Bartomeu: Byli jsme nuceni vybrat mezi zdravím a právem hlasovat

Bartomeu: Byli jsme nuceni vybrat mezi zdravím a právem hlasovat

Mandát Josepa Bartomeua a jeho představenstva skončil rezignací, z čehož samotný – nyní už bývalý – prezident viní hlavně katalánskou správu. 

Regionální správa Katalánska, Generalitat, navzdory pandemii nehodlala posunout hlasování o nedůvěře, které by se tak konalo už 1. a 2. listopadu. "Její rozhodnutí byla nezodpovědná a rozporuplná. V nepříjemné situaci jenom mávli rukou, aniž by domysleli možné důsledky," hněval se Bartomeu ve svém projevu před médii.

"Ve zkratce jsme žádali o právní krytí a uskutečnění hlasování o 15 dnů později na 13 místech v Katalánsku a 8 ve zbytku Španělska. Generalitat obdobně požadovala po španělské vládě právní krytí, aby mohla zavést zákaz vycházení a podobná opatření... Takže zatímco se zavádějí přísná omezení a hrozí úplný zákaz vycházení, náš návrh nepřijali. Tím nás přinutili zvolit mezi zdravím našich členů a právem na volbu."

"Při současné situaci nemůžeme svolat referendum. Chtěli jsme ho uspořádat v patřičných podmínkách, aby zdravotní důvody nebránily členům v možnosti přijít hlasovat. Ani nevíme, zda by se hlasování v neděli vůbec mohlo konat. Proto jsme se raději rozhodli okamžitě rezignovat."

"Proč jsem nerezignoval dříve? Nejjednodušší bylo odejít po prohře 2:8 s Bayernem. Ale od dalšího dne jsme se snažili učinit zásadní rozhodnutí, abychom zajistili sportovní budoucnost klubu, a to navzdory skutečnosti, že se nacházíme v celosvětové krizi. Kdo by našel nového trenéra? Kdo by zajistil přestupy? Kdo by bojoval za setrvání Messiho? Kdo by přepracoval mzdové podmínky? Zároveň jsme svolali řádné volby už na březen, abychom uvolnili napětí."

"Kritiku jsem vždy přijímal. Vždy jsem říkal, že sebekritika nás činí silnějšími. Nicméně někteří se k nám chovali bez respektu, někteří nás uráželi. Dokonce bylo vyhrožováno mně, mé rodině i mým kolegům."

"Bylo mi ctí zastávat funkci prezidenta Barçy. Odcházím s respektem, pokorou a počestností," loučil se Baromeu, který připomněl, že od jeho nástupu v roce 2014 klub získal 34 trofejí. Bohužel kvůli rezignaci neměl šanci "dokončit práci na opatřeních nutných pro snížení výdajů a navýšení příjmů". Proto nastupující dočasnou komisi vyzval, aby pro "dobro klubu" pokračovala v úkolu přizpůsobování mezd.


Zdroje: sport.es



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat