Co byste ještě měli vědět před úvodním osmifinále mezi Barcelonou a Neapolí aneb Zajímavosti, které se nevešly do preview

Co byste ještě měli vědět před úvodním osmifinále mezi Barcelonou a Neapolí aneb Zajímavosti, které se nevešly do preview

Už minulý týden se po zimním spánku o slovo přihlásila slavná Liga mistrů UEFA, konkrétně pak její osmifinálové duely. V pořadí třetí várce večerních dvojzápasů se vedle Bayernu a Chelsea představí také výběry z Barcelony a Neapole a v článku níže vám dodáváme zbývající info, které jsme nepokryli v tradičním preview, které vydáváme v předvečer utkání.

Neapol se dnes chystá na fotbalový svátek. Do města s populací přes 3 a čtvrt milionu lidí přijede Barcelona a to v rámci prvního soutěžního střetnutí. Až doposud se totiž střetli pouze v exhibičních duelech, přičemž ten první hostil už 25. května roku 1978 právě stánek San Paolo. Barca zde zásluhou Estebana Viga alespoň remizovala 1:1.

Celkem se pro Katalánce bude jednat o devátého soka pocházejícího z Itálie poté, co už poměřili síly s Fiorentinou, Juventusem, Sampdorií Janov a oběma hlavními celky z Milána (AC a Inter) a Říma (AS a Lazio). Z posledních pěti výjezdů na Apeninský poloostrov se však vraceli jen s jednou remízou a hned čtyřmi prohrami.

Poslední výhra v této zemi je datována do roku 2006, kdy FCB zvítězilo 1:0 na San Siru nad Rossoneri, za které tenkrát hrál dnešní kouč Neapole, Gennaro Gattuso. Právě tým z regionu Kampánie je pak mezi nejlepšími šestnácti potřetí a bude se snažit o první postup dál. Tři roky zpět je po celkovém skóre 2:6 vyřadil Real Madrid a v roce 2012 Chelsea.

Proti španělským opozicím si klub s přezdívkou Partenopei připsal celkem 6 zápasů v rámci vyřazovacích kol a postup zaznamenal jen jednou – v Poháru UEFA v sezoně 1992/93 takto vyprovodili Valencii. Největší úspěch na starém kontinentu pak přišel o 4 roky dříve, když v roce 1989 tuto soutěž vyhráli. Na penalty tehdy porazili německý VfB Stuttgart.

Nejlepšími střelci jsou Arkadiusz Milik s dvanácti a Dries Mertens s jedenácti zásahy napříč všemi soutěžemi. Druhý zmíněný Belgičan se pak podílel na největším počtu branek v Champions League u dnešních obou soupeřů – 5 jich sám dal a na jednu ještě nahrál. Naposledy se neapolským nepovedlo vstřelit branku doma v tomto turnaji v roce 2006.

To hostili Dynamo Kyjev a od té doby neprohráli celkem 7 zápasů pod hlavičkou Ligy mistrů. Pušku však bude mít nabitou Lionel Messi, autor tuctu branek proti Italům. Všechny nicméně dal v prostředí Camp Nou. Ostatně na italské půdě se prosadil pouze jednou a to ve finále před jedenácti lety proti Manchesteru United na Stadio Olimpico v hlavním městě.

Celkem se Argentinec prosadil proti čtyřiatřiceti různým sokům napříč Evropou a teď si poprvé poměří síly s Neapolí, která se může stát číslem 35. Quiqueho Setiéna pak čeká premiéra s Barcou v pohárové Evropě a také v soutěži. Až doposud si totiž jednašedesátiletý rodák ze Santanderu vyzkoušel s Betisem pouze Evropskou ligu.

Barcelona drží už nyní rekord v největším počtu po sobě jdoucích účastí ve čtvrtfinále a pokud se jim povede vyřadit i nyní Azurri, protáhnou svou šňůru trvající od roku 2008, kdy jim v této fázi vystavil stopku loňský semifinálový kat z Liverpoolu, o další rok. Dodejme, že odvetu bude hostit Barcelona o tři týdny později, ve středu 18. března.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat