Bližší představení účastníků základní skupiny Ligy mistrů 2019/20 dle výkonnostních košů

Bližší představení účastníků základní skupiny Ligy mistrů 2019/20 dle výkonnostních košů

Jak jsme vás již informovali, dnes v podvečer se dozvíme podobu skupinové části Ligy mistrů UEFA pro nadcházející sezonu, ve které se představí 32 týmů včetně jednoho českého zástupce. Uvnitř článku najdete krátké medailonky všech evropských celků, kteří si letos milionářskou soutěž zahrají.

Koš 1

Liverpool FC

Země: Anglie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 11.
Jak postoupil: vítěz minulého ročníku
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (6x – naposledy 2018/19)

 

Co očekávat od Liverpoolu? Víceméně totéž. S jedním z finalistů boje o trofej pro nejlepšího hráče roku Virgilem van Dijkem došli The Reds díky neúnavnému útoku a disciplíně vzadu jednak k druhému místu v Premier League a pak k šestému triumfu v nejprestižnějším evropském turnaji. Namlsaní těmito úspěchy by tedy měli předvádět stejné výkony i letos.

 

Chelsea

Země: Anglie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 12.
Jak postoupil: vítěz Evropské ligy
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (1x – 2011/12)

 

Londýňanům se nedařilo získat pod Mauriziem Sarrim identitu, ovšem i přesto v jeho jediné sezoně u kormidla skončili třetí. Po odchodu italského kouče do Juventusu přebrala jeho roli ikona klubu Frank Lampard a po jeho debutovém ročníku v Derby se fanoušci The Blues mohou těšit na více mladíků v sestavě, formaci 4-3-3 s atraktivní taktikou a stylové obleky.

 

Barcelona

Země: Španělsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 2.
Jak postoupil: mistr LaLigy
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (5x – naposledy 2014/15)

 

V létě dorazil doplnit už tak nabitý útok čítající Luise Suáreze s Lionelem Messim ještě Antoine Griezmann a katalánský gigant má po nějakém čase zase hrozivou trojici vepředu. U kormidla je však stále Ernesto Valverde, jehož tým je obezřetnější než ten v případě jeho předchůdců a když je třeba, lze očekávat opatrný přístup. Jen aby opět nedošlo k blamáži jako na jaře.

 

Bayern Mnichov

Země: Německo
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 3.
Jak postoupil: mistr Bundesligy
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (5x – naposledy 2012/13)

 

Z Bayernu odešli po dlouhých štacích Arjen Robben s Franckem Ribérym, ovšem nedostatků v útoků se nemusí obávat. V rámci hostování totiž dorazili Ivan Perišič a Philippe Coutinho. Když k nim ještě přidáme Serge Gnabryho, Kingsleyho Comana a hlavního bombarďáka Roberta Lewandowského, mnichovští představují skutečnou hrozbu.

 

Juventus

Země: Itálie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 5.
Jak postoupil: mistr Serie A
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (2x – naposledy 1995/96)

 

Za rok na Stamford Bridge viděli diváci pouze náznaky typického „Sarriballu“, čili známého fotbalového stylu typického pro Maurizia Sarriho. To ovšem neznamená, že u Staré dámy vysoké napadání, držení míče v rychlém tempu a stavba útoků z obrany, kterými se proslavil v Neapoli, od tohoto upustí. Obzvláště s kádrem, jaký má k dispozici.

 

Manchester City

Země: Anglie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 6.
Jak postoupil: mistr Premier League
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: semifinalista (1x – 2015/16)

 

Výběr Josepa Guardioly nasbíral za uplynulý ligový ročník až neskutečný průměr v držení míče ve výši 64 % a rok co rok zvedá v tomto ohledu laťku. Letos do týmu navíc přibyl i fyzický faktor do defenzívy ve formě středopolaře Rodriho z Atlétika Madrid a není tak žádný pochyb o tom, že budou chtít minimálně napodobit jejich semifinálovou účast z před tří let.

 

Paris Saint-Germain

Země: Francie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 8.
Jak postoupil: mistr Ligue 1
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: semifinalista (1x – 1994/95)

 

Po třech po sobě jdoucích vyřazeních už v osmifinále touží Pařížané postoupit dále a celou soutěž vyhrát, jak to mají v plánu katarští majitelé. Do týmu Thomase Tuchela nepřibyly žádné velké posily – z těch známějších přišli jen Ander Herrera a Pablo Sarabia – a to přitom z trojlístku Kylian Mbappé, Edinson Cavani a Neymar Júnior může poslední odejít.

 

Zenit Petrohrad

Země: Rusko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 19.
Jak postoupil: mistr Premier Ligy
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: osmifinalista (3x – naposledy 2015/16)

 

Otloukánkem v nejvýkonnějším koši je určitě petrohradský Zenit. Ten se vrací po třech sezonách, kdy Evropu hrál „pouze“ v Evropské lize a už jim milionářský turnaj scházel. Ruská ekipa si udržela své nejlepší hráče a posílila v každé řadě (mimo jiné přivedla i křídelníka Malcoma Oliveiru z Barcelony), což znamená, že svou kůži určitě nebude chtít prodat zadarmo.


Koš 2

Real Madrid

Země: Španělsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 1.
Jak postoupil: 3. místo v LaLize
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (13x – naposledy 2017/18)

 

Po neúspěšném ročníku se na lavičku madridského Bílého baletu vrací Zinedine Zidane a ten si vyžádal obměnu kádru, což mu vedení umožnilo. Vedle ostatních přišel Luka Jovič nebo Eden Hazard a směrem dopředu tak bude Real velkou hrozbou. Vzadu to však možná i přes příchody Édera Militaa a Ferlanda Mendyho bude i přesto skřípat.

 

Atlético Madrid

Země: Španělsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 4.
Jak postoupil: 2. místo v LaLize
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: finalista (3x – naposledy 2015/16)

 

Ačkoliv Los Colchoneros přišli o Antoina Griezmanna, příchod Joaa Félixe, jenž se upsal na 7 let, by měl předznamenat, že se pro mančaft stále pod taktovkou Diega Simeoneho nemělo příliš změnit. Teenager, jenž dorazil z Benfiky, nasázel v portugalské nejvyšší soutěži 15 branek a blýskl se i v přípravě. Do hry na protiútoky by tak měl perfektně padnout.

 

Borussia Dortmund

Země: Německo
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 13.
Jak postoupil: 2. místo v Bundeslize
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (1x – 1996/97)

 

Oproti minulé sezoně lze u Dortmundu čekat chytřejší a více klidnější celek. Letos na jaře vypadlo BVB už v osmifinále, avšak do soupisky přibyla zvučná jména jako Mats Hummels, Thorgan Hazard, Julian Brandt a Nico Schulz, která by měly vyztužit slabá místa a pokusit se další naháněnou v domácí lize s Bayernem a dát o sobě vědět i na starém kontinentu.

 

Neapol

Země: Itálie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 15.
Jak postoupil: 2. místo v Serii A
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: osmifinále (2x – naposledy 2016/17)

 

Trenér Carlo Ancelotti má na svém kontě celkem 3 triumfy v Lize mistrů (2 s AC Milán a 1 s Realem Madrid). Aktuálně začíná druhou sezonu v Neapoli, kam mu po vyřazení ze základních skupin v minulém roce dorazili zalepit díry v obraně stoper Kostas Manolas a krajní bek Giovanni Di Lorenzo. V minulém ligovém ročníku se Partenopei povedlo přiblížit mistrovi z Turína.

 

Šachtar Doněck

Země: Ukrajina
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 16.
Jak postoupil: mistr Premjer-lihy
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: čtvrtfinalista (1x – 2010/11)

 

Od ročníku 2006/07 se Šachtaru nepovedlo dostat do základní skupiny pouze dvakrát a vůbec nejvíce o sobě dali vědět v sezoně 2010/11, kdy postupovali jako první a nakonec jim stopku vystavila až Barcelona ve čtvrtfinále. Trenér Luís Castro, jenž nahradil Paula Fonsecu, který zamířil do Říma – bude doufat, že Júnior Moraes bude i nadále střílet branky.

 

Tottenham Hotspur

Země: Anglie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 17.
Jak postoupil: 4. místo v Premier League
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: finalista (1x – 2018/19)

 

Severo-londýnskou skvadru stále vede Argentinec Mauricio Pochettino a po překvapivé účasti ve finále, kde padl s Liverpoolem, se bude snažit o napodobení tohoto úspěchu i letos. V klubu mu setrvali tahouni jako Harry Kane či Dele Alli a nominace Kohoutů se tak i nadále pyšní osmi hráči, kteří na loňském Mistrovství světa došli minimálně do semifinále.

 

Ajax Amsterdam

Země: Nizozemsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 20.
Jak postoupil: mistr Eredivisie, vítěz předkola
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (4x – naposledy 1994/95)

 

Z kádru věhlasného nizozemského týmu odešli mega-talenti své generace Frenkie de Jong a Matthijs de Ligt, nicméně atraktivní pojetí kopané se od De Godenzonen dá očekávat i nadále. K Dušanu Tadičovi, Davidu Neresovi či Hakimu Ziyechovi se v létě přidal ještě Quincy Promes a vepředu to tedy opět může být v podání Ajaxu zajímavé.

 

Benfica Lisabon

Země: Portugalsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 21.
Jak postoupil: mistr Ligy NOS
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (2x – naposledy 1961/62)

 

Joao Félix odešel do Madridu a Raúl Jiménez podepsal s Wolves, ovšem talentů je v akademii Benfiky stále mraky – jako například slibný Nuno Tavares. K tomu dorazili útočná esa Raúl de Tomás z Raya Vallecana a Carlos Vinícius z Neapole. V minulém roce se Águias (Orli) umístili ve své skupině třetí a letos můžou očekávat podobný scénář.


Koš 3

Olympique Lyon

Země: Francie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 27.
Jak postoupil: 3. místo v Ligue 1
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: semifinále (1x – 2009/10)

 

Na lavičce Les Gones došlo ke střídání – Bruna Genésia nahradil ex-barcelonský Brazilec Sylvinho. K tomu přišel do role sportovního ředitele legendární exekutor přímých kopů Juninho Pernambucano. K žádným větším změnám v hráčském personálu ale nedošlo, vyjma odchodu Nabila Fékira do Betisu Sevilla. I přesto by lyonští měli být konkurenceschopní.

 

Bayer Leverkusen

Země: Německo
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 28.
Jak postoupil: 4. místo v Bundeslize
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: finalista (1x – naposledy 2001/02)

 

Die Werkself, jak se přezdívá tomuto farmaceutickému celku, přišli o Juliana Brandta, nicméně do stále talenty nabitého kádru hrajícího v BayAreně přišli Nadiem Amiri s Keremem Demirbayem. Vše naznačuje tomu, že Leverkusen nabídne opět pozitivní herní podívanou a jeho hlavní snahou bude pravděpodobně postoupit do vyřazovací části.

 

Red Bull Salcburk

Země: Rakousko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 29.
Jak postoupil: mistr tipico-Bundesligy
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: skupina (1x – 1994/95)

 

Jeden ze dvou zástupců klubů dotovaných plechovkovým magnátem známým především energetickými nápoji přišel v létě o trenéra a Marca Roseho odcházejícího do Mönchengladbachu nahradil Jesse Marsch. Podceňovat je určitě nelze – i přes mládí se prezentují povedenými výkony, což předvedli i v přípravě, kde jen těsně padli s věhlasnými Los Blancos.

 

Olympiakos Pireus

Země: Řecko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 35.
Jak postoupil: 2. místo v Super League One, vítěz předkola
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: osmifinále (2x – naposledy 2016/17)

 

V sezoně 2017/18 vyfasoval současný řecký vicemistr Barcelonu a Juventus, což takovému trpaslíkovi pochopitelně trochu zkomplikovalo život. Tým Pedra Martinse ale prokázal své kvality, když postoupili loni ze skupinové části v Evropské lize a pak v rámci letošních předkol do Ligy mistrů zaznamenal 5 čistých kont. Opět není radno tento celek podcenit.

 

Club Brugge

Země: Belgie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 37.
Jak postoupil: 2. místo v Jupiler Pro League, vítěz předkola
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: finalista (1x – 1977/78)

 

V sezoně 2016/17 prohrály Bruggy všech 6 svých skupinových zápasů. Loni to byl jiný příběh a z těžké skupiny vytěžily 6 bodů. Jejich lodivodem je zkušený Philippe Clément, jenž je bývalým hráčem. Tento velký ex-obránce reprezentoval klub vyznávající černé a modré barvy ve tech skupinových fázích na začátku tisíciletí a tentokrát si to vyzkouší jako kouč.

 

Valencia

Země: Španělsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 39.
Jak postoupil: 4. místo v LaLize
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: finalista (2x – naposledy 2000/01)

 

Trenér Marcelino García Toral dal dohromady semknutou skupinu hráčů, která nedostává góly, pracuje v záloze a letos jí ještě posílil o Maxiho Gómeze, jenž ještě více vyztuží ofenzivní linii, které vévodí Rodrigo Moreno. V bráně úřadujícího vítěze španělského poháru se místo Norberta Neta představí Jasper Cillessen, jenž se konečně dočká postu jedničky.

 

Inter Milán

Země: Itálie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 46.
Jak postoupil: 4. místo v Serii A
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (3x – naposledy 2009/10)

 

Nerazurri jsou nově pod vedením Antonia Conteho a ten s sebou přinese typický hlad po úspěších. Útočnou vazbu posílil Romelu Lukaku, do obrany přibyl Diego Godín a v ve středu pole mají šanci zazářit Italové Stefano Sensi a Nicoló Barella. K tomu je ještě na spadnutí hostování Alexise Sáncheze, čili s milánským celkem je třeba počítat jako s černým koněm.

 

Dinamo Záhřeb

Země: Chorvatsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 51.
Jak postoupil: mistr 1. HNL, vítěz předkola
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: skupina (6x – naposledy 2016/17)

 

Na své poslední tažení Ligou mistrů budou chtít Chorvaté určitě zapomenout, když před třemi lety prohráli ve všech utkáních a nedali ani jeden gól. Nyní však prošli přes tři předkola a v nich vyřadili mimo jiné i norský Rosenborg Trondheim. Letos by to tedy mělo být v podání mistra, kde září mladičký Španěl Dani Olmo, o poznání lepší.


Koš 4

Lokomotiv Moskva

Země: Rusko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 54.
Jak postoupil: 2. místo v Premier Ligy
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: osmifinalista (1x – 2003/04)

 

Od moskveského Lokomotivu se dá očekávat zlepšení. Do skupinové části se vrátili loni po 14 let trvající absenci a nebylo to nejlepší. Železničáři, kteří v posledním ligovém vydání skončili o skóre před Krasnodarem a o 6 bodů za Zenitem padli v pěti ze šesti kol a i přes minimální změny přes letní období se budou snažit využit tuto hořkou zkušenost ve svůj prospěch.

 

Genk

Země: Belgie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 60.
Jak postoupil: msitři Jupiler Pro League
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: skupina (2x – naposledy 2011/12)

 

Poslední vystoupení Genku, v němž nově působí talentovaný Rumun Ianis Hagi, na této úrovni dopadlo smíšeně. Na domácí půdě byli před osmi lety neporaženi, ale venku se jim nedařilo a na takové Valencii inkasovali debakl 0:7. Před dvěma lety se mateřský celek Thibauta Courtoise dostal do čtvrtfinále Evropské ligy a ze skupiny postoupili v této soutěži i loni.

 

Galatasaray

Země: Turecko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 68.
Jak postoupil: mistr Süper Lig
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: semifinalista (1x – 1988/89)

 

Červeno-žlutí přezídvaní Cim-bom posílil v létě o nizozemského veterána Ryana Babela a středopolaře Jeana Michaëla Seriho z Fulhamu. Od sezony 2013/14 se jim nepovedlo dostat přes základní skupinu a to ani vloni. Zajímavostí je, že finále letošního ročníku Champions League se hraje na stadionu, který byl v sezoně 2003/04 právě domácím pro istanbulský celek.

 

Red Bull Lipsko

Země: Německo
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 69.
Jak postoupil: 3. místo v Bundeslize
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: skupina (1x – 2017/18)

 

V Lipsku se i nadále snaží o koncepční práci s mládeží a pozvali si na to experta na slovo vzatého. Otěže A-týmu totiž převzal mladý dvaatřicetiletý Julian Nagelsmann a toho určitě těší, že si vedení udrželo Tima Wernera. Talentovaný ostrostřelec podepsal novou smlouvu, jelikož ta předchozí mu končila už příští rok a spekulovalo se o zájmu mnichovského Bayernu.

 

Slavia Praha

Země: Česká republika
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 73.
Jak postoupil: msitr FORTUNA:LIGY, vítěz předkola
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: skupina (1x – 2007/08)

 

Konečně se dostáváme k našemu želízku v ohni, kterým jsou Sešíváni z Edenu. Ti se prezentovali parádními výkony hlavně na jaře v Evropské lize, kde do čtvrtfinále dostali Chelsea a ukázali, že dokáží potrápit i favority. Po celkové výhře 2:0 nad Kluží si podruhé v dějinách a po dvanácti letech zahrají skupinovou fázi nejprestižnější soutěže v Evropě.

 

Crvena zvezda Bělehrad

Země: Srbsko
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 88.
Jak postoupil: mistr SuperLigy, vítěz předkola
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: vítěz (1x – naposledy 1990/91)

 

Červená hvězda z hlavního srbského města vyhrála v minulém roce v rámci skupin Ligy mistrů pouze jeden zápas a to doma, ovšem rovnou s pozdějším vítězem z Liverpoolu. Jednalo se o jejich premiérovou účast ve skupinové části, jelikož jejich předchozí úspěchy – včetně výhry v roce 1991 – přišly ještě ve starém formátu. V posledním předkole vyřadili Young Boys Bern.

 

Atalanta Bergamo

Země: Itálie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 92.
Jak postoupil: 3. místo v Serii A
Nejlepší umístění v LM/PMEZ:

 

Letošní jediný nováček z Bergama se blýskl v domácí soutěži nastřílením sedmasedmdesáti branek, z nichž 23 nasázel Duván Zapata. Svým způsobem jej mnozí porovnávají s loňským semifinalistou z Amsterdamu. Útočně laděné mužstvo může jen překvapit a v případě příznivého losu možná pošilhávat i po „spadnutí“ o patro níže do Evropské ligy.

 

LOSC Lille

Země: Francie
Pořadí v žebříčku UEFA dle koeficientu (na konci sezony 2018/19): 114.
Jak postoupil: 2. místo v Ligue 1
Nejlepší umístění v LM/PMEZ: osmifinalista (1x – 2006/07)

 

Na závěr nám zůstává pouze senzační vicemistr z Francie. Lille sice opustila řada hvězdných hráčů, včetně křídelníka Nicolase Pépého – nové akvizice Arsenalu – nicméně kádr mají pořád více než solidní. Ostatně důkazem toho je příchodem Renata Sanchese. Trenér Christophe Galtier se skautem Luisem Camposem pokračují v trendu u výběru přezdívaném Dogy.


Zdroje: uefa.com



Diskuze

Tak teda napokon veľmi zaujímavá skupina F. Inter Milan, Borussia Dortmund a splnené prianie českých ale určite aj niektorých slovenských culés Slavia Praha. Moc sa už teším!

29.08.2019, 19:03

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat