FC Barcelona 2:1 Real Madrid

FC Barcelona 2:1 Real Madrid Foto: Patrik Janačík

Barcelona chtěla urvat vítězství v Clásicu i přes velké riziko a vyplatilo se jí to. Po gólech záložníků Sergiho Roberta a Francka Kessiého je LaLiga téměř rozhodnutá.

Utkání zahájil pokusem zpoza vápna Benzema, ovšem zakrátko se hra přesunula před bránu Madridu a její strážce Courtois se měl co ohánět. Nejprve mu rukavice vyprášil Lewandowski a v 6. minutě měl první velkou šanci Raphinha, jehož hlavičku zlikvidoval rovněž Courtois. Následná nebezpečná dorážka Roberta letěla těsně nad.

Skvělý úvod blaugranas narušilo zaváhání v 9. minutě. Vinícius byl bráněn docela pasivně a dostal tak prostor k centru, který si nešťastně srazil do vlastní sítě Araújo. 

Barca se přesto nenechala rozhodit a zápas pokračoval ve velmi dobrém tempu. Domácí skvěle napadali, byli ofenzivně aktivní a obecně svým nasazením měli jasně navrch. Jen koncovka se nedařila. Madridské defenzivě dělal starosti Raphinha, chuť měl také Lewandowski a Christensen se dvakrát dostal k zakončení z rohového kopu. Bohužel poprvé minul a podruhé jeho nápaditý pokus chytil Courtois.

Ačkoliv držení míče v první půli bylo vyrovnané a madridští sem tam našli v barcelonském defenzivním postavení mezeru, šance prakticky neměli. To za Barcelonu si připsal další střelu na bránu Raphinha. Hra se zároveň přiostřila a culés se dožadovali vyloučení Nacha. Rozhodí De Burgos však jako by kompenzoval předchozí rozhodnutí ve prospěch Barcelony a jasný faul ani nepískal.

V závěru poločasu dokázala Barca vystupňovat tlak a v poslední minutě zaslouženě vyrovnala. Roberto se dostal k dvakrát odraženému balonu, který s přehledem poslal k tyči mimo brankářův dosah.

Zápas rozhodně nenudil ani ve druhé půli. Ancelottiho svěřenci přidali a Barcelona se rovněž nehodlala smířit s remízou, byť by jí teoreticky vyhovovala. Hrál se fotbal nahoru-dolu a objevilo se množství ztrát i defenzivních chyb. V 63. minutě mohl pohnou se skóre Rodrygo, nicméně střela mu nesedla. V 67. minutě se pak v gólovce ocitl Lewandowski, jenže možná trochu zbytečně volil akrobatické zakončení, a tak i on přestřelil.

Další nepříjemnou střelu vyprodukoval Raphinha a zakročit znovu musel Courtois. Následně pálil mimo Lewandowski. V 80. minutě se do výborné střelecké pozice dostal také Benzema přes Koundého, ale zakončení nemělo takové parametry, aby Ter Stegena překonalo.

Tato příležitost měla zapůsobit jako signál pro Barcelonu, aby se spíš snažila hru uklidnit, nicméně ta chtěla pokračovat v otevřené partii. Nebylo to příliš moudré rozhodnutí, protože každý ztracený míč znamenal velké nebezpečí. Jen díky těsnému ofsajdu Asensia se udržel výsledek 1:1.

Barca pochopitelně sama chodila do brejků, ale buďto přišla finální nahrávka pozdě, nebo byla dlouhá. Až do nastavení tedy platilo, že zápas může skončit všelijak. Avšak hned v první minutě nastavení se rozhodlo krásnou akcí. Lewandowski perfektní patičkou mezi nohama Militaa uvolnil Baldeho, jenž nacentroval Kessiému a ten poslal Camp Nou do euforie.  


Přehled utkání

19. března 2023, 21:00 Spotify Camp Nou Nova Sport 4

FC Barcelona

2 : 1 Ricardo de Burgos Bengoetxea

Real Madrid

  9' Araújo (vlastní gól)
  18' Nacho
Raphinha 33'  
Roberto 45'  
Roberto 64'  
  69' Modrič
Balde 90'  
Kessié (A - Balde) 90+1'  
  90+5' Ceballos
Fati 90+5'  
Sestava

Ter Stegen - Araújo, Koundé, Christensen, Balde - Roberto (77' Kessié), Busquets, De Jong - Raphinha (83' Torres), Lewandowski, Gavi (90' Fati)

Sestava

Courtois - Carvajal, Militão, Rüdiger, Nacho (62' Mendy) - Camavinga (76' Tchouaméni), Kroos (62' Kroos) - Vinícius, Modrič (76' Ceballos), Valverde (76' Asensio) - Benzema




Diskuze

Caltic8
Administrátor

Zasloužená výhra srdcem v krásném zápase, přestože ta závěrečná půlhodina byla za naší strany naprosté šílenství. Ale přesně pro tohle na fotbal koukáme. Ligu jsme chtěli daleko víc a tady ji máme.

19.03.2023, 23:05
absint Caltic8

Proč šílenství?

19.03.2023, 23:12
Caltic8 absint
Administrátor

Protože naše pozice nevyžadovala hrát takhle otevřený fotbal a snažit se vše cpát rychle dopředu. Také se to málem vymstilo. Ale ne že bych to nechápal, přece jen jsme z prvního poločasu cítili velkou šanci vyhrát a chuť hrát fotbal byla ohromná. Oproti tomu minulému Clásicu to tedy byl úplně jiný zápas, který místo chladné vypočítavosti ovládly emoce. A výsledek stejný.

19.03.2023, 23:30
absint Caltic8

Tak Real už hrál vabank s hodně okleštěnou obranou, byla by spíš chyba do toho nejít a zkoušet nějaké betonování, čímž bychom se sami dostali pod tlak. Škoda jen, že se nepovedlo dát ještě třetí, na některých našich hráčích byla ještě vidět chuť, za to Real byl tím Kessiého gólem dost frustrovaný. Takto máme bohužel horší vzájemnou bilanci.

20.03.2023, 00:10

Raphinha pre mňa dnes najlepší na ihrisku, zaslúžil si gól, škoda. Škoda, že ľavá strana takmer vôbec nefungovala, avšak bol to jeden z mála Baldeho horších výkonov, ktorý mu radi odpustíme. :) Iba ma tak napadlo, že góly dnes dali hráči, medzi ktorými sa rozhodovalo, kto z nich bude hrať od začiatku (Roberto, Kessie). :) 12 bodov...musíme to už dať v tejto situácii! Vamos Barca! ❤️

19.03.2023, 23:12

Byla by škoda neporazit takhle slabý Real a naštěstí i nás průměrnější výkon na to stačil. Každopádně i přes chyby zasloužená výhra.

19.03.2023, 23:12

Paráda a nakonec vítězství, i když se zápas vyvíjel všelijak. Araujo udělal trochu medvědí službu Vinimu, když si dal smolně vlastence, jako by mu říkal: Sice ti nedovolím dát gól, raději ho dám sám - berte jako nadsázku. Jinak byl zápas vyrovnaný, ale překvapilo mě spoustu ztrát míče a zbrklých řešeních na obou stranách. Kessié dal už druhý vítězný gól proti Realu, asi se z něj pomalu stává specialista na Balet. Tímto zápasem se titul dost přiblížil, ale ještě jich dost zbývá. Vaaamos!

19.03.2023, 23:57

Super vítězství. Vedle radosti ale po zápasu cítím následující

Balde ke konci zápasu hodně slabý (ne poprvé)
Gavi začíná hodně přihrávat pády
Kounde pokračuje v chybování
Bus potřebuje klid, jinak chybuje
Lewovi to fakt nelepí
Strašně moc rohů, ale nic z toho (ne jen dnes)

Velké plus za mě Roberto, který snad nadobro umlčel hatery a Raphina se pěkně rozehrál

Dokonalé to teda nebylo, ale lepší jsme byli a ligu bychom měli mít doma

20.03.2023, 00:07
absint cechoma

Baldé celý zápas slabý (ne poprvé)... ale tak je to jeho první sezóna ve velkém fotbalu.

20.03.2023, 00:12
cechoma absint

celý teda určitě ne

20.03.2023, 07:38
absint cechoma

Na to, že hrál spíš křídlo než beka toho směrem dopředu moc nepředvedl, prakticky celý zápas jen centroval do vápna, všechny naše nebezpečné akce tak musely jít přes Raphinhu a pravou stranu. A to měl proti sobě největší slabinu Realu, Carvajala.
To už bych spíš řekl, že se ke konci zápasu zvednul, když se snažil neustále nabíhat dopředu, říkat si o přihrávku a celkově tam ten rozhodující gól hodně chtěl.

20.03.2023, 12:42

Zatim nejlepší Raphinhuv výkon u nás

20.03.2023, 05:43

Jinak za mě ještě jedna věc.

Včera se potvrdilo, jak v Barce nefunguje, když jeden hráč rotuje na postech. Raphina jen co se usadil na jedné straně, tak hraje parádně, FdJ začal mít jasné místo a úkoly v záloze a je rázem nejlepší hráč na hřišti. Roberto pár zápasů v záloze a hraje moc době.

Naopak Gavi šel hodně dolů, Kounde začal dělat strašný hrubky. Lewa (až na včerejšek) se v posledních zápasech dost často ukazoval v křídelních prostorech a ve středu hřiště a najednou mu to tam nepadá. Jedinej Araujo hraje dobře na stoperu i na kraji.

20.03.2023, 07:47

Pekny zapas, hodne sa mi pacil Raphinha a Lewa je neskutocne z formy v tomto roku.

20.03.2023, 08:01
K041 blaugrana

Nevim jestli neskutečně z formy...jako jo, nelepí mu to moc.. ale zrovna hráč jako on je zvyklí na určitý servis míčů do vápna, kterému se mu u nás moc nedostává.. ještě když není myšlenka - Pedri...
Věřím, že mu to tam začne zase padat..je to jen otázka času :-)

20.03.2023, 09:26
blaugrana K041

Hlavne je, ze tie goly(teda skôr gol :D) v jednotlivych zapasoch pride od niekoho ineho.

20.03.2023, 10:01

Btw, vcera zasa skoro gol po ose Bus - Raphinha...to musia trenovat

20.03.2023, 10:02

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat