Faye je diamant, který třeba vyleštit. Barcelona má svého Lucase Hernandeze?

Faye je diamant, který třeba vyleštit. Barcelona má svého Lucase Hernandeze?

Přichází z druholigového chorvatského klubu za pět milionů eur. Považovat to můžeme za mnoho, ale... Mikayil Faye má přestoupit do Barcelony z NK Kustošija. Navíc z neznámého klubu, což může pro mnohé fanoušky katalánského vzbuzovat obavy další obavy. 

Stručně řečeno je Faye fyzické monstrum hrající na postu levý střední obránce, případně levý bek. Už měsíce vzbuzuje pozornost klubů jako je Chelsea nebo Dortmund. Faye umí zachytit útok soupeře a rychle vyvést míč dopředu. Je velmi obtížné ho zastavit s jeho nízkým těžištěm. Jeho rozehrávka je rovněž na dobré úrovni a předvádí solidní průchozí přihrávky. Podle mnohých skautů jeho hra připomíná Lucase Hernándeze.

Fyzicky má na to, aby uspěl na jakékoli úrovni. 186 centimetrů vysoký, silný, rychlý, se skvělým zrychlením a nebojácný. To jsou jeho silné stránky. Na míči působí jistě a ukazuje, že se ho nebojí udržet pod tlakem. Faye pochází ze Senegalu, kde již reprezentoval národní tým do 17 let. Rovněž byl povolán do reprezentace do 20 let. Očekává se, že po svém příchodu bude hrát nejprve za barcelonské béčko.

18letého mladíka považují za nejlepší defenzivní talent, které Senegal v poslední době vyprodukoval. Faye vždy přitahoval pozornost především vyspělostí ve hře a fyzickou převahou. Slovy chvály nešetřil ani zkušený chorvatský trenér Samir Toplak, který je nyní hlavním koučem Kustošije.

"Stačí se podívat na nejsilnější kluby, Dinamo má na levém beku Ljubičiće, pro kterého to není přirozená pozice, Hajduk má Melnjaka, Rijeku Vukčeviće, Osijek Leovace, ale tenhle malý kluk je na té pozici lepší než všichni."

Xavi Hernández může do příští sezóny počítat na stoperovi s Araujem, Koundém, Christensenem, Iñigem a nyní s Mikayilem Fayem. Poslední jmenovaný umí hrát stoperovi, ale i stejně dobře na levém bekovi stejně jako Iñigo. 

Pravdou je, že Barceloně se v senegalském rybníčku příliš nedaří. Wague se ukázal jako příliš slabý, neprobojoval se ani do prvního týmu. Následně do Juvenilu A přivedli Moussu Ndiaye, který vypadal opravdu dobře, ale byl také velmi energický v obraně, ale klub opustil po dvou sezónách.


Zdroje: Twitter



Diskuze

Fakt je nutné psát o jednom hráči 3 články? 😐 Sepište to do jednoho...

12.06.2023, 21:58
David Kvapil karlos

Ještě budou další, neboj se 😉

12.06.2023, 22:21
karlos David Kvapil

Ok 😅

12.06.2023, 23:18

Hmm, podle videa hodně hustá rychlost, hbitý a silný stoper je dobrá kombinace. Přesně takové přestupy zatím nevyhajpovaných hráčů za pár korun mám rád. Navíc dokonce NK Kustošija, ani ne nějaký Osijek nebo Dinamo, chválím skauty :) Kdo říká, že to nemůže být další Pedri?

13.06.2023, 01:47

Přečetl jsem diskuzi pod články k tomuto hráči a jsem celkem překvapený, jak jou z něj všichni nadšení. Vždyť hrál 2. chorvatskou ligu, kde se zachraňuje se svým týmem. 5mil taky není zrovna malá částka. V 18ti letech už by měl být oporou průměrného belgického, holadského...týmu v 1. lize. Podle počtu článků a nadšení, to vypadá jako by jsme koupili z Dortmundu Moukoka, který je stejně starý. Ale přeji mu jen to nejlepší a snad bude za rok-dva na tom jako teď Balde.

13.06.2023, 08:42
Klokanomet larnel

Spíš bych řekl, že nadšení je důsledkem toho, že se u nás konečně začalo ohledně přestupů něco dít. Messiho nepočítám, tam se ani nic dít nezačalo. My už máme sezonu skončenou hodně dlouho, takže to už působilo jaksi stojatě a člověk je rád i za neznámého stopera ze druhé chorvatské ligy. :D

13.06.2023, 08:51
Klokanomet larnel

To je přesně ono, kdyby byl v 18 oporou belgického a holandského týmu (i třeba jen jednu sezonu), tak nestojí 5, ale 30 nebo 40. Pokud v něm skauti vidí kvalitu, tak proč ne.

13.06.2023, 08:54
Reekwon larnel
Senior editor

No a to je přesně ono... V 18 letech určitě nemusíš být oporou průměrného týmu v Holandsku nebo Belgii, aby jsi se dostal do Barcelony a měl skvělou kariéru. Tohle je přesně ten trend mezi fanoušky, kteří vyhánějí hráče, kterým je 20 let, protože už dle nich víc dokázat nemohou. Kdyby to byla opora průměrného týmu v nadprůměrné lize, tak nás nestojí 5 milionů ale 6x víc. On ne každý musí být v 18 letech hvězdou, ale talent může mít a jen ho potřebuje rozvinout jinde. Na dnešní dobu už 5 milionů euro není za hráče prakticky nic, pokud věříš, že v něm něco může být. Khvicha Kvaratskhelia přišel do Neapole v 21 letech z Dinamo Batumi z Gruzie a teď by ho chtělo plno týmů. Já naopak tomuto kroku tleskám, pokud v něm něco klub vidí, tak jen dobře a pokud i jiné velké týmy na něj měly zálusk, tak v něm asi určitě něco bude.

13.06.2023, 09:15
larnel Reekwon

Nechci tím říct, že je to špatný krok. Může z něj být hvězda a taky může úplně propadnout. Barca koupí několik hráčů každý rok do B týmu a v podstatě o tom není žádný článek a tolik pozitivních reakcí.
Jako kdyby Sparta koupila 18ti letého kluka z Vlašimi do svého B-týmu. Bude to někdo řešit?
Chápu, že 5mil není v dnešním fotbale moc, ale i tak bych čekal za druholigového fotbalistu z Chorvatska tak 2mil. např. Yira Sor jako útočník se ukázal ve Slávii, v evropských pohárech a stál 6.5mil.
Ale dejme klukovi šanci a budu moc rád, když se ukáže a nějakou sezonu si za Ačko zahraje

13.06.2023, 10:23

Jsem dlouholetý fanoušek FCB.Může si Barca někoho koupit aniž by pár borců prodala?Nemůže si to dovolit!Bohužel.Tak to ti klauni v dřívějším vedení klubu dopracovali.Přeplácení hráči jsou v FCB ještě dnes,proto se jím nechce pryč.Zatím nikoho neprodali a už by kupovali a zveřejňují to.To jako bych napsal ostatním klubům,kteří mají peníze na koupi hráčů seznam.Barca může urvat jen někoho po skončení smlouvy(zadara) a dát příležitost mladým z La Masie.Jiná filozofie klubu není asi možná!

14.06.2023, 17:56

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat