Dekáda od historického „sextuplu“ v podání Barcelony: Kde jsou jeho hrdinové nyní?

Dekáda od historického „sextuplu“ v podání Barcelony: Kde jsou jeho hrdinové nyní?

Dnes je to přesně 10 let co Barcelona vyhrála Mistrovství světa klubů v SAE a to vůbec poprvé v historii, čímž se jí povedl unikátní počin. V rámci jednoho kalendářního roku totiž získala všech 6 trofejí, o které bojovala a to jako první celek v dějinách tohoto sportu. Kádr Katalánců od té doby poznal hodně změn.

Konec roku 2019 a s ním i nezapomenutelné dekády v podání FC Barcelony je za dveřmi, ovšem my se vrátíme právě na její začátek. Píše se rok 2009 a po vyřazení Benidormu, Atlétika Madrid, Espanyolu a Mallorky čeká na Blaugranas finále národního poháru proti Athletiku, kde po brankách Yayi Tourého, Lionela Messiho, Bojana Krkiče a Xaviho Hernándeze triumfují 4:1.

První Copa

Dějištěm tohoto finálového klání byla valencijská Mestalla a pro Barcu to bylo 25. vítězství v této soutěži a vůbec první od roku 1998. Krátce na to přišel další úspěch a to v podobě zisku ligového titulu. Úvod se přitom svěřencům Josepa Guardioly, pro něhož to byla premiérová sezona na lavičce FCB, vůbec nevydařil – nejprve porážka 0:1 od Numancie a poté remíza 1:1 s Racingem.


Gerard Piqué s trofejí pro vítěze národního poháru (zdroj: fcbarcelona.com)

Ligová krasojízda

Pak se ale semkli a dalších 21 zápasů neprohráli. Asi nejpamátnější vítězství přišlo na stadionu arch-rivala, Realu Madrid, který potupně padl 2:6. Po třech letech bez jediné významné trofeje tak měla Barcelona v kapse domácí double. A to nejlepší teprve přišlo. V Římě završili své tažení evropskou Ligou mistrů a po výhře 2:0 nad Manchesterem United přidali 3. triumf v historii.


Památná oslava Carlese Puyola v El Clásiku hraném 2. května (zdroj: fcbarcelona.com)

Řím? Dobyt!

Po úspěších z let 1992 a 2006 se mohli radoval i na Stadio Olimpico, kam se dostali poté, co ještě v předkole poslali domů Wislu Krakov, dále ve skupině nechali Sporting Lisabon, Šachtar Doněck a Basilej a v playoff vystavili stopku Olympique Lyonu, Bayernu Mnichov a Chelsea. V odvetě semifinálového souboje s Londýňany vstřelil Andrés Iniesta legendární gól v nastavení.


Lionel Messi, Andrés Iniesta a ušatý pohár pro vítěze UEFA Champions League (zdroj: fcbarcelona.com)

Potvrzení statusu nejlepšího celku Španělska …

Ani tam se ovšem barcelonská mašina nezastavila. Po letní pauze přišlo na řadu měření sil s finalistou poháru z Bilbaa a to v rámci každoroční Supercopy de Espaňa. Stejně jako v Copě del Rey se i zde ujali Baskové rychlého vedení, ale modro-bordoví zásluhou tref Xaviho a Pedra Rodrígueze otočili stav 1. zápasu na 1:2 venku a doma už práci jen dokončili.


Kapitán z La Pobly de Segur představující španělský superpohár fanouškům (zdroj: fcbarcelona.com)

… a Evropy

Na Camp Nou se na střeleckou listinu dvakrát dostal Messi a jednou Bojan. Čtvrtá trofej za rok 2009 byla na světě a pátá na sebe nenechala dlouho čekat. O pouhých 5 dní později přidala Barcelona do své vitríny 3. UEFA Super Cup v historii klubu a to když v Monackém knížectví porazili již zmíněný ukrajinský Šachtar 1:0 po prodloužení (5 minut před koncem dal gól Pedro).


Společná fotografie na stadionu Ludvíka II. s evropským superpohárem (zdroj: fcbarcelona.com)

„On a top of the world“

Opravdu hodně pětek pak uzavřel triumf č. 6, kdy se Katalánci stali mistry světa. V semifinále světového šampionátu klubů pod záštitou FIFA ve Spojených arabských emirátech nejprve vyřadila mexické Atlante, než se ve finále postavili Estudiantes de la Plata. Hrdinou se stal opět Pedro, který svým gólem vyrovnal v poslední minutě normální hrací době na 1:1.

Historický úspěch

V následujícím prodloužení se dnes už ikonicky hrudí prosadil Leo Messi a zabezpečil Barceloně nesmrtelnost ve fotbalových dějinách. Šest trofejí před ní ještě nikdo nezískal a ani po ní. Několikrát jmenovaný křídelník z Kanárských ostrovů dnes válčící v Premier League za The Blues se stal jediným hráčem, který se prosadil v šesti různých soutěžích napříč jedním rokem.

Kde jsou nyní

Když už jsme naťukli Pedrovu novou štaci, podívejme se i na další členy tehdejšího kádru. V klubu už zůstali pouze 3 a to Gerard Piqué, Sergio Busquets a Messm. Éric Abidal pak působí ve vedení a kopačky kromě něj pověsili na hřebík také José Manuel Pinto, Thierry Henry, Seydou Keita, Rafael Márquez, Gabriel Milito, Maxwell, Carles Puyol a Xavi Hernández.

Někteří se z fotbalu úplně vytratili, jako brankářská dvojka, který se věnuje produkci hudby, jiní zůstali. Henry vede relativně nedávno Montreal Impact, kde se potkává s Bojanem, Gabi Milito shodou okolností finálového soupeře na MS klubů Estudiantes a Xavi zkouší trenérské řemeslo v Kataru u Al-Saddu. Jeffren Suárez je aktuálně bez klubu a Yaya Touré pomalu končí v Číně.


Vybraní hráči Barcelony, kteří s ní dobyli „sextuple“ (zdroj: fcbarcelona.com)

Dmytro Čygrynskij zkouší své štěstí ještě jako aktivní hráč v AEK Athény, Zlatan Ibrahimovič má za sebou štaci v LA Galaxy a před sebou návrat do Evropy a Daniel Alves se vrátil do rodné vlasti, kde hájí barvy Sao Paula. Víctor Valdés se krátce objevil jako trenér barcelonské juniorky, ale aktuálně je bez zaměstnání, stejně jako Keita, Márquez a Puyol.

Posledním, o kterém nebyla řeč je Andrés Iniesta, jenž dohrává poslední dny své aktivní kariéry v Japonsku v tamním Visselu Kóbe. Vedoucí celého orchestru, Pep Guardiola, je pak u kormidla Manchesteru City, kde se mu daří, zatímco jeho asistent Tito Vilanova po krátkém angažmá v Barceloně tragicky zahynul na následky rakoviny.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Neskutečné smiley

19.12.2019, 14:57

Nádherné spomienky, najmä na legendárny moment v Lige Majstrov, keď Xavi nacentroval loptu na Messiho a ten hlavou prekonal Van der Sara. Kedy zas takto brilantne bude hrať Barcelona, to je vo hviezdach. Som vďačný za to, že som jeden z tých fanúšikov, ktorí mohli sledovať túto futbalovú fantáziu. Neviem či ešte niekedy uvidím lepší futbal, som veľmi zvedavý kam sa to bude uberať, hlavne po odchode Messiho.

19.12.2019, 17:08

Skvele ohlednuti. Diky

19.12.2019, 18:20

Jedno oko nezůstalo suché. smiley

19.12.2019, 20:43
Migueli
Systémový administrátor

Nejlepší rok, který nikdy nic nepřekoná. Před začátkem sezóny jsem Guardiolovi moc nevěřil (zvlášť po prvních výsledcích) a pak nakonec taková jízda....

Navíc všechny hlavní soutěže byly okořeněny něčím speciálním. Liga výhrou nad Realem 6:2, Copa Pintovou chycenou penaltou, Liga mistrů Iniestovým gólem.

A taky to bylo poprvé, co jsem viděl zápas přímo na Camp Nou. Ani se mi nechce věřit, že už je to 10 let smiley

Když se k tomu připočte počet odchovanců a styl fotbalu. Této éře se nikdy nic ani nepřiblíží.

20.12.2019, 08:03
Tarja Migueli

Právě, ten "základ" postavený na odchovancích při takovém úspěchu, to je prostě něco úžasného. smileyObrovská závist, žes něco takového mohl vidět naživo. smileyPamatuju si z té knížky o Iniestovi, že po těch dvou zápasech přišel za Pepkem a řekl mu něco ve smyslu "letos je převálcujeme," ať si nedělá hlavu. smiley

20.12.2019, 09:21

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat