BARCELONA SA DIŠTANCUJE OD RONALDINHA A RIVALDA

BARCELONA SA DIŠTANCUJE OD RONALDINHA A RIVALDA

Ronaldinhov a Rivaldov postoj v prospech politika Jair Bolsonara neprekvapil iba Barcelonu, ale globálnu spoločnosť celkovo. 

Jair Bolsonaro je jedným z dvoch zvyšných kandidátov v brazílskych prezidentských voľbách. Voľby vstupujú 28.10. do druhého kola, v ktorom sa bude rozhodovať medzi Bolsonarom a Fernandom Haddadom. Ronaldinhove vyjadrenie podpory je pre Barçu problematické pre politikovu častú krajne pravicovú rétoriku. Politická kariéra i predvolebná kampaň Bolsonara sa niesla v duchu myzogynie (nenávisť k ženám, pozn. red.), rasizmu a homofóbie. Dokonca sa vyjadril, že by bol radšej, aby jeho syn zahynul pri autonehode, než aby bol homosexuálom. 

Pre FC Barcelona sú podobné vyjadrenia absolútne neprijateľné, keďže klub sa vždy staval na opačnú stranu, než ľudia ako Bolsonaro. Ronaldinho vyzval ľudí v Brazílii, aby volili Jaira Bolsonara. Je to detail, ktorý však neostal v Katalánsku bez povšimnutia, pretože Ronaldinho je ambasádorom klubu a reprezentuje Barçu po celom svete. 

Barcelona sa nechce verejne stavať proti nározom Ronaldinha, aj keď sa im to nepáči a sú presvedčení, že podobné názory sú nezlúčiteľné s klubovými hodnotami. "Budeme starostlivo sledovať vývoj tejto situácie a prijmeme patričné kroky", hovorí hovorca Josep Vives. "Momentálne ešte žiadne rozhodnutie nepadlo, ale všetko budeme pozorne sledovať, pretože nás táto situácia trápi  a mohla by poškodiť imidž klubu.  V Barcelone hájime demokratické myšlienky, ktoré sa nezhodujú s vyjadreniami, ktoré sme mohli počuť od tohto kandidáta. Ako demokrati rešpektujeme každého, aj Ronaldinha a jeho názory. Nezdieľame väčšinu z nich, avšak sme presvedčení o slobode myslenia." 

Z týchto dôvodom sa Barça rozhodla obmedziť Ronaldinhovu účasť na inštitucionálnych udalostiach, sponzorských podujatiach a zápasoch mužstva legiend. Ronaldinho má s Barcelonou komerčnú zmluvu a za účasť na konkrétnych udalostiach zarába peniaze. Veľmi podobne je na tom Rivaldo, ktorý veľmi často oblieka dres tímu Barça Legends a zúčastňuje sa na podujatiach pre fanúšikov. Preto aj Rivaldo, ktorý taktiež podporil Bolsonara, zažije "škrt cez rozpočet". Obom veľmi pravdepodobne hrozí, že budú zbavení funkcie ambasádora úplne a klub s nimi rozviaže zmluvy. 


Zdroje: marca.com, sport-english.com



Diskuze

Miluju tady to vmesovani do vnitrnich zalezitosti zeme zvenci, at si sami brazilci rozhodnou, ronaldinho i rivaldo at si voli koho chtej, klubu do toho nic neni

17.10.2018, 11:14
felpod antimadrista

Přesně tak. Toto je dost nepochopitelný postoj Barcelony. Ronaldinho a Rivaldo jsou v Brazílii, v Brazílii žijí a mají určitě větší přehled. Ze sta výroků Bolsonara se do médií, které se dostanou do ruk vedení FCB, dá tak deset... A vyberou se tady ty bulvární, které nakonec stejně nebudou mít vliv na politiku Brazílie. Dinho a Rivaldo ho podporují hlavně kvůli jeho školské politice, kvůli sociální politice a kvůli změnám ve zdravotnictví, které chce prosadit to si jsem jistý. Určitě ho nepodporují kvůli v článku zmíněným názorům. Toto je celkem na hlavu od našeho vedení. Celosvětově (vyhlášeními přes různé své organizace v rozličných zemích) požadují všeobecnou podporu pro Katalánsko - což z mého pohledu také není v pořádku. A teď si ještě nárokují plést se tak obrovské zemi, jako je Brazílie, do vnitropolitických věcí. Má snad do budoucna "Més que un club" znamenat, že FCB se bude pasovat do role politické strany???
To snad ne...

17.10.2018, 17:56
Tarja felpod

A čím konkrétně se do té politiky pletou? Distancovali se akorát od toho, co někdo prohlásil. Ronaldinho je ambasadorem klubu a měl by reprezentovat hodnoty klubu - pokud tomu tak není, je naopak dobré, že se ozvou. Někdo by si to mohl lehko spojit s tím, že klub podobné věci podporuje (což by vlastně teprve byla politika). Zároveň ale respektují jeho rozhodnutí, což je taky dobře, Ronaldinho pak ale musí respektovat následky.:)
A co je špatného na podpoře Katalánska? Víš vůbec, co Més que un club znamená? Jestli si dobře pamatuju, tak vždycky mluvili o tom, že podporují obyvatele Katalánska a jejich svobodnou volbu, pokud narážíš přímo na ty šaškárny kolem nezávislosti. Nikde jsem neviděla, že by podporovali přímo nezávislost, to je potřeba rozlišovat. A nejsem žádný vehementní fanda současného vedení, jen aby bylo jasno.:)

18.10.2018, 10:24
felpod Tarja

Mám na to jiný názor - ale hádat se opravdu nechci... smiley
(btw. fanouškem Barcelony jsem už 36 let, takže mi můžeš věřit, že vím co znamená motto našeho klubu...) smiley

18.10.2018, 19:47

Tak ono to není jen o tom, že ať si to Brazilci zařídí po svém, protože je to jejich problém. Když to přeženu, Hitler byl taky jen "německý problém", že? Nebo když to srovnáme s něčím nám bližším, tak Maduro byl také jen "venezuelský problém." No, už není, okolní země jsou přetíženy miliony uprchlíků z naprosto zdevastované země.
Nikdo není jen ostrov sám pro sebe atd.
A názor, že na rozdíl od např. profesionálních analytiků a politologů chápou trotlové typu Ronaldinho lépe situaci ve své zemi je naprosto směšný. Co se nám tu dere k moci v Brazílii je klasický typ pravicového populistického dobytka typu jihoamerická junta a až bude pod jeho vládou Brazílie za deset let pekelný totalitní stát ohrožující své okolí a vraždící své občany, tak se můžete poplácat po ramenou jak, vám to ten Dinho tehdy skvěle vysvětlil.

20.10.2018, 10:02

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat