Co se ve Španělsku píše o Slavii: Když peníze zacloumají tvými zásadami

Co se ve Španělsku píše o Slavii: Když peníze zacloumají tvými zásadami

FC Barcelona se během středečního večera představí v Edenu. V následujících řádcích Vám přinášíme překlad článku o Slavii, který vyšel v deníku Sport (tom španělském), z pohledu španělských novinářů.

Pro zachování autentičnosti jsme v textu zanechali české názvy tak, jak vyšli v samotném článku, tedy bez diakritiky, a nebylo nic upravováno ani zkracováno. Jediné úpravy jsou během překladu, tedy k uzpůsobení češtině. Pokud tedy s něčím nesouhlasíte, vězte, že se nejedná o náš autorský článek, ale o pohled španělského autora.

Historie Slavie by vystačila ne několik knih a možná na celou ságu "bestsellerů". Minulost tohoto českého klubu, jednoho ze tří prvoligových sídlících v Praze, není možno pochopit bez znalostí geopolitického kontextu. Klub založený v roce 1892 národnostně smýšlejícími studenty, kteří snili o vytvoření českého státu, zažíval roky úspěchů a do poloviny 20. století získal československých soutěžích 17 titulů v. Ale od ovládnutí státu Komunistickou stranou, které začalo vítěznými volbami v roce 1946, se směřování klubu naprosto změnilo.

Ještě ten samý rok vyhrála ligu, ale během tvrdého komunistického režimu, který vládl v dnes již neexistujícím Československu až do Sametové revoluce v roce 1989, se Slávia pohybovala v nižších patrech nejvyšší soutěže, a dokonce sestoupila do druhé ligy. Měl problémy sehnat finance a nejednou změnila svůj název (Acos Praha, Sokol Slavia, Dynamo Praha). Přesný opak toho, co zažíval její hlavní městský rival.

Slavia sídlící v hlavním městě a nejstarší klub českého fotbalu od svých počátků reprezentoval intelektuály, zatímco Spartu, jejího věčného rivala, podporovala hlavně pracující třída a vláda. Slavia byla odsunuta ze svého původního stadionu na Letenské pláni, kde byl o pár metrů dále postaven svatostánek Sparty. A tak se Slavia přesunula až do Vršovic, městské části na východě města.

Pád Berlínské zdi na konci roku 1989, zmíněná Sametová revoluce (označena tak, protože při ni nedošlo k obětem) a pozdější poklidné rozdělení Československa, které způsobilo vznik České republiky a Slovenska, naprosto změnilo vývoj fotbalového prostředí a hlavně směřování "sesivaných". Slavia se znovu vyšvihla, přestože ne definitivně, mezi ty nejlepší v zemi a objevili se nejoceňovanější hráči (Vladimir Smicer, Patrik Berger a španělským fanouškům známy Radek Bejbl). V sezoně 95/96 získali svůj první titul po 49 letech.

Do klubu přichází čínské miliony

Pokud první krok ke svému "znovuzrození" šel po cestě daleko od komunistických překážek, ten druhý směřoval naprosto opačným způsobem. V roce 2015, téměř na pokraji sestupu a neplacení svých finančních závazků, se pro klub objevil nečekaný aktér, který dokázal dodat peníze. Problém? Byla to čínská firma. To způsobilo nesvár mezi různými skupinami slávistických fanouškovských skupin. Hlavním důvodem nespokojenosti bylo komunistické pozadí takovéhoto způsobu financování.

Gigant CEFC China Energy, jeden z nejvýraznějších Své země, koupil 60 % akcií klubu (jako jednu z dalších investic v zemi), aby si zajistil kontrolu a také pokračování klubu. Operace, která přišla jako dar, použila k zlepšení svého renomé mezi Čechy. Zachránila tak nejdéle fungující klub v zemi. O několik měsíců později asijský konglomerát také koupil stadion a investoval 35 milionů do jeho rekonstrukce.

Absolutní dominance ve své zemi

Finanční problémy způsobily, že státní podnik CICIC Group od svého předchůdce přebral většinu aktiv v této východoevropské zemi. A v roce 2018 pak bylo vše prodáno čínské stavební společnosti Sinobo Group.

Finanční injekce čínskými společnosti (okolo 23 milionů euro jen za posily) klubu pomohly stát se jedničkou ve své zemi a vrátit se do nejslavnější evropské soutěže. V současnosti Slavia sní prožívá svůj velký sen ve skupinové fázi Ligy mistrů, kam se dostala po 12 letech. Nezapomíná na svoje kořeny, ale upravila svoje zásady, aby přijala realitu, která pro ni byla před třemi desetiletími nepředstavitelná.

autor: David Boti překlad: BienQuedas


Zdroje: sport.es



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat