Co způsobilo selhání Juvenilu A v juniorské Lize mistrů?

Co způsobilo selhání Juvenilu A v juniorské Lize mistrů?

I když už Barcelonským mladíkům o nic nešlo, prohráli v úterý s Interem Milán, čímž jenom završili obrovské trápení v juniorské Lize mistrů, která letos byla značným zklamáním.

Být hráčem Juvenilu A v Barceloně může být náročné. S ohledem na historii a tradice, kterým musíte dostát, a na fanoušky po celém světě, kteří bedlivě sledují, kdo by své další kroky mohl směřovat na posvátný Camp Nou, může být takový tlak pro 17, 18 a 19leté hráče až příliš vysoký. Jedna z největších scén, na které se hráči Juvenilu A mohou převést, je právě juniorská Liga mistrů. Turnaj, ve kterém Barcelona rok co rok patřila k nejlepším. Spolu s Chelsea je Barça nejúspěšnějším klubem v této soutěži, letošní zklamání tedy nemůžeme přejít bez povšimnutí.

juvenil a youth league

Juvenil dokázal v Lize mistrů vyhrát jen jeden zápas - v Praze porazil Slavii 4:0

Jako obvykle byl Juvenil zařazen do skupiny skládající se ze stejných týmů, které byly nalosovány barcelonskému áčku. Letos tedy mladíci čelili Borussii Dortmund, Slavii Praha a Interu Milán. S jednou výhrou, žádnou remízou a pěti alarmujícími porážkami, tedy se 3 body ze 6 zápasů, není pochyb o tom, že Barcelona v letošním ročníku UEFA Youth League zklamala. Vyřazení už ve skupinové fázi je hlavní demonstrací neuspokojivé a krátké štace barcelonských dorostenců.

Od Valdése k Artigovi

Abychom pochopili, proč kádr s tak talentovanými hráči nenaplnil v této soutěži očekávání, musíme se podívat na to, čím si tito mladíci prošli. Před začátkem sezóny bylo oznámeno, že novým hlavním trenérem Juvenilu A bude Víctor Valdés, bývalá opora áčka a legenda mezi tyčemi. Jen po pár měsících se však po rozporu s vedením musel pakovat a místo něj nastoupil Franc Artiga.

„Když jsem první den přijel, spatřil jsem stadion Johana Cruyffa a byl jsem nadšený. Myslel jsem, že bude náš, což však bohužel momentálně není, ale budu o něj bojovat.“

Víctor Valdés si stěžoval, že Juvenil nehraje všechny zápasy na novém stadionu

Není žádným tajemstvím, že Víctor Valdés má velký vliv na lidi, se kterými mluví. Jeho osobní záznamy, jeho kariéra a jeho příběh vzbuzují více než dostatečný respekt k tomu, aby jej mladí hráči poslouchali. Jedna z prvních věcí, kterou po svém příchodu udělal, byla změna stylu hry Juvenilu A. Změnil formaci, individuální pozice a dokonce i způsob myšlení během hry. To dalo barcelonské U19 novou podobu a nějaký čas trvalo, než si tým na Valdésův způsob trénování zvykl. Objevilo se také pár incidentů na hřišti i mimo něj, které si vybraly svou daň.

juvenil a youth league

Na stadionu Johana Cruyffa se dorostencům nepodařilo získat ani bod

Příkladem může být sankce od UEFA, kterou Barcelona dostala v posledním měsíci Valdésova působení za to, že tým na zápas proti Interu Milán dorazil s půlhodinovým zpožděním. Podobné situace bez pochyby ovlivňují soustředěnost hráčů před zápasem. Když byly Valdésovy dny sečteny, přišel k týmu Franc Artiga. Artiga byl v La Masii už od roku 2010 a je přirozenějším a ortodoxnějším trenérem. Chtěl zůstat věrný barcelonskému stylu a znovu zavedl formaci 4-3-3, takže si hráči opět museli zvykat na změnu stylu.

Výkon

Když se podíváme zblízka na výkon a výsledky, uvidíme jednoduché schéma. Barcelona se ujala vedení ve čtyřech ze šesti zápasů, nicméně soupeř se dokázal do hry vrátit. Juvenilu chybělo štěstí i kvalita. Hráči jako Nico González, Konrad de la Fuente či Nils Mortimer měli své světlé chvilky, ale chyběla jim vzájemná chemie. Absence efektivních kombinací v ofenzivě dávala soupeřům prostor na protiútoky, které byly kvůli špatné obraně smrtící.

Cesta vpřed

Nicméně, brzký konec v UEFA Youth League nemusí být pro talenty z Juvenilu A katastrofou. Nejdůležitější je, že se teď mohou soustředit na ligu, kde momentálně okupují třetí příčku, jen 3 body za vedoucí Zaragozou. Kvalita, kterou tenhle tým disponuje, by předčila většinu týmů Evropy. S pomocí France Artigy může kádr učinit významné kroky a jistě se objeví hráči, kteří dostanou šanci i v Barceloně B. Někteří, jako třeba Arnau Tenas, se už dokonce objevili i na tréninku áčka. Jako jeden z nejlepších brankářů ve své kategorii podával Tenas skvělé výkony i v Lize mistrů a zápas co zápas předváděl zákroky, které se dostávaly do sestřihů toho nejdůležitějšího. Konrad de la Fuente zase předváděl svoji vynikající techniku a talent, zatímco Nicolás González pokračoval ve svém vývoji a skokově se posunoval vpřed.

juvenil a youth league

I když už je po všem, v týmu je stále spousta talentu

Nikdo nepochybuje o tom, že Franc Artiga má před sebou obrovskou výzvu. Ale s pomocí trenéra béčka, Francesca ‘Xaviho’ Garcíi Pimienty, se tyhle klenoty budou zlepšovat kolektivně i individuálně, podpoří vzájemnou souhru a stále ještě budou mít velké šance na výhru ligového titulu.

Soupiska Juvenilu v juniorské Lize mistrů:

Brankáři

Arnau Tenas: 5 zápasů

Ramon Vilà: 1 zápas

Obránci

Antonio Sola: 1 zápas

José Martínez: 3 zápasy

Xavier Mbuyamba: 3 zápasy

Alejandro Baldé: 4 zápasy

Sergi Rosanas: 5 zápasů

Igor Gomes: 5 zápasů (1 gól)

Adrià Altimira: 5 zápasů

Mika Mármol: 6 zápasů

Záložníci

Jandro Orellana: 1 zápas

Arnau Solà: 1 zápas

Ilaix Moriba: 3 zápasy

Álex Rico: 3 zápasy

Álvaro Sanz: 5 zápasů

Oriol Soldevila: 6 zápasů

Antonio Jesús: 6 zápasů

Nico González: 6 zápasů

Útočníci

Zacarias Ghailan: 1 zápas

Diego López: 1 zápas

Louie Barry: 3 zápasy

Konrad de la Fuente: 5 zápasů (3 góly)

Gerard Fernández ‘Peque’: 5 zápasů (1 gól)

Jaume Jardí: 6 zápasů (1 gól)

Nils Mortimer: 6 zápasů (2 góly)


Zdroje: barcauniversal.com



Diskuze

Jako ať Barca šlape jak šlape, tak akademie je až to poslední, na co je brán ohled. Já ale věřím, že se na ně ještě nezapomělo. Však jen díky akademijím jsme měli, nebo ještě máme v týmu hráče jako Xavi, Iniesta, Busi atd. atd...

13.12.2019, 20:15

Viděl jsem je 2x živě. V Dortmundu a pak v Praze. Kromě golmana nikdo nevynikal a nebyl tam nikdo, kdo by v budoucnu mohl něco nabídnout v Áčku. Letos asi bohužel slabý ročník i to se může stát. Vyhození Valdese nechápu. Změnil styl, protože neměl kvalitní zálohu, aby mohl hrát klasické 4-3-3. Konrad je talent asi jak Dembele, ten taky udělá dobře 1 z 5 akcí a to je na takový klub hrozně málo. Vzhledem k našemu fungování na trhu je stejně jedno jestli tam je někdo kvalitní nebo není. Krom obrany se do Áčka dostanou ti hráči těžko, když raději kupujeme než abychom dávali šanci klukům z Akademie. Chápu proč to vedení tak dělá, ale moc se mi to nelíbí.

14.12.2019, 09:20

tak ono se to dá pochopit, když většina talentů poslední doby už je v béčku anebo v horším případě pryč, každý rok se nebudou objevovat takové klenoty jako Riqui, Ansu nebo Carles ... teď je akorát blbé, že s těmi, co už jsou na juniorku staří, se nepracuje ideálně - fakt by pomohlo, kdyby béčko udělalo zase druhou ligu, tam by se to pročistilo dle mého

14.12.2019, 14:26

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat