Cruyff vykouřil čtyřicet cigaret denně, zapálil si i Messi? Jakým způsobem kouření ovlivňuje fotbalisty?

Cruyff vykouřil čtyřicet cigaret denně, zapálil si i Messi? Jakým způsobem kouření ovlivňuje fotbalisty?

Arsène Wenger dříve býval velkým kuřákem. Tvrdil, že příležitostná cigareta neublíží. Pravdou je, že dlouhodobé účinky kouření jsou srovnatelné s koronavirovou infekcí. Hráči jsou často přistiženi s cigaretou a někteří trenéři dokonce kouří i na stadionech. Portál Tribuna.com vysvětluje, jak může kouření ovlivnit profesionální sportovce.

Dlouhodobé zdravotní problémy

Kouření ovlivňuje kardiovaskulární a dýchací systém, což vede ke snížení vytrvalosti. Často se potom cítíte unavení mnohem rychleji. Sportovci pak trpí dušností a potřebují více času, aby se zotavili ze zranění. Ve skutečnosti to všechno může být také s důsledkem koronaviru.

Něco naznačil před několika měsíci Paul Pogba. „I na tréninku jsem trenérovi řekl, že se cítím divně. Nebyl jsem to já. Byl jsem velmi unavený a opravdu jsem se rychle zadýchal. Do prvního zápasu sezóny jsem nemohl naskočit. Ačkoli jsem se snažil,“ řekl hráč Manchesteru United.

Nicméně ani kouření nezabránilo Johanovi Cruyffovi, aby se stal jedním z největších hráčů v historii fotbalu. Nizozemský velikán během své slavné kariéry nastřílel 244 gólů. Přesto existují tvrzení, že fotbal se od slavných dnů Cruyffa výrazně vyvinul a silný kuřák nemůže splnit požadavky dnešní moderní hry.

Příležitostná cigareta neublíží?

Arsène Wenger před šesti lety tvrdil, že příležitostná cigareta neovlivňuje výkon hráče. Legendární trenér však přesto potrestal některé hráče Arsenalu (Szczesny, Wilshere, Gallas) za kouření, i když on sám kouřil přímo na hřišti, když byl ještě hlavním trenérem AS Monaco.

Příležitostná cigareta by mohla pomoci zmírnit stres - něco, co profesionální fotbalisté zažívají velmi často. Nakonec to však může přerůst v závažný psychologický problém, nemluvě o výše zmíněných zdravotních rizicích.

Někteří slavní kuřáci z Barcelony?

Leo Messi byl s cigaretou vyfotografován v roce 2011, ale to jediný takový obrázek s ním na internetu. Každopádně by se mohlo jednat o pouhý vtip, jelikož během své dovolené na jachtě je vidět cigareta v jeho ústech, ale není zapálená. Gerard Pique byl několikrát přistižen při kouření. Po vítězství 3:1 ve finále Ligy mistrů v roce 2015 v šatně kouřil třeba doutník.

Jérémy Mathieu způsobil značný rozruch, když se sám přiznal, že nepřestane kouřit. „Kouřím, když chci. Nejsem první hráč, který kouří, a nebudu ani poslední,“ překvapivě se přiznal Francouz, který loni v létě pověsil kopačky na hřebík. Johan Cruyff kouřil až tři krabičky denně. Jeho vášeň pro kouření byla tak velká, že dokonce vystupoval v některých holandských reklamách na cigarety.

Jako hráč Frank Rijkaard kouřil během poločasu. Nepřestal ani v letech 2003 až 2008, kdy katalánský velkoklub trénoval. Naproti tomu se Ronald Koeman kdysi připojil k protikuřácké kampani propagované společností Pfizer, stejnou společností, která v loňském roce vyvinula vakcínu proti Covid-19.

Je jasné, že pokud sportovec může, nikdy by neměl začínat kouřit. Jak kdysi řekl zesnulý Johan Cruyff: „Fotbal mi dal v tomto životě všechno, tabák to skoro všechno vzal.“


Zdroje: tribuna.com



Diskuze

Ten Messi? smiley Vždyť je to zelené, to je nějaký pendrek ne smiley

11.01.2021, 20:42
Jirka Luňák MarcoFCB

Možná kámoš Ronaldinho sklidil políčko?smiley

11.01.2021, 21:02
Tarja MarcoFCB

Hlavne to drzi jak prase kost... 🤣

11.01.2021, 22:28

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat