Důvody, proč Messi v hlasování Zlatého míče získal o pouhých 7 bodů více, než van Dijk

Důvody, proč Messi v hlasování Zlatého míče získal o pouhých 7 bodů více, než van Dijk

Dnes dopoledne spatřily světlo světa oficiální statistiky s počtem bodů, které dostali jednotliví finalisté letošního ročníku Ballon d’Or. Z nich lze vyčíst, že vítěz Lionel Messi triumfoval před Virgilem van Dijkem s opravdu těsným náskokem a portál fcbarcelona.com se rozhodl poskytnout pochybovačům podklady, které potvrzují správnost volby.

Lionel Messi dovršuje vynikající rok 2019, ve kterém se mu povedlo dosáhnout významných milníků. I proto tak většina hlasujících žurnalistů věnovala hlasy právě jemu a Argentinec tak mohl včera v Théatre du Chatelet převzít svůj 6. Zlatý míč v kariéře s celkovým počtem 686 bodů. O 7 méně měl druhý Virgil van Dijk, bronzový Cristiano Ronaldo nasbíral 476 bodů.

Na twitterových příspěvcích níže si můžete prohlédnout konečné pořadí i s body a také to, jak hlasovaly jednotlivé země, respektive jejich zástupci. Naším želízkem ohni byl Stanislav Hrabě z Ruik Football, který na 1. příčku umístil van Dijka před Messiho, třetího dal Kyliana Mbappého a top pětku završili Ronaldo se snajprem mnichovského Bayernu, Robertem Lewandowskim.

Začněme tím, že na jaře dovedl Barcelonu k dalšímu ligovému titulu, který pro něj byl už 10. v kariéře a celkově 34. trofejí, čímž se stal hráčem s největším počtem takových úspěchů v klubu. Nyní už mu schází pouze dvakrát vyhrát španělskou nejvyšší soutěž, aby dorovnal záznam Paca Genta. Vedle toho sehrál velkou roli na postupu do semifinále Ligy mistrů a finále Copy del Rey.

Právě v rámci ligové soutěže se mu v ročníku 2018/19 povedlo opanovat tabulku střelců a za 36 branek ve čtyřiatřiceti duelech převzal Pichichiho trofej pro nejlepšího kanonýra španělské Primery División. Nyní se mu povedlo spolu s legendárním Telmem Zarrou získat už 6 těchto trofejí – o 1 více než neméně ikoničtí ostrostřelci Quini, Hugo Sánchez a Alfredo Di Stéfano.

Tato skvělá bilance mu přinesla i Zlatou kopačku, kterou získal se ziskem dvaasedmdesáti bodů. Jednalo se o 3. tento počin v řadě a celkově v kariéře už šestý. Nejlepším střelcem byl také v pohárové Evropě. V rámci UEFA Champions League odehrál v minulé sezoně Leo 10 utkání a v nich si připsal 12 zásahů. Jeho proměněný přímák proti Liverpoolu byl zvolen za gól sezony.

Vraťme se nyní k LaLize Santander. Vedle střelby branek se Messi podílel i na jejich přípravě a důkazem toho budiž fakt, že spolu se sevillským Pablem Sarabiou opanoval pořadí gólových asistentů se třinácti úspěšnými nahrávkami. Celkem nastřílel v rámci tohoto kalendářního roku k začátku prosince 41 gólů a na dalších 15 nahrál ve 44 zápasech napříč všemi soutěžemi.

Pouhá 1 mu tak schází na Roberta Lewandowského. Rodák z Rosaria zaznamenal 3 hattricky (tím proti Celtě vyrovnal počin Cristiana Ronalda v rámci ligy), 7 dvojiček a povedlo se mu proměnit i 50. přímý kop. Stalo se tak v říjnu v utkání proti Realu Valladolid a od té doby přidal ještě další dva. Celkem 46 z nich dal v barvách FCB, zbylých 6 za argentinskou reprezentaci.


Pořadí všech třiceti nominovaných finalistů v anketě Ballon d’Or 2019 (zdroj: reddit.com)

Zároveň se prosadil proti 34. různému soupeři na evropském poli. V den jeho 700. zápasu za áčko Barcelony předběhl záznamy dvou ikon Realu Madrid, Raúla Gonzáleze s Cristianem Ronaldem a na svou pažbu přidal skalp Borussie Dortmund. Dále pak Messi upevnil své postavení na čele tabulky nejlepších střelců v historii barcelonského celku, kdy pokořil metu 600 branek.

Aktuálně je na čísle 614 a stejně tak pokračuje dál i v již zmíněných odehraných střetnutích. Nyní mu v rámci historického žebříčku u Blaugranas zbývá pokořit jen bývalého kolegu Xaviho Hernándenze, jenž odehrál 767 zápasů. V lize se dostal před Ikera Casillase v počtu vítězných utkání, kterých má nyní 346 (o rovný tucet více, než ex-gólman Los Blancos).

Ve všech soutěžích nasbíral dohromady 496 výher a letos překonal i Xaviho. Spolu s národním výběrem sice netriumfoval na letošním vydání Copy Américy, ale nakonec bral po semifinálové porážce od rivalů z Brazílie, kteří celý turnaj i vyhráli, alespoň bronz za poražení Chile v souboji o třetí místo. Jde vidět, že ze svých už tak vysokých standardů posledních let stále nepolevuje.


Zdroje: fcbarcelona.com, twitter.com



Diskuze

Tak to bych nečekal, že Messi vyhraje o tak malý rozdíl. Nutno dodat, že van Dijk byl loni opravdu vyjímečný.

03.12.2019, 12:57
clen_0548 karlos

letos smiley

03.12.2019, 13:20
Pajinos karlos

loni byl přece „opravdu výjimečný“ Modrič ne? smiley stejně pro Messiho bomba výsledek a zlepšení oproti loňskému 5. místu smileysmiley

03.12.2019, 14:51
karlos Pajinos

To byla taky šaškárna...

03.12.2019, 15:53

Tak je anketa popularity a nikoliv objektivní kvality. Kdyby to bylo postavené na měřitelných parametrech (počet gólů, počet asistencí, počet driblingů, počet střel, …), tak má deset ocenění v řadě.

03.12.2019, 22:34

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat