Bývalý koordinátor La Masie: Své talenty musíte pořád kontrolovat a pokud nehrají tak je poslat na hostování

Bývalý koordinátor La Masie: Své talenty musíte pořád kontrolovat a pokud nehrají tak je poslat na hostování

Albert Puig je bývalým koordinátorem mládeže v barcelonské akademii a v rozhovoru pro deník Mundo Deportivo zhodnotil kroky, které by měl klub podniknout ve správě mladých talentů, které současný zaměstnanec Albirexu Niigaty v Japonsku stále sleduje – obzvláště pak v B-týmu.

Líbí se mi talent Riquiho, Ansuova svěžest a Colladova kvalita. Peňa je skvělý brankář a Moriba zase mixem velkého talentu a fyzické síly. Patří mezi nejlepší své generace, mají výjimečný talent a musí se tam dostat. Úroveň zapojení odchovanců musí být mnohem větší, než u těch, co přijdou z venku, ať už jsou sebevětší profesionálové.

Musíte počkat do správného věku – do čtyřiadvaceti let – než explodují. Své talenty musíte vždy kontrolovat a pokud zůstanou, musí hrát. Když ne, je třeba je zapůjčit. Mluvím o těch mezi osmnácti a čtyřiadvaceti lety, aby si prošli odlišnými herními styly – jako Aleňa v Betisu. Na hostování se vybarví a uvidíte, zdali za to skutečně stojí.

Pokud později nehrají v prvním týmu, budou mít profesionální fotbalovou zkušenost a lze je prodat s finančním dopadem. Rozhodl jsem se vyzkoušet si profesi hlavního kouče, ale chtěl jsem být v lize, kde je spousta respektu. Nesnáším nerespektování a toho je fotbal plný. V dnešní každodenní organizaci jsem se naučil hodně.

To mi chybělo a jsem prvním zahraničním koučem v tomto klubu. Sázejí na nás a my jsme nadšení a k tomu se v mládežnických řadách změnilo vše, abych byl spokojený. Mohu zde o tom hovořit jen v superlativech a doufám, že se jim budu moci odvděčit postupem. Lidé zde jsou velmi řádní a poslušní. Chovají se velmi stabilně.

Školy jsou zde zavřené, ale můžeme vycházet do ulic, obchodů a otevřené jsou stále i restaurace.“ Dodejme, že jednapadesátiletý rodák z Cambril opustil Barcelonu v roce 2014 po devítileté štaci, před kterou vedl mládež v Reusu Deportiu. Tehdy chtěl více času věnoval rodině, s níž skrze fotbal cestuje po celém světě.

Pracoval v Gabonu, USA či Angole jako ředitel nebo poradce. První trenérské kroky absolvoval za oceánem, konkrétně v New Yorku City FC, kde byl asistentem. Nyní vede Alibrex Niigata – druholigový klub v Japonsku, kde se po prvním kole nového ročníku soutěže zastavila kvůli šířící se pandemii koronaviru.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

naprostý souhlas ve všem smiley hodně se mi líbí pohled tohoto pána a je škoda, že jsme si někoho takového nechali pláchnout - vsadím se, že v tom měl opět prsty ten náš klaun prezident

hlavně věta: "Úroveň zapojení odchovanců musí být mnohem větší, než u těch, co přijdou z venku, ať už jsou sebevětší profesionálové.", tu si snad nechám někde vytetovat s naším logem smiley

08.04.2020, 10:47

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat