zápasy s diváky od příští sezony

Barcelona preferuje odložení restartu o týden, CSD nevylučuje zápasy s diváky od příští sezony

Podle zpráv Munda Deportiva odehraje Barcelona svůj první zápas po restartu ročníku 2019/20 na Mallorce v neděli, 14. června a to v pozdním času výkopu - až ve 22:45. Aktuálně se dá trénovat ve skupinkách po čtrnácti lidech a právě proto by si tým kolem Quiqueho Setiéna přál odklad o týden.

Od okamžiku, kdy španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že profesionální fotbal se může vrátit už 8. června, se řeší datum, kdy se vrátí španělská nejvyšší soutěž. Javier Tebas navrhuje prvním duelem po návratu sevillské derby ve čtvrtek 11. června, opět čtvrthodinu před jedenáctou hodinou večerní. Problémem však jsou tréninky, protože v průběhu tohoto týdne mohou všechny kluby cvičit maximálně ve 14 lidech. Barca například trénuje už od týdne minulého ve dvou skupinách po 10 hráčích z pole a brankářů.

Setién by proto rád dostal dalších 7 extra dní na přípravu ve větším počtu, což bude možné pouze od 1. června (15 dní před restartem), jak stálo v původním protokolu. Ve čtvrtek proběhne speciální mítink, na němž zástupci klubů přednesou své komentáře a myšlenky. Je však pravděpodobné, že se start LaLigy odkládat nebude. Už dnes, čili ve středu, mohou orgány oznámit, že první zápas proběhne 11. června a další 12. (Athletic s Atlétikem). O den později si zahraje Real proti Eibaru a na konci víkendu přijde na pořád dne FCB.

Lozanová: Pokud to půjde, příští sezona bude s diváky

Prezidentka Národní sportovní rady (CSD), Irene Lozanová, pak v dnešním interview pro španělská média nevyloučila, že by fanoušci mohli na stadion na začátku příští sezony a k tomu potvrdila, že se novináři mohou objevit v klubovém zázemí dokonce ještě v tomto ročníku. „Na jednom zápase bez diváků je 200 až 300 lidí, takovou kapacitu nemá ani mnoho kinosálů. V této sezoně je prioritou dohrát a je zřejmé, že nejlepší možností bylo za zavřenými dveřmi. Pokud však půjde zvážit řešení s fanoušky pro příští rok, budeme pro něj.

Není vyloučeno, že na počátku nového ročníku budou fanoušci moci sedět na tribunách, alespoň v nějakém procentuálním počtu. Záviset bude na vývoji pandemie. Mělo by se brát do úvahy, že hygienická pravidla se odvíjí od udržování sociálního odstupu a nošení ochranných prvků jako roušky, ale povede-li se nám najít způsob, jak to zaručit ... Nebude to tak těžké, protože ve Španělsku jsme lídry na mezinárodní úrovni co se organizace sportovních událostí za zvýšené bezpečnosti týče. Pracujeme na způsobem exportu bezpečného sportu.

Dotazovali jsme se a přispěli nové dynamice ve vztazích mezi organizacemi. Jiným problém je hledání řešení na konci sezony. LaLiga má své rozpisy s pondělními zápasy a bez nich, ale závisí na dohodě mezi ní a RFEF. Zaměřujeme se na problém s novináři v průběhu zápasů. Jsme si vědomi důležitosti první nejvyšší soutěže a uvědomujeme si i toho, že všechna média z ní musí podávat zprávy. Zároveň však tato krize zasáhla i žurnalistický sektor a při zvážení těchto problémů a dobrého vývoje pandemie zvažujeme vpuštění novinářů na ligová klání.

Dokážeme-li pro ně otevřít stadiony, uděláme to. Technicky vzato to půjde dodržením dostatečné vzdálenosti. Víme o potřebě zprostředkovat práci médií. Všechny týmy trénuji za stejných podmínek a to nehledě na fázi, ve které se nacházejí jejich města. Foto hráčů Sevilly se mi zdálo špatné, ale je dobré, že se omluvili. Hráči mají velký sociální dopad a musí být vedeni jako příklad. Tento případ je nyní uzavřen a oni ví, že se dopustili chyby. Protokol Národní sportovní rady poskytuje i sankční systém a svůj vlastní má i LaLiga.

Viděla jsem první zápas a bylo divné slyšet kopy tak hlasitě. Ve Španělsko to bude také poněkud zvláštní, ale je třeba si zvyknout na tento nový normál,“ dodala pak ještě k návratu Bundesligy, která už funguje v druhém kole po restartu a nabídla dokonce takový šlágr, jako je Der Klassiker mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund. Stejně tak už zase běží česká liga, kterou odstartovala minulý pátek dohrávka Teplic s Libercem a včera pokračovala zápasy jako Baník vs. Příbram, Slovácko vs. Olomouc, Mladá Boleslav vs. Slavia a Jablonec vs. Zlín.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat