Barcelona změří síly s Viktorií Plzeň po 11 letech

Barcelona změří síly s Viktorií Plzeň po 11 letech

Po včerejším losování skupinové fáze Ligy mistrů se ve světových médiích píše především o soupeření Barcelony s Bayernem a Interem, kteří budou hlavními soupeři Katalánců v boji o postup. V českých médiích je samozřejmě ,,Viktorka" na prvním místě a každý český fanoušek je z losu nadšený. Za představení stojí i český zástupce a poslední soupeř Katalánců ve skupině. Barça si nemůže dovolit ztrácet body ve střetnutích s tímto týmem.

Český mistr se setká ve skupině Ligy mistrů s Barcelonou už podruhé. Oba týmy se spolu utkaly již v sezóně 2011/2012, kdy Barça obhajovala titul. V prvním duelu 19. října 2011 zvítězila Barcelona na Camp Nou 2:0 po gólech Andrése Iniesty a Davida Villy. Ve druhém střetnutí 1. listopadu 2011 tým Pepa Guardioly rozdrtil Viktorii v Edenu 4:0. Leo Messi zaznamenal hattrick a Cesc Fàbregas přidal jeden gól. Argentinec touto konfrontací překonal hranici 200 vstřelených gólů za katalánskou pýchu a Pep Guardiola vedl Blaugranu v oficiálním zápase po dvousté. Ze současného barcelonského týmu si na tato střetnutí pamatují pouze Sergio Busquets, Gerard Piqué a Xavi. V obou duelech se objevil pouze první jmenovaný.

The day Messi scored a hat-trick in the Czech Republic

Viktoria Plzeň se po čtyřleté pauze vrací do Ligy mistrů. V sezóně 2018/2019 se utkal mimo jiné s Realem Madrid (1:2 a 0:5) a díky výhře nad Římem a čtyřem bodům získaným v utkáních s CSKA Moskva si zajistil další účast v Evropské lize. V předchozím ročníku vyhrál tým vedený Michalem Bílkem českou ligu se sedmibodovým náskokem před pražskou Slavií. K postupu do Ligy mistrů musela Viktoria vyřadit HJK Helsinky (2:1 a 5:0), Šeriff Tiraspol (2:1 a 2:1) a Karabach Agdam (0:0 a 2:1). Připomeňme, že posledně jmenovaný tým dokázal v sezoně 2017/2018 s Atléticem neprohrát (1:1 a 0:0) a druhý tým porazil Real na Bernabéu v minulém ročníku Ligy mistrů, takže Barça se musí mít před plzeňským týmem také na pozoru.

Trenér Bílek vede Viktorii od května loňského roku, v minulosti trénoval mimo jiné Astanu a Spartu Praha a působil také jako reprezentační trenér České republiky a Kazachstánu. V roce 2006 krátce působil také v týmu Plzně. Velkým oslabením před sezonou byla ztráta nejlepšího střelce české ligy Jeana-Davida Beauguela. Místo něj přišel do Viktorie z Wisly Krakov Jan Kliment, který má na kontě už pět branek v osmi zápasech. Právě jeho zásah čtvrt hodiny před koncem dvojzápasu s Karabachem zajistil českému týmu postup do Ligy mistrů. V klubu zůstává i Jan Sýkora, který byl v minulém ročníku zapůjčen z Lechu Poznaň. Do Viktorie se vrátil také veterán Václav Pilař, který pamatuje oba zápasy z roku 2011.

Před play-off čeští mistři posílili především obranu, když z domácí ligy získali Václava Jemelku, Mohameda Tijaniho a Filipa Čiháka. Jádro týmu tvoří křídelník Jan Kopic, defenzivní záložník Lukáš Kalvach, téměř dvoumetrový útočník Tomáš Chorý nebo šikovný křídelník Jhon Mosquera.


Zdroje: Mundo Deportiva [fcbarca.com]



Diskuze

Po mnoha letech se Plzeň dostane do LM a vyfasuji nás, Bayern a LukakuFC. Pěkný los. Snad alespoň tu EL urvou. samozřejmě že né na náš úkor ale 👍

26.08.2022, 17:08

Asi ako obvykle budú mať hráči Plzne svoj životný zápas a remíza poteší.

26.08.2022, 17:59

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat