Barcelona je dle Sportu blízko prodloužení smlouvy s ter Stegenem, jenž už zde působí 6. rokem

Barcelona je dle Sportu blízko prodloužení smlouvy s ter Stegenem, jenž už zde působí 6. rokem

Nového kontraktu s Barcou by se v brzké době mohl dočkat gólman Marc-André ter Stegen, který v neděli oslavil šesté výročí od svého příchodu. Osmadvacetiletý rodák z německého Mönchengladbachu, jenž je jedním z pilířů týmu, kvůli čemu na něj klub z Katalánska takto sází, si podle v nadpisu zmíněného periodika, které přišlo s touto informací, přijde každý rok na navýšení mzdy.

Ačkoliv se poslední dobou objevily pochybnosti nad tímto tématem, plátek Sport má jasno. Barcelona uzavře se svou brankářskou jedničkou novou smlouvu do roku 2025 a to v rámci 3 až 4 týdnů. Katalánci chtějí vše stihnout od návratu soutěžního plánu a odchovanec Hříbat z Borussie se stane jedním z nejlépe placených hráčů v týmu. Jeho výdělky mu budou rok co rok narůstat a aktuálně už se v rámci jednání dolaďují pouze poslední detaily. Sám hráč si uvědomuje obtížnou finanční situaci klubu a tak kývl na tuto nabídku.

To je pro klub velice dobrá zpráva, jelikož svůj budoucí projekt může zakládat právě na něm. V Barceloně si ter Stegenova přínosu velice váží a chtějí jej proto i ocenit. Jde o jednoho z nejlepších strážců svatyně vůbec na světě a postupem času bude čím dál tím více důležitější. Barca na něj sází jak sportovně, tak finančně a projevuje mu tak svou důvěru. V této sezoně kritizoval Marc-André přístup týmu, nicméně je zároveň přesvědčen, že dokáží se spoluhráči bojovat o všechny trofeje.

Obě strany se mají sejít v rámci tohoto týdne a nastavit model dohody, kterou by oznámily před restartem ligového ročníku. Klub by tímto doáhl jednoho z hlavních cílů v rámci A-mužstva. Blaugranas se s brankářem snažili dohodnout už v prosinci a za tu dobu proběhlo minimálně 6 schůzek. Jeho finanční požadavky ale ztížily celou situaci a proto bylo domlouvání pozdrženo. Nyní však přišla krize, která změnila výchozí stanovisko, protože je zřejmé, že klub musí utrácet méně.

Podle Sportu bylo setrvání ter Stegena na Camp Nou vždy jeho prioritou a to i přes fakt, že se na jeho situaci ptalo mnoho týmů. Jeho výkupní klauzule činí 180 milionů eur, což žádný zájemce nezaplatil a hlavně i sám gólman nevedl s možnými zaměstnavateli jednání. Nejvíce kolem něj slídil bundesligový Bayern Mnichov, ovšem ten minulý týden oznámil prodloužení kontraktu se svou jedničkou a ter Stegenovým rivalem v reprezentaci, Manuelem Neuerem na další 3 roky.

Šest let od přestupu z Borussie Mönchengladbach

Ter Stegen je mimochodem 6. rokem v Barceloně, kde nejprve bojoval o své místo na slunci s Claudiem Bravem, než se stal nedotknutelným. Barcelonskou bránu bez něj mezi jejími třemi tyčemi si dnes představí málokdo. „Nebojím se nahradit Víctora Valdése,“ pravil v květnu roku 2014 na svolané tiskovce. Andoni Zubizarreta, jenž sám strážil svatyni FCB dlouhých 8 sezon, slýchával pískot od fanouškům, kterým scházel Javier Urruti. Jako sportovní ředitel pak přivedl svůj nejlepší transfer právě do brány.

Jeden ze tří nedotknutelných v kádru Quiqueho Setiéna - vedle Lionela Messiho a Frenkieho de Jonga - odehrál 224 zápasů v modro-bordových barvách a je nyní na 5. místě v pořadí brankářů (kde ztrácí 25 utkání na Pedra Artolu). Ter Stegen je ve městě spokojený a žije zde se svou manželkou Danielou a synem Benem ve čtvrti Castelldefels poté, co posledních pár let bydlel v okrsku Gracia. Zde byl často viděn na procházkách, skútru či v metru. Mezi fanoušky je oblíbený, obzvláště po jeho děkovačce na Anfieldu.

Historie přitom mohla být naprosto odlišná, nebýt událostí na Mistrovství světa klubů v Japonsku v roce 2015. Primárním brankářem byl pro Luise Enriqueho Bravo, zatímco ter Stegen dostával prostor v Lize mistrů. V Jokohamě vsadil tehdejší kouč právě na Chilana a Němcova budoucnost u Katalánců měla rázem pochybnosti. Při letu zpátky s ním vedl velice důležitý rozhovor asistent „Lucha“, Juan Carlos Unzué, v němž mu sdělil, že nejdůležitější je trpělivost. V létě pak pod ter Stegenovým ultimátem zamířil Bravo do Manchesteru City.

Od té doby už místo sebe nikoho nepustil, což okusil i například Jasper Cillessen, jenž vloni utekl do Valencie - výměnou za Norberta Neta. Za 6 let, které MAtS strávil v katalánské metropoli, získal 14 trofejí (po čtyřech ligách a domácích pohárech, tři španělské superpoháry a po jednom triumfu z Ligy mistrů, MS klubů a Super Cupu) a za svá záda pustil 211 branek, zatímco udržel 94 čistých kont. Jeho tržní hodnota je aktuálně 72 milionů eur a v právě probíhajícím ročníku tento 187 centimetrů vysoká brankář odchytal 34 klání, v nichž inkasoval stejný počet gólů a jedenáctkrát udržel nulu.


Zdroje: fcbarca.com, transfermarkt.com, youtube.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat