Barcelonské volby: Kdo povede revoluci?

Barcelonské volby: Kdo povede revoluci?

Bitva začala. Devět socios má ambici sedět na trůnu FC Barcelona a vést klub následujících šest let.

Nastaly těžké časy. V sázce je budoucnost klubu po kombinaci špatného vedení Josepa Marii Bartomeua a současné pandemie, což vede Barcelonu do kritické ekonomické situace.

Ve skutečnosti se Jordi Roche a Joan Rosell, dva známí katalánští podnikatelé, kteří se zajímali o trůn, vzdali kandidatury právě kvůli ekonomické nepříznivé situaci, které klub čelí.

To však nevystrašilo dalších devět kandidátů: Agustí Benedito, Jordi Farré, Lluís Fernàndez Alà, Víctor Font, Toni Freixa, Joan Laporta, Pere Riera, Emili Rousaud a Xavi Vilajoana.

Volby byly oficiálně vyhlášeny 16. prosince 2020, což znamená, že mezi 23. prosincem 2020 a 11. lednem 2021 budou mít kandidáti přibližně tři týdny na shromáždění minimálně 2 257 podpisů podporujících jejich projekt. 

Budou také muset předložit finanční záruku ve výši 120 milionů eur, aby se formálně mohli stát prezidentským kandidátem FC Barcelona.

Ti, kteří uspějí, pak zahájí volební kampaň mezi 15. a 22. lednem 2021.

A konečně, 24. ledna 2021 se bude konat volební den na 10 hlasovacích místech. Jedno v Andoře a devět po celém Španělsku: Barcelona, ​​Tarragona, Tortosa, Lleida, Girona, Madrid, Sevilla, Valencie a Palma de Mallorca.

Krátce poté bude oznámen nový prezident. Kdokoli bude mít "štěstí", že vyhraje volby, bude mít gigantický úkol.

Carles Tusquets, současný správce klubu, shrnuje nastalou situaci slovy: „Tato práce přichází s obrovským mediálním tlakem, nedávají mi dýchat. Kandidáti neví, co je čeká.“

Pojďme se blíže podívat na každého kandidáta, abychom ho lépe poznali a porozuměli tomu, co nabízí. Tady jsou, v abecedním pořadí podle příjmení.

Agustí Benedito
Celé jméno:
Agustí Benedito i Benet
Datum narození: 22.6.1964 (54 let)
Minulé volby: 2010, 2015
Slogan: Ara Barça, Ara Benedito (Nyní Barça, Nyní Benedito)

Agustí Benedito je jedním z nejostřílenějších kandidátů v těchto volbách. Snaží se o vítězství už ve třetích volbách po sobě. Ve dvou předešlých získal dostatek podpisů, ale neobdržel potřebný počet hlasů, aby vyhrál.

V roce 2010 byl druhý s 8 044 hlasy, za vítězem Sandrem Rosellem, který dosáhl ohromujícího počtu 35 021 hlasů.

Znovu zkusil štěstí v roce 2015, ale nakonec získal horší výsledek s podporou 3 386 socios, zaostal za Josepem Maríou Bartomeuem a Joanem Laportou.

Jedním z hlavních rysů Benedita je, že nemá tendenci k dlouhým projevům. Když mluví na veřejnosti nebo v médiích, je vždy velmi věcný a přímý. Pokud se mu něco nelíbí, neváhá dát vědět ostatním.

Příkladem tomu bylo v roce 2017, kdy vedl hlasování o nedůvěře zaměřené na Bartomeua. Podle něj klub prošel krizí poté, co byl Bartomeu obviněn z účasti na Neymarově riskantní smlouvě z roku 2013. Odkazoval se na Rosellovo uvěznění a dohodu klubu s Katarem, což mělo nedozírné důsledky ohledně reputace.

Nakonec se mu podařilo shromáždit 12 504 podpisů z 16 570, které byly potřebné k posunutí procesu o nedůvěře. I když později žaloval klub za to, že mu nedal více dní na provedení hlasování. Paradoxně vyhrál, ale rozhodnutí soudu přišlo o dva roky později.

Nepodporoval však letošní hlasování o nedůvěře, protože věřil, že se ekonomické odpovědnosti přesunou na nově zvoleného prezidenta, čímž bude Bartomeu a jeho představenstvo osvobozeno od převzetí viny. Prozatím je jediným kandidátem, který jasně prohlásil, že důkladně zkontroluje Bartomeuovy ekonomické aktivity v klubu a bude ho tak či onak považovat za odpovědného.

Benedito sám ví, jaké to je ztratit důvěryhodnost. Všechny oči se upíraly na něj, když v roce 2015 oznámil velmi pochybné sponzorství, pokud by tehdy vyhrál volby. Značka byla "Flight Without Wings", energetický nápoj velmi podobný Red Bullu (který vedl k právnímu sporu), jenž se na trh nikdy nedostal. Podle Benedita byla značka do značné míry závislá na barcelonské dohodě, aby se investoři mohli zapojit, takže jeho porážka byla údajně určující pro budoucnost této společnosti.

V nadcházejících volbách dosud nemá žádnou sponzorskou dohodu, ale již vyjádřil určité pevné názory, jako je jeho zájem o sevillského Monchiho nebo jeho nesouhlas s Espai Barça; projekt, který Bartomeu přinesl ke stolu, a který je vážně zpožděný. Tento program má v úmyslu kompletně zrekonstruovat Camp Nou a jeho okolí, včetně sousedního Palau Blaugrana, kde hraje basketbalový tým Barçy. Ale v sázce je ekonomická budoucnost klubu, Benedito to nepovažuje za uskutečnitelné a rád by nechal projekt znovu odhlasovat mezi socios.

Věří také, že Neymarův návrat není realizovatelný a má zajímavou teorii, o tom že Bartomeu ho tlačil na základě dvou předpokladů. Jeho výkupní klauzule sotva vzrostla poté, co se prodloužil jeho kontrakt v roce 2016 (ze 190 milionů eur na 200 milionů eur, aby o rok později mohl odejít za 222 milionů eur). Účty Barçy pro sezónu 2016/17 měly zisk ve výši 18 milionů eur, což znamená, že představenstvo pravděpodobně počítalo s pokrytím ztrát s 222 miliony euro od PSG.

Jordi Farré
Celé jméno: Jordi Farré Muñoz
Datum narození: 20.11.1975 (45 let)
Minulé volby: 2015
Slogan: La Gran Remuntada (Skvělý návrat)

Farré nedokázal shromáždit dostatek podpisů, aby se v roce 2015 oficiálně stal kandidátem, proto se o tento cíl pokusí ještě jednou.

Tentokrát bude mít pravděpodobně větší šanci poté, co byl právě on jedním z hlavních protagonistů za vyslovením nedůvěry proti Bartomeuovi. Byl to on, který zahájil celý proces.

Farré posléze spojil své síly s osmi dalšími skupinami členů Barçy a dvěma kandidáty (Víctor Font a Lluís Fernàndez Alà), aby nakonec dosáhli toho, co se zdálo jako nemožný úkol.

Ale jeho vztah s ostatními skupinami nebyl nikdy dobrý a stále není. Říkalo se, že to dělal hlavně proto, aby byl vnímán jako vůdce, a aby byl viděn v médiích.

Bylo také odhaleno, že využil hlasování o nedůvěře ke shromažďování osobních údajů od fanoušků Barçy s členstvím, případně aby pomohli s jeho budoucími ambicemi stát se kandidátem. To vyvolalo jistou polemiku, která byla později ignorována.

Zdá se docela jasné, že udělá cokoli, aby získal potřebné podpisy a dostal se do finálového kola. Během prezentace svého volebního týmu slíbil pizzy a tetování Barçy (ano, skutečné tetování) těm culés, kteří ho chtěli podpořit podpisem.

Je také jedním z kandidátů, kteří mají zájem přivést Neymara zpět, a dokonce odhalil, že byl v kontaktu s brazilským hráčem.

Velkou otázkou je, jak by si ho Barça za současné situace mohla dovolit. Farré v rozhovoru pro deník AS vysvětlil, že refinancováním současného dluhu Barçy do dlouhodobého dluhu by byl klub schopen podepsat Neymara a pokračovat v projektu "Espai Barça". Ve skutečnosti si myslí, že by Brazilce přiměl k tomu, aby se vrátil za relativně nízkou cenu, pokud předá žádost o přestup z PSG.

Další zajímavý návrh, který má, je, aby bylo Katalánsko hlavním sponzorem dresů Barçy. Věří, že by to byl skvělý způsob propagace regionu a jeho mezinárodního působení.

Celkově je Farré kontroverzní a zjevně sebevědomý kandidát, který se identifikuje jako mladší Laporta a věří, že dokáže napodobit jeho lepší roky.

Lluís Fernàndez
Celé jméno: Lluís Fernàndez Alà
Datum narození: 19.12.1967 (53 let)
Minulé volby: -
Slogan: Passió, Seny i Planter (Vášeň, moudrost a mládežnický systém)

Lluís Fernàndez Alà je jedním z mála kandidátů, kteří nemají podle všeho žádné zázemí, které by ho spojovalo s nejvyššími kruhy FC Barcelona. Jeho místo na Camp Nou je v sekci "Gol Nord", za jednou z branek a daleko od tribuny, kde sedí VIP.

Proto tvrdí, že je zcela nezávislým kandidátem bez vazeb nebo postranních zájmů. Zkrátka chce pro klub to nejlepší. Z tohoto důvodu veřejně podpořil vyslovení nedůvěry proti Bartomeuovi.

Má však politické vazby s několika stranami, například s Demokraty za Katalánsko, kteří jsou pro nezávislost Katalánska. Byl jejich kandidát na místo starosty města Sant Cugat, města na okraji Barcelony, kde v současné době žije.

Jedním z hlavních cílů, které má se svým týmem, je učinit La Masiu středobodem současné i budoucí Barçy a odmítnout zbytečné a nákladné přestupy, jako je Neymar.

Myšlenkou je dosáhnout tohoto cíle přivedením Alberta Benaigese, který byl velmi úspěšným trenérem a koordinátorem v La Masii v letech 1990 až 2003 a znovu v letech 2005 až 2011. Fernàndez Alà tvrdí, že Benaiges s ním má dohodu, že se připojí k jeho týmu, pokud vyhraje volby, ačkoli bývalý koordinátor Barçy v médiích řekl, že by byl ochotný připojit se ke každému kandidátovi, který volby vyhraje.

Dále uvedl, že dá Koemanovi šanci uspět, ale jeho ideálním trenérem je Francisco Javier García-Pimienta, který má nyní na starosti Barçu B. Věří, že by se pravděpodobně mohl stát novým Pepem Guardiolou.

Dále trvá na tom, že chce zacházet se socis s mnohem větším respektem, což by jim mohlo umožnit podílet se na důležitých rozhodnutích, která se týkají klubu.

Espai Barça je podle jeho názoru rovněž nezbytný, zejména pokud jde o nutnost opravit Camp Nou, ale nemá příliš v oblibě finanční dohodu, kterou Bartomeu oznámil se společností Goldman Sachs. Ve skutečnosti dokonce navrhl financovat Espai Barça mikroúvěrovými půjčkami od socis, kteří by z této dohody měli těžit dlouhodobě, spíše než externí společnost.

Pracuje také na plánu COVID-free se známým katalánským epidemiologem Oriolem Mitjà, který představil španělským a mezinárodním federacím, aby začali přivádět fanoušky zpět na Camp Nou. Cílem je, aby do března sledovalo zápasy z tribun přibližně 25 000 diváků.

Pro Fernàndeze Alà nebude snadné získat potřebné hlasy, ale je jedním z mála kandidátů, který nemá co ztratit a nemá žádné vazby, které by mohly hrát v jeho neprospěch.

Víctor Font
Celé jméno: Víctor Font Manté
Datum narození: 8.8.1972 (48 let)
Minulé volby: -
Slogan: Sí al Futur (Ano budoucnosti)

Víctor Font získal status jednoho z favoritů nadcházejících voleb poté, co na tomto projektu pracoval od roku 2013.

Původně měl v úmyslu zúčastnit se voleb v roce 2016, které se nakonec konaly o rok dříve. Místo toho se rozhodl, že nebude spěchat a trpělivě čeká.

Nějaké zkušenosti však získal již v roce 2010, kdy se připojil k týmu Marca Ingly společně s Ferranem Sorianem, současným výkonným ředitelem Manchesteru City. Font měl dohlížet na ekonomickou stránku věci, pokud by vyhráli. Nakonec se jim ale podařilo získat pouze třetí místo za Laportou a Beneditem.

V tuto chvíli je jedním z kandidátů, kteří odhalili více jmen ze svého týmu, a to díky prezentaci velmi prestižních osobností, jako je Ramon Cugat, známý traumatolog, Toni Nadal, který mnoho let trénoval Rafu Nadala, a Antoni Basses, uznávaný katalánský novinář.

Ale nejsou to jen muži. Hrdě také oznámil, že v jeho představenstvu bude mnoho žen, například Joana Barbany a María Teresa Andreu. Font se ve skutečnosti zaručil, že žádná správní rada Barçy nikdy v historii klubu neměla tolik žen, kolik on navrhuje, pokud se stane prezidentem.

Pak je tu samozřejmě Xavi Hernández, který by vedl tým jako trenér. Font hraje na kartu Xaviho opakovaně, i když pravdou je, že bývalý hráč Barçy se pravděpodobně brzy vrátí zpět, i kdyby Font nebyl zvolen prezidentem. Ale má tu výhodu, že v průběhu let mluvil se Xavim při různých příležitostech, aby vytvořil projekt podle jeho standardů a potřeb.

Font je pevně přesvědčen, že Barça musí zavést elektronické hlasování a dlouhodobě bojuje za jeho schválení. Byl by to způsob modernizace klubu a usnadnění procesu, zejména v těchto obtížných dobách se současnou pandemií. Existuje však spousta skeptiků, kteří se ptají, jak bezpečný a spolehlivý může být tento systém.

Další návrhy, které Font přinesl ke stolu je návrat k UNICEF jako hlavnímu sponzorovi z dlouhodobého hlediska, ačkoli i s tím dává záruky, aby se stal prezidentem. Navíc podporuje zkrácení prezidentského období ze šesti na čtyři roky.

Kromě toho odmítá možnost návratu Neymara, ale chce motivovat Messiho, aby zůstal u vítězného projektu a dlouhodobě ho spojil s klubem, a to i poté, co odejde jako hráč.

Font je na sociálních sítích velmi aktivní a po nějakou dobu je otevřený všemožným rozhovorům, což mu pomohlo propagovat jeho osobnost a projekt. Otázkou však je, zda se jeho poselství dostalo i ke starším socios, protože 40 000 z nich je starších 60 let a nemusí mít takový zájem.

Toni Freixa
Celé jméno: Antoni Freixa Martí
Datum narození: 10.8.1968 (52 let)
Minulé volby: 2015
Slogan: Fidels al Barça (Věrný Barçe)

Kdo neslyšel jméno Toni Freixa? Býval součástí představenstva Laporty, poté představenstva Rosella a dokonce představenstva Bartomeua. Má také tendenci vystupovat ve španělských a katalánských rozhlasových nebo televizních pořadech a mluvit o jeho skutečné lásce, kterou je nečekaně FC Barcelona.

Zúčastnil se voleb v roce 2015 a stal se jedním ze čtyř oficiálních kandidátů, byl však nejméně podporován pouze s 3,7 % hlasů v jeho prospěch.

Navzdory tomu ho někteří považují za jednoho z "pokračujících kandidátů" kvůli jeho spojení s Sandrem Rosellem a Bartomeuem, jeho odmítnutí podpory hlasování o nedůvěře a jeho pádu s Laportou, i když oba uvedli, že jejich vztah je nyní v míru.

Další předchozí epizoda, která spojila Freixu s kontinuální značkou, je, když Johan Cruyff rezignoval na funkci čestného prezidenta klubu, krátce poté, co Rosell vyhrál volby v roce 2010. Mnozí házeli vinu na nové vedení, že legendu Barçy zbavili jeho titulu, ačkoli Freixa, který byl v té době mluvčím představenstva, vždy bránil svůj postoj vysvětlením, že nikdy nenutili Cruyffa, aby se vzdal svého titulu. Chtěl, aby o tom rozhodl socios, protože čestný prezidentský titul nebyl ve stanovách klubu zohledněn a Laporta a jeho představenstvo jej jednostranně připustili. Je to incident, který Freixovi poškodil pověst.

Trvá však na tom, že nemá žádné vazby na Bartomeua nebo Rosella, a chce jen dát své nápady a projekt na stůl. Z tohoto důvodu byl jedním z prvních kandidátů, kteří uvolnili část svého programu, se zvláštním zaměřením na sociální rozměr klubu, který zahrnuje socios. Chce, aby se více podíleli na rozhodování, s větší přítomností fanoušků na stadionu na úkor turistů a odměňováním těch, kteří jsou loajální klubu.

Co se týče fotbalu, jeho sázka je jednoznačně na La Masiu, která by měla poskytnout dostatek talentu, aby se spojila s několika superhvězdami. Přesto, když mluvíme o superhvězdách, trvá na tom, že během kampaně nechce mluvit o Messim, a raději ho nechá být. Totéž platí pro politiku, která podle něj ve fotbale nemá místo.

Mluvil však o Ronaldovi Koemanovi a zaručil se, že svou smlouvu v klubu dokončí za jeho prezidentství, protože se domnívá, že manažer potřebuje čas na to, aby pracoval a rozvíjel své myšlenky.

Joan Laporta
Celé jméno: Joan Laporta Estruch
Datum narození: 29.06.1962 (58 let)
Minulé volby: 2003, 2015
Slogan: Estimem el Barça (Milujeme Barçu)

Joan Laporta je zpět a má v úmyslu znovu usednout na trůn Barcy. Je nejstarším kandidátem a rozhodně nejzkušenějším. Během svého působení ve funkci prezidenta v letech 2003 až 2010 vytáhl klub na vrchol, a proto je považován za favorita na vítězství ve volbách.

Pomáhá mu také, že má dobré vztahy s Leem Messim. Argentinec byl velmi zklamaný, že Bartomeu nebyl mužem svého slova, takže by určitě byl v pokušení zůstat u prezidenta, kterého zná, a který své sliby většinou splnil.

Otázkou ale je, co očekávat pro tyto volby, jelikož máme dvě velmi opačné zkušenosti v letech 2003 a 2015. Během své první výzvy byl novým a omlazujícím kandidátem s velmi jasným a silným poselstvím a velmi žádoucím příslibem: David Beckham. Ačkoli každý ví, jak to dopadlo... fungovalo to ještě lépe.

Tentokrát však bude mnohem těžší zaručit hráče s ohledem na finanční situaci. Říká se, že Laporta dobře vychází s Minem Raiolou, agentem Erlinga Haalanda, ale jeho příchod by vyžadoval velkou investici a v tuto chvíli Laporta nechce mluvit o přestupech.

Na druhé straně ve volbách v roce 2015 došlo k přehnaně sebevědomému a nepřipravenému Laportovi, kterého Bartomeu roznesl na kopytech. Nedávno dokonce přiznal, že to bylo rozhodnutí na poslední chvíli, a proto tentokrát změnil svůj plán.

Při svém prvním veřejném vystoupení před volbami roku 2021 byl Laporta mnohem klidnější a vyrovnanější s mírným tónem. Zdá se, že tentokrát sází na jiný přístup, aby přilákal širší publikum. Jeho silné politické názory, divoké oslavy a agresivní projevy nevěštily nic dobrého se segmentem socios, zejména s penya.

Nyní chce Laporta sjednotit všechny fanoušky Barcelony v těchto obtížných dobách, dokonce nejprve řekl, že pravděpodobně nebude usilovat o to, aby Bartomeu reagoval na ekonomickou situaci klubu. Později si to rozmyslel a zmínil se o možné odpovědnosti.

Ale Laporta bude vždy Laporta s jeho charakteristickou zálibou, jak jsme nedávno viděli, když byl odhalen obrovský banner na budově v těsné blízkosti stadionu Santiaga Bernabéua, který říkal: "Těším se, až tě zase uvidím".

Na jeho projektu toho nebylo odhaleno mnoho, protože se chce řídit stejnou ideologií, jakou použil v době, kdy byl prezidentem, a kterou by mnoho fanoušků ráda viděla znovu.

Tentokrát však nebude mít po boku Johana Cruyffa, který by ho vedl v náročných podmínkách, jako když ho šťouchl, aby si vybral Pepa Guardiolu před Josém Mourinhem na post trenéra klubu.

Pere Riera
Celé jméno: Pere Riera i Paul
Datum narození: 15.7.1966 (54 let)
Minulé volby: -
Slogan: Transparència i Joc Net (Transparentnost a Fair Play)

Pere Riera je nejzáhadnějším kandidátem z devíti. Nikdo moc neví, kdo je, odkud pochází, ani proč se rozhodl zúčastnit těchto voleb.

Má fotbalové zázemí, když v mládí hrál v nižších divizích, jako je Blanes a další místní týmy v Barceloně, jako jsou Júpiter a Atlètic Poblenou. Tvrdí také, že zná klub docela dobře, protože od dětství chodil na Camp Nou a jeden z jeho synů hrál v mládežnických týmech Barcelony.

To je jeden z důvodů, proč chce svůj projekt založit na La Masii; přístup, který pro tyto volby zaujímá mnoho kandidátů.

Riera v několika rozhovorech, které měl, vysvětlil, že jeho rozhodnutí kandidovat na prezidenta přišlo poté, co ho skupina blízkých přátel a příbuzných povzbudila k tomu, aby učinil tento krok a představil své myšlenky a změny požadované řadou socios.

Podobně jako Farré, Riera věří, že změna dlouhodobého financování dluhu Barçy by byla nezbytným krokem k restrukturalizaci ekonomiky klubu. Vysvětlil také, že klub musí důvěřovat Koemanovi a dát mu čas, aby tým mohl znovu objevit jeho sebevědomí a hrát dobrý fotbal a vždy rozvíjet mladé talenty v klubu.

Další zajímavou informací, kterou odhalil, je, že jedná se sponzorem dresů, které by klubu za čtyři roky přinesly 250 milionů eur. Je to velmi působivé úsilí, pokud je pravdivé.

Ačkoliv nemá příliš jasno v tom, zda bude mít přístup k finanční podpoře potřebné, aby se mohl oficiálně stát kandidátem. Jediné, co řekl, je, že spousta katalánských podniků by mu byla ochotna pomoci, kdyby získal minimální podporu ze socios, aby provedl škrty.

Riera také utrpěl svůj první neúspěch - Jaume Rius Solé, jeden z lidí odpovědných za jeho komunikační strategii, na Twitteru oznámil, že z jejich týmu vypadl. Ale to je malá výzva ve srovnání s tím, co bude muset absolvovat.

Emili Rousaud
Celé jméno: Emili Rousaud Parés
Datum narození: 27.04.1966 (54 let)
Minulé volby: -
Slogan: Els Millors, al Barça! (To nejlepší v Barçe!)

Emili Rousaud zná klub naruby, v podstatě proto, že byl členem představenstva Bartomeua od roku 2015, dokonce se stal viceprezidentem počátkem ledna 2020. V této prestižní pozici však v dubnu rezignoval.

Původně byl Rousaud Bartomeuovým "vyvoleným" pro nadcházející volby, nebo jinými slovy kandidátem pro pokračování. To však bylo narušeno po kontroverzním "Barçagate", který vedl Rousauda a pět dalších členů představenstva k opuštění klubu, protože jejich názory na toto téma se odvíjely od Bartomeua.

Od té doby se snažil odlišit od toho, co dříve reprezentoval, ale nebude to snadné vzhledem k vazbám, které jeho současný tým má... Sandro Rosell. V Katalánsku se mnoho lidí zajímá, koho bývalý prezident Barçy podporuje, protože má na klub stále důležitý vliv. I přes to, že o tom zatím nehovořil (v tuto chvíli), to vypadá docela jasně.

Interprofit je komunikační agentura spolupracující s Rousaudem na těchto volbách, stejná společnost, která propagovala Rosellovu knihu Un Fuerte Abrazo, vydanou 28. května 2020. To se nemusí zdát nejsilnějším spojením, dokud se nepodíváte na to, kdo je mezi investory Interprofits. Uhádli jste, Sandro Rosell.

Zřetelnější asociaci lze najít u muže, kterého si Rousaud vybral jako manažera kampaně: Jaume López. Stejnou roli měl s Rosellem během voleb v roce 2010, společně s Jaume Masferrerem, oba jako jeho vedoucí kampaní. Přidejte k tomu, že Masferrer byl během jeho prezidentství Bartomeuovým poradcem a jedním z hlavních viníků "Barçagate".

V neposlední řadě se očekává, že v týmu Rousaud bude Albert Agustí, o kterém je známo, že je Rosellovým blízkým přítelem, který pracoval v projektech souvisejících se sportem. Papírová stopa vypadá docela jasně...

Rousaud ale zatím nemá zájem na odhalení těchto souvislostí, proto se jako jednu ze svých silných stránek zaměřuje na svou schopnost úspěšně vést podnikání. Je majitelem velmi velké společnosti s názvem Factorenergía, která zaměstnává přibližně 400 lidí a má příjem kolem 400 milionů eur, což z něj dělá nejúspěšnějšího předchůdce z hlediska řízení podniku. Tuto zkušenost a know-how chce přivést ke stolu, a proto si vybral Els Millors, al Barça! jako svůj slogan.

Věří také, že Neymar je jedním z nejlepších, takže je ochoten ho přivést zpět, ale s jednou podmínkou: že stáhne jakýkoli probíhající soudní spor ke klubu. Rousaud je přesvědčen, že se Neymar chce vrátit do Barcelony, a dokonce řekl, že jeho tým byl v kontaktu s lidmi blízkými brazilské superstar.

Rousaud rovněž prozradil, že má dohodu s tím, kdo je podle něj nejlepším sportovním ředitelem fotbalu. Dosud nebyla uvedena žádná jména, ale nejsilnější zvěsti poukazují na Michaela Zorce z Borussie Dortmund a Monchiho ze Sevilly. Nebyl příliš jasný v tom, zda si Koemana ponechá nebo ne, ale už na něj vyvíjí tlak tím, že říká, že má také dohodu s trenérem jednoho z nejlepších evropských klubů.

Pokud jde o Messiho, Rousaud navrhl přejmenovat Camp Nou na jeho počest na "Camp Nou Leo Messi", bude-li schválen socios. Aby však Argentinec v klubu pokračoval, řekl, že vzhledem k choulostivé finanční situaci by to vyžadovalo výrazné snížení platů.

Rousaud má rozhodně silné ekonomické zázemí a silné kontakty, ale jeho role v potápějící se lodi Bartomeu odpudí mnoho socios.

Xavi Vilajoana
Celé jméno: Xavier Vilajoana Eduardo
Datum narození: 1.1.1973 (47 let)
Minulé volby:
Slogan: Futur amb ADN Barça (Budoucnost s DNA Barça)

Xavi Vilajoana je třetím kandidátem na nadcházející volby, spolu s Freixou a Rousaudem, který byl členem představenstva Bartomeua v FC Barcelona.

Začínal jako člověk odpovědný za La Masiu, a poté byl v dubnu 2020 odpovědný za vedení Barcy B a ženského týmu Barcelony poté, co Rousaud a dalších pět členů správní rady rezignovali.

Ve skutečnosti byl Vilajoana s Bartomeuem až do konce, což mu dá malou výhodu: je to jediný kandidát, který nepotřebuje předat finanční záruku, protože byl součástí předchozího vedení.

Nyní však chce poskytnout své zkušenosti jako jediný vůdce s kompletně osvěženým týmem vedoucích pracovníků, kteří nemají žádnou souvislost s představenstvem Bartomeua.

Vilajoana je jediným kandidátem, který v Barceloně působil jako hráč a jako manažer. Hrál za klubový systém mládeže, který se vyšplhal na úroveň Barça C, která dnes již neexistuje. Poté odešel hrát do několika týmů Segunda B a později se vrátil v roce 1997, kde se představil ve futsalovém týmu Barcy, kde byl nakonec kapitánem.

V roce 2001 odešel do hráčského důchodu, ale krátce poté, v roce 2003, pracoval pro klub pod Laportou. Tři roky měl na starosti správu futsalového oddělení, dokud nerezignoval. Ale pak se vrátil s Rosellem, aby provedl podobný úkol, dokud se jeho odpovědnost nepřenesla na mládežnické týmy s Bartomeuem.

Na otázku, proč nerezignoval, když Bartomeu ztratil tolik podpory, odpověděl, že by to prospělo pouze jemu, ne klubu. Domnívá se, že odvádí dobrou práci a chtěl nadále rozvíjet barcelonskou La Masii a další týmy, na kterých pracoval.

Ale přesto, že je Bartomeuovi docela věrný, nechce být považován za kandidáta, který si zachoval jeho status, a trvá na tom, že je stoprocentně nezávislý. Ve skutečnosti, když dostal možnost vybrat si jednoho kandidáta, se kterým by se v nadcházejících volbách nespojil, šel do Rousauda. Jejich vztah nikdy nemohl být skvělý...

Vzhledem k jeho znalostem systému mládeže FC Barcelona není divu, že chce, aby byl základním pilířem jeho projektu. Jedním z jeho hlavních cílů je dosáhnout u prvního týmu alespoň 50 % hráčů La Masie. Za tímto účelem je ochoten do smlouvy trenéra přidat klauzuli, která zaručí, že bude hrát s odchovanci.

Další z jeho myšlenek je omezit smlouvy na dvouleté prodloužení pro hráče, kteří jsou starší 31 let, s proměnlivými platy v závislosti na jejich výkonech. To by podle Vilajoany pomohlo regulovat mzdy hráčů, které by nikdy neměly překročit 50 % celkového příjmu klubu.

Nakonec je zajímavé poukázat na to, že plánuje ušetřit dvě místa v představenstvu speciálně pro socios a bývalého hráče Barcelony, aby se fanoušci přiblížili klubu.


Zdroje: laligalowdown.com



Diskuze

Paráda, díky za tento článek smileyVisca el Barça 💙❤️

02.01.2021, 17:37

Páni, sakra dobrej článek. Někteří z kandidátů vypadají fakt dobře. Zejména první půlka. Za mě je jedno, kdo to vyhraje. Mám jen dvě podmínky. První je, aby ten člověk nebyl nijak spojeny s Bartomeumem ( snad to píšu dobře). Druhá podmínka je, aby měl ten člověk jasnou vizi o tom, co a jak chce dělat. Aby lidé při volbách jasně věděli, komu že to davaj hlasy. Jinak bych ještě dodal, že se některé z jejich slibů shodují. A to je dobře. Kandidují tam lidé, co to s Barcou myslí fakt dobře. Nejdůležitější ale nebude nějaká La- Masie, nebo dluh, či jiné záležitosti. Nejdůležitější bude, jak moc si sedne s trenérem ( případně koho jiného než Koemama tam dosadí). Můžeme mít La-Masii plnou Iniestů, dluh 0, či klub plný peněz a hvězd, ale se špatným trenérem to nikdo nikdy nikam nedosáhne. Podle toho ale, co jsem přečetl, o toto snad strach mít nemusím. Jen doufám, že lidé půjdou volit a že budou volit podle svého úsudku. Jinak to dopadne špatně. Češi znají ze své minulosti své .....

02.01.2021, 23:58

Laportasmiley

03.01.2021, 10:25

A co ta anketa která je u sousedu?

03.01.2021, 10:52
Migueli René
Systémový administrátor

Bude! Ale v jiném článku smiley

04.01.2021, 09:57

Joan Laporta smiley

04.01.2021, 01:05

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat