FC Barcelona 4:1 Deportivo Alavés

FC Barcelona 4:1 Deportivo Alavés

Na sobotní odpoledne bylo na Camp Nou na programu závěrečné střetnutí v rámci tohoto kalendářního roku pro domácí Barcelonu. Ta přivítala baskické Deportivo, které vyprovodila ze svého hřiště výsledkem 4:1 a prakticky si upevnila 1. místo v tabulce LaLigy. O góly se postarali všichni tři útočníci a Arturo Vidal.

Výkopu předcházela vzpomínka na legendární tým z před deseti let, který získal všech 6 trofejí, o které v roce 2009 usilovali. Ze současného kádru se divákům ukázali poslední přeživší Lionel Messi, Sergio Busquets a Gerard Piqué, z prezidentské lóže seběhl technický ředitel Éric Abidal a dorazili také Gabriel Milito, José Manuel Pinto, Seydou Keita a Aureli Altimira.

Od začátku utkání bylo jasné, že za kratší konec budou tahat hosté. Blaugranas převzali inciativu a hrálo se téměř výhradně na půlce Alavésu. Hlavními hrozbami na něm byli Messi s Antoinem Griezmannem. Vedení se Barca ujala krátce před čtvrthodinou hry, kdy Luis Suárez zahrál z pravé strany právě na francouzského forvarda a ten precizně zakončil do protipohybu brankáře.

Po vstřelení branky pokračovala herní diktatura domácích, nicméně velkou šanci zaznamenal středopolař Mubarak Wakaso. Ten svým pohybem prošel přes Samuela Umtitiho a stál tváří v tvář Marcovi-Andrému ter Stegenovi, ovšem ztratil rovnováhu a poslal míč mimo. Krátce před završením prvního dějství měli Messi a Griezmann velkou šanci, která začala v jejich vápně.

Slibný protiútok ale skončil střelou Argentince těsně vedle vzdálenější tyčky. I přesto se ale do kabin nešlo za stavu 1:0. Postaral se o to Chilan Arturo Vidal, který z poměrně velkého úhlu rozvlnil po další asistenci již zmíněného uruguayského ostrostřelce síť svatyně, kterou hájil Fernando Pacheco. Tým Ernesta Valverdeho tak měl před změnou stran poklidné vedení 2:0.

V druhé půli už se o slovo přihlásili i svěřenci Asiera Garitana a rychlým gólem i snížili zásluhou Pereho Ponse. Bývalý záložník Girony si naběhl na centr z levého křídla a nikým nehlídaný přesnou a silnou hlavičkou pokořil německého gólmana ve službách FCB. O pět minut později byl blízko srovnání Rubén Duarte, jenž hlavičkoval po rohu těsně vedle ter Stegenovy levé tyče.

Ze stagnujícího statutu probral Barcelonu její nejlepší hráč. Leo Messi obdržel 25 metrů před bránou soupeře míč a i přes čtyřčlennou opozici překonal Pacheca. Závěrečná patnáctiminutovka se pak nesla ve znamení dohrávání zápasu. O čtvrtý a zároveň poslední gól se postaral několikrát jmenovaný Suárez, který mohl zahrávat penaltu a to po ruce v pokutovém území.

Prohřešku se dopustil pravý obránce Martin Aguirregabiria a sudí Mario Melero López si celou situaci šel prohlédnout ještě na video. K hattricku asistencí tak El Pistolero přidal i 12. branku v této sezoně v rámci všech soutěží a uzavřel stav duelu pod hlavičkou 18. kola na 4:1. Katalánci tedy přes sváteční přestávku přesídlí na 1. místě, pokud Real Madrid nevyhraje o 14 branek.

Pro barcelonisty to zároveň bylo poslední střetnutí v tomto roce, který jim přinesl další ligový titul a správnou cestu za obhajobou, nicméně také potupnou porážku od Liverpoolu v odvetě semifinále Ligy mistrů a porážku ve finále Copy del Rey proti Valencii. Terčem kritiků a fanoušků je hlavně předváděná hra, jejíž drobné fragmenty šly vidět i tentokrát. Na výhru to ale stačilo.


Přehled utkání

21. prosince 2019, 16:00 Camp Nou, Barcelona Digi Sport 2 (15:55 SEČ)

FC Barcelona

4 : 1 Mario Melero López (Andalusie)

Deportivo Alavés

Griezmann ( Suárez) 14'  
Vidal (Suárez) 45'  
  56' Pons (Duarte)
  66' Vidal
  67' Wakaso
Umtiti 67'  
Messi (Suárez) 69'  
  74' Aguirregabiria
Suárez (pen.) 75'  
  84' Ely
Sestava

ter Stegen - Roberto (85' Semedo), Piqué, Umtiti, Alba - Vidal, Busquets (79' De Jong), Aleňá - Messi, Suárez (85' Pérez), Griezmann

Sestava

Pacheco - Aguirregabiria, Navarro, Ely, Duarte - Vidal (86' Burke), Pons, García, Wakaso (70' Joselu) - Muňoz (53' Rioja) - Pérez


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat