Barcelona je pro Martíneze ideálním klubem, tvrdí muž, který jej objevil

Barcelona je pro Martíneze ideálním klubem, tvrdí muž, který jej objevil

Fabio Radaelli působil v argentinském Racing Clubu jako koordinátor mládežnických výběrů a byl to právě on, který si jako první všiml jistého Lautara Martíneze – dnes dvaadvacetiletého hráče Interu Milán, o něhož velmi stojí Barcelona. V rozhovoru pro Mundo Deportivo popsal útočníkovy speciální charakteristiky a posoudil, zdali má jeho „produkt“ šanci uspět po boku krajana a reprezentačního kolegy, Lea Messiho.


Spousta evropských velkoklubů chce nyní Lautara získat. Který klub by pro hráče jeho vlastností byl nejlepší?

Pro Lautara je perfektní Barcelona a to díky tomu, jak hraje a díky Messimu. Řeknu vám však, že my se dokázal prosadit v jakémkoliv týmu a lize. Tenhle kluk nemá žádné limity a řešíme zde jednu z nejlepších ‘devítek’ na světě. Umí zahrát v týmu, který neustále útočí i tam, kde se hraje na brejky. Přizpůsobí se všemu.

Je osobnost jednou z jeho velkých výhod?

Ano, to taky. Lautaro nic nepokazí. Nejprve byl na testech v Bahia Blanca a vedl si dobře. Pak přišel do džungle jménem Buenos Aires, velkého klubu a mysleli jsme si, že bude potřebovat čas na adaptaci. On však rychle ukázal své místo v hierarchii a v prvních dvou sezonách byl nejlepším střelcem. Následně byl povolán do áčka Racingu a ani to jej hned na počátku netížilo. Odešel do Interu zase nahrazuje jakoby nic Icardiho, jenž byl kapitánem a střelcem. Nikdo jej neprosil, aby se vrátil. Lautaro byl poté povolán do reprezentace a jako sobě rovný bojoval s Kunem Agüerem, který je fenomenální.

Koho Lautaro připomíná svým stylem mezi středovými útočníky?

Je to mix Juana Esnaidera a Diega Milita. Juan byl talentovaný útočník a vidím u něj hodně podobných věcí. Lautara pak přirovnávám i k Militovi, když vidím, jak dokáže střílet oběma nohama. Někdy je jako Batistuta, ale při vší úctě k Batimu, ten nedokázal míč kontrolovat levačkou tak dobře, jako Lautaro.

Martínez vám v rozhovorech několikrát děkoval za to, jak jste pro jeho kariéru byl důležitý.

Lautaro je vděčný, ale rovněž velmi profesionální. Je jedním z těch kluků, kteří neptořebují příliš na to, aby se jim dařilo. Najít někoho takového není snadné. Přijdete ze středu země a jste jen další člověk. Pak začnete dávat branky a začnou na vás volat ze všech stran. Máme vztah založený na vzájemném respektu a vděčnosti. V konečném důsledku jsme si pomohli navzájem. Čas od času mu napíši, abych mu pogratuloval a zjistil, jak se má. Jsem stručný, čili to není žádná dlouhá zpráva. Vím, že mu píšou miliony dalších a nechci jej rušit. Nikdy mi nepřestal odepisovat a má se mnou stejný vztah, jako když jsme se potkali poprvé. Nezměnil se.

A co jeho inteligence?

Tenhle kluk má úžasnou hlavu. Za Casa Tita – dům pro hosty v zázemí Racingu, kde byl Lautaro umístěn – zodpovídala Cecilia Contarinová a ta mi jednoho dne říkala: ‘Nevím, jak ten kluk hraje, ale ujišťuji vás, že udělal jeden z nejtěžších psychologických testů v historii tohoto domu.’ Vždy se mu dařilo ve škole a byl lepší než ostatní. To jsou pro trenéry skvělé zprávy, protože vždy je lepší pracovat s inteligentním fotbalistou. A Lautaro je velice inteligentní.

Aby jste mohli hrát s Messim, tak je třeba být inteligentní. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Musíte být super inteligentní.

Jakto?

Protože Messi je tak dobrý, že pokud se dobře nepohybujete v pokutovém území a děláte to bezmyšlenkovitě, on vám to dokáže. Musíte být velmi na pozoru při všem, co dělá, protože vám může poslat úžasnou nahrávku v jakémkoliv momentě a vy pak musíte být připraveni, abyste nebyli v ofsajdu. U některých věcí se to nezdá, ale je to tak.

Myslíte si, že je Lautaro dostatečně inteligentní na to, aby byl Messiho parťák?

Ano, samozřejmě. Lautaro může být skvělou ‘devítkou’ pro Messiho a jeho charakteristika perfektně zapadá do Leovy hry. Ve vápně například připomíná Suáreze díky šancím, které využívá a způsobu, jakým nahrává.

Z čeho tvrdíte, že není překvapením, jak jej Messi přijal v reprezentaci?

Je to logické. Uvědomte si, že Lautarovi je letos 23 let a už si prošel dvěma velkými kluby jako Racing a Inter. Teď se mluví o Barceloně, Realu Madrid a City a dříve se hovořilo o Borussii. Lautaro je jako zvíře a Messi si umí dobře vybrat.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat