Barcelona podplácela španělské rozhodčí? Kompletní průvodce celou kauzou

Barcelona podplácela španělské rozhodčí? Kompletní průvodce celou kauzou

Den bez skandálu v Barceloně je doslova promarněný den. Novináři ze stanice Cadena SER tvrdí, že FC Barcelona platila bývalému viceprezidentovi Technické komise rozhodčích za jeho rady v dobu, kdy byl jedním z hlavních představitelů tohoto orgánu. Kauzou se nyní zabývá státní zastupitelství. Klub k této věci zveřejnil oficiální vyjádření.

Podle těchto zpráv Barcelona v letech 2016 až 2018 zaplatila 1,4 milionu eur společnosti DASNIL 95 SL vlastněné bývalým rozhodčím José Maria Enriquez Negreirou. Ten byl poté viceprezidentem Technické komise arbitrů (CTA) Královské španělské fotbalové federace (RFEF), kterou zastával od roku 1994. Barcelona měla v roce 2016 převést 532 728 eur, 541 752 eur v roce 2017 a 318 200 eur v roce 2018 na účet již zmíněné společnosti.

Nejzáhadnější je, že v červnu 2018 se složení Technické komise arbitrů změnilo. Tento rok Barcelona zaplatila poslední fakturu. Josep Maria Bartomeu, bývalý prezident FC Barcelona, údajně vysvětlil, že přerušení plateb bylo způsobeno škrty ve výdajích a že platby byly prováděny minimálně od roku 2003. Tuto verzi potvrzují i ​​zdroje z představenstva tehdejšího prezidenta Sandra Rosella. Barça obratem k celé záležitosti poskytla své oficiální prohlášení.

 


Komuniké FC Barcelona:

S ohledem na informace poskytnuté dnes (středa pozn. red) v pořadu "Que t'hi jugues" na rozhlasové stanici SER Catalunya chce FC Barcelona, ​​která si je vědoma skutečností, které vyšetřuje prokuratura ohledně plateb třetím stranám ujasnit, že:

1. Barcelona v minulosti nasmlouvala služby externího technického poradce, který ve formě videa poskytoval technické zprávy o hráčích z nižších lig ve Španělsku pro technické vedení klubu.

2. Vztah se stejným poskytovatelem třetí strany byl navíc rozšířen o technické zprávy týkající se profesionálního rozhodčího řízení, které doplnily informace požadované trenéry prvního týmu a rezervy, což je běžná praxe v profesionálních fotbalových klubech.

3. V současné době jsou tyto externí služby přiděleny profesionálům delegovaným do fotbalové oblasti.

4. Barcelona lituje, že tato informace přichází v nejlepší sportovní okamžik aktuální sezóny.

5. Barcelona podnikne právní kroky proti každému, kdo poškodí image klubu možnými narážkami na pověst klubu, které mohou vzniknout v důsledku těchto informací.


 

Vyšetřování prokuratury má souviset s kontrolou španělského finančního úřadu ohledně daňových nesrovnalostí v letech 2016 až 2018. Negreira nepředložil žádný dokument, který by prokázal, že Barceloně poskytoval služby. Bývalý viceprezident CTA údajně ujistil stanici Cadena SER, že dokumentace neexistuje, protože jeho úkolem bylo mimo jiné ústně radit katalánskému velkoklubu, jak by se měli hráči chovat před každým rozhodčím.

Dokonce i po svém působení v technickém výboru arbitra prý zdůrazňoval potřebu nasmlouvat jeho služby, aby poskytoval poradenství ohledně provozu VAR. Zajímavé je, že jeho syn Javier Enriquez Romero údajně tvrdil, že klubu poskytl konkrétní zprávy, možná ty, které se týkaly sportovních záležitostí.

Na státním zastupitelství vypovídali jak zástupci firmy, tak bývalí ředitelé Barcelony. Posledně jmenovaní tvrdí, že faktury byly založeny na zprávách obdržených od Javiera Enriqueze Romera, který byl jediným manažerem společnosti v letech 2004 až 2019, i když vlastníkem byl bývalý viceprezident CTA.

Enriquez Negreira naopak v rozhovoru s novináři Cadena SER naznačil, že Barcelonu nikdy neupřednostňoval v žádném rozhodnutí nebo jmenování rozhodčích. V kauze jsou ale různé znepokojivé signály, protože i bývalý místopředseda rozhodčího senátu přiznal, že pracoval pouze pro Blaugranas. Po ukončení spolupráce s klubem navíc společnost DASNIL 95 SL v roce 2019 snížila obrat na pouhých 7 384 eur.

Od té doby je firma neaktivní a bez příjmů. Otázkou je také obrovský podíl plateb z Barcelony na celkovém obratu společnosti, který v roce 2016 činil 567 136 eur (532 728 z Barcelony), v roce 2017 - 562 840 eur (541 752) a v roce 2018 - 329 373 (318 200).

Kromě oficiálního komuniké FC Barcelona promluvil na Barça TV také prezident Joan Laporta:

"Tváří v tvář zprávám, které se objevily na Cadena SER, chci říci, že Barcelona si v minulosti najala služby externího konzultanta pro technické zprávy o hráčích z týmů nižší ligy ve Španělsku.

"Kromě toho tento externí konzultant poskytoval poradenství v oblasti rozhodčích. To je ve velkých klubech normální. Ve skutečnosti je tato rada dnes ve fotbalové oblasti zahrnuta s plnou normálností. Tato novinka je opravdu překvapivá, není náhoda, že vychází právě teď."

"Mohu říci, že jakákoliv záludná, neobjektivní interpretace a narážky, že věci nejsou tak, jak jsou, se setká s přiměřenou a adekvátní reakcí klubu. Proto si vyhrazujeme právo podniknout jakékoli kroky nezbytné k obraně cti klubu. Říkám to culés - není náhoda, že tato informace vychází nyní, když se Barce daří."

Na internetu koluje snímek z dokumenty ze svědectví José Maria Enriqueze Negreiry: "Jak uvedl pan Enriquez Negreira, Barcelona mu zaplatila prostřednictvím DASNIL 95 SL za technické poradenství, protože chtěla zajistit, aby nebyla přijata žádná arbitrážní rozhodnutí, proti ní to znamená „udržovat vše neutrální“.

 


RFEF zveřejnilo komuniké k této záležitosti:

"S ohledem na informace zveřejněné v posledních hodinách o bývalém viceprezidentovi CTA José Maria Enriquez Negreira: CTA chce dát jasně najevo, že pan Enriquez Negreira nebyl od změny vedení po volbách v roce 2018 součástí žádné federační struktury."

"Technická komise rozhodčích odsuzuje jakékoli chování, které může být náchylné k porušení etiky organizace. Žádný aktivní rozhodčí ani člen řídících orgánů CTA se nesmí zapojit do činností, které by mohly být náchylné ke střetu zájmů."

"CTA se dává k dispozici justici, aby zajistila maximální spolupráci s jakýmkoli typem informací, které může tento výbor poskytnout."



Bartomeu deníku Marca přiznal, že všechny kluby potřebují rozebírat zápasy z pohledu rozhodčího. Madridský list také uvádí, že rozhodovací pravomoci Enriqueze Negreiry v každodenní práci CTA byly omezené. Jeho přítomnost v tomto orgánu byla způsobena jeho vztahem s prezidentem této organizace v letech 1993 až 2018, kterým byl Victoriano Sánchez Arminio. Nikdy neměl hlasovací právo při jmenování rozhodčích pro zápasy.

Bývalý prezident Bartomeu dále v rozhovoru s Mundo Deportivou upřesnil některé detaily dohody. "Klub má tyto služby mnoho let, byly tam už, když Laporta přišel v roce 2003 a my jsme s nimi narazili v roce 2010 a stále fungovaly, protože to bylo něco cenného jak pro trenéry prvního a druhého týmu, tak pro manažery. V pondělí jsem vypovídal na státním zastupitelství a vysvětlil, že jsem nevěděl, že José Maria Enriquez byl také spojován s DASNIL 95 SL."

"Reportáže dělal jeho syn, se kterým jsme měli smluvní vztah. V roce 2018 jsme se rozhodli jejich služeb vzdát, protože nás vedení sportu požádalo o snížení výdajů na tuto službu a přesvědčilo nás, že tuto práci již může dělat člověk z klubu. Do roku 2004 se platilo 285 000 eur a v roce 2009/10 začali za své služby platit 575 000 eur."

FC Barcelona podle podle deníku AS nebude čelit žádným disciplinárním důsledkům, pokud nebudou existovat žádné konkrétní důkazy, že se jí dostalo pomoci rozhodčích. V tomto případě by jí dokonce hrozilo trestní řízení. Zatím pro to však neexistují žádné důkazy.


Zdroje: fcbarca.com, Mundo Deportivo, Sport, AS, Cadena SER



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat