EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR S TER STEGENEM

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR S TER STEGENEM

Marc-André ter Stegen v exkluzivním rozhovoru pro deník SPORT vyprávěl o Barçe, Cillessenovi, Messim či Piquém. Piqué je podle něj osobností, kterou klub i tým potřebují.

Nabyl jsi dojmu, že Cillessen spokojeně přijal roli náhradníka. Překvapila tě jeho šlechetnost?

Ne, protože máme dobrý vztah, velmi profesionální. Nenamlouvám si, že je to pro něj snadná situace, ale vypořádal se s tím dobře. Respekt je ve fotbale důležitý a on jej má hodně.

Který aspekt z jeho hry bys bral? Co tě nejvíc zaujalo?

Každý gólman má svou identitu - Neuer, Jasper, Claudio Bravo, Oblak...každý z nich má svůj styl. Oblak, například, je oproti mně úplně jiný, protože hrajeme v klubech s odlišnými styly hry. Je na působivé úrovni, ale to, co dělá, se liší od toho, co dělám já. Barça potřebuje určitý typ brankáře, Atlético zase jiný.

Kdo je nejlepším brankářem na světě?

Je jich tu hned několik, kteří jsou na dobré úrovni, ale musíte to zhodnotit až na konci sezóny.

Ale tak kompletních, jako jsi ty, je jen pár...

Díky. Po pravdě, každý klub má svou ideu, jak hrát. Kdybych byl v jiném týmu, nemusel bych být další Buffon, například. Hraje za Juventus a chytá úžasně, kdyby ale byl jinde, mohl by být úplně jiným gólmanem. Záleží to na potřebách týmu, existuje tým pro každý typ gólmana.

Jaké to je, trénovat s Messim?

Je velice inteligentní a ví naprosto přesně, kde má poslat balón.  Někdy novináři prohlašují, že brankáři mohou dělat víc, když hrají proti Messimu, ale já ho vidim na tréninku pořád: nezáleží na tom, jak se postavíte, on stejně vystřelí na druhou stranu. Je chytrý: řada hráčů střílí jen tak, ale on ne. On si to spočítá svým zvláštním způsobem.

Stál jsi i proti Ronaldovi. V čem jsou jiní?

Nemůžete je srovnávat. Pro mě osobně je Messi nejlepší, protože žije fotbalem, rozumí fotbalu jako nikdo jiný a to dělá ten rozdíl mezi ním a zbytkem. Cristiano je fakt dobrý hráč a vyvinul obrovské úsilí aby byl tam, kde je. Ale Leo je Leo. Jsem velmi rád, že mu nemusím čelit, ale Ronaldo je jedním z nejlepších útočníků, proti kterým jsem hrál.

Proč si myslíš, že Piqué nebyl zvolen jako jeden ze čtyřech kapitánů?

Podle mě je jasně vidět, že on má profil kapitána. Je osobností, kterou v klubu potřebujeme. A také v týmu. Víme, že zas tolik nezáleží na tom, kdo má na ruce pásku. Máme Andrése a není potřeba o něm mluvit, všichni víme, kým je. Ale Piqué je lídr, i když nemá pásku.

Piqué prohlásil, že cítí, že by to mohla být velká sezóna. Cítíš to stejně v souvislosti se třemi tituly?

Jsme v dobré formě. Musíme si udržet koncentraci. Musíme nadále vyhrávat a být ve formě na Ligu mistrů. protože to závisí na dvou zápasech a někdy, jako jsme viděli v minulé sezóně, vám soupeři mohou dát tři nebo čtyři branky. Musíte se soustředit na 100 %. Je to ale jedna z těch sezón, kdy máte šanci vyhrát trofeje. A to je to, co chceme. Vedeme si dobře v La Lize a chceme v tom pokračovat.

Jsi v této sezóně klidnější při 4-4-2?

Kdo říká, že je to 4-4-2?! Máme systém, který je velmi zajímavý. A přizpůsobujeme se mu. Je pravda, že jsou tu změny, dokonce i během jednoho zápasu...

Vidíš se v Barçe i za 10 let?

Nikdy nevíš. Být zdravý je to nejdůležitější. Když budu mít štěstí a vyhnu se zraněním, pak bych tu určitě mohl být na pár dalších let. To je to, co chci a v co doufám.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Pěkný rozhovor. Děkuji za překlad.

04.02.2018, 12:19
Tarja TheThing81

Rado se stalo smiley

04.02.2018, 19:43

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
49. Raphinha 5
52. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat