Diego López podal skvělý výkon, ale proti Barce má stále nejhorší bilanci. Katalánci završili podzim s nejméně body za 12 let

Diego López podal skvělý výkon, ale proti Barce má stále nejhorší bilanci. Katalánci završili podzim s nejméně body za 12 let

Čelní postavou barcelonského derby byl v sobotu brankář Espanyolu Diego López, který ale jinak s Barcelonou nemá pozitivní zkušenosti. I přesto se ale velkou měrou podílel na tom, že větší z obou celků bral pouze bod a potvrdil tak nejhorší bodovou bilanci po polovině sezony za poslední tucet let.

Diego López už od hráčů Barcelony dostal 40 branek a čisté konto udržel v předchozích zápasech, kterých bylo dohromady 17, pouze jednou (v sezoně 2011/2012 za Villarreal). Výhry pak zaznamenal pouhé 2 a to v barvách již zmíněné Žluté ponorky a Realu Madrid, zatímco porážek bylo 11 – ta nejhorší ve zmíněném ročníku 0:5 na Camp Nou ve 2. ligovém kole.

Maximální obtížnost, úplná motivace. Tohle je okamžik k sjednocení. Vamos Espanyol,“ psal osmatřicetiletý strážce svatyně na svém Twitteru včera před svým 6. zápasem za Espanyol proti jeho městskému rivalovi. Celkem dostal 16 branek, včetně dvou loňských od Lionela Messiho z přímých kopů. Týmem, s nímž má nejvíce porážek, je jeho bývalý zaměstnavatel, Real Madrid.

Nejhorší bodová bilance od roku 2008

I tak mu ale může Abelardo Fernández děkovat za skvělé představení mezi třemi tyčemi, díky němuž domácí Andulky udržely remízu 2:2. Barca tak bere z posledního zápasu v první polovině ligové soutěže jednobodový zisk a potvrzuje nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Nikdy totiž neměla tak nízký počet bodů – jak si povšiml deník Mundo Deportivo.

Naposledy měli Katalánci rovných 40 bodů po devatenácti kolech v sezoně 2007/08, kdy výběr Nizozemce Franka Rijkaarda ztrácel z 2. místa 7 bodů na vedoucí Los Blancos. Fanoušci FCB na tento ročník nevzpomínají v dobrém, jelikož ligový titul skutečně přistál na stadionu Santiaga Bernabéa a zároveň se jednalo o poslední rok Ronaldinha Gaúcha a Deca v kádru A-týmu.

To, co však následovalo, jim určitě zlepšilo spánkový režim a případné deprese. Kormidla áčka se totiž ujal jistý Josep Guardiola a ten zahájil nejlepší éru v dějinách klubu z Camp Nou. Postupně jeho mančafty nasbíraly 50, 49, 52 a 44 bodů. Nejlepším bodovým ziskem se může pyšnit Pepův asistent Tito Vilanova, jenž měl v půlce stobodového ročníku 2012/13 skvělých 55 bodů.

O rok později vedl Blaugranas Gerardo Martino přezdívaný Tata a pod tímto nepříliš známým Argentincem, jenž od té doby vyhrál titul s Atlantou United, měli barcelonisté 50 bodů. Do úřadu pak přišel další ex-barcelonista, Luis Enrique, s nímž měla Barcelona 44, 45 a 41 bodů. Od roku 2017 je šéfem hlavního mužstva Ernesto Valverde a ten měl v prvním roce 51 bodů.

Celkem o 9 než tehdejší vicemistr z Atlétika a v sezoně 2018/19 to bylo 43 a pětibodový náskok nad Los Colchoneros. Letos se však příliš nedaří a to hlavně venku, kde Txingurri (v překladu z baskičtiny mravenec, pozn. přek.) se svými borci vyhrál jen 4x, 3x remizoval a 3x padnul. Venkovní skóre činí 15:13 a barcelonští přišli mimo domov o 15 bodů z možných třiceti.

Podzimní mistr potřetí v řadě z Barcelony

Jelikož však obdobně nevýraznou sezonu zažívají i madridisté, patří katalánskému konkurentovi stále první místo a Barcelona se stala pomyslným půlmistrem. Nakonec stačila i remíza, jelikož Real by musel vyhrát o 6 branek nad Getafe a defenzíva skvadry vedené Josém Bordalásem je jednou z nejlepších v soutěži. Dodejme, že Bílý balet vyhrál podzimní část 34x a 23x vyhrál titul.

Když si k tomu vezmeme i barcelonských 24 podzimních prvenství a 15 mistrovských trofejí, dostaneme 65% pravděpodobnost, že tým, který je první po úvodní polovině své postavení udrží až do května. Naposledy se to Barceloně nepovedlo v sezoně 2013/14 pod Tatou Martinem. O všem rozhodla remíza 1:1 s Atlétikem v posledním kole na domácí půdě.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat