Ferran Sarsanedas aneb Talent z La Masie, kterého zničila zranění

Ferran Sarsanedas aneb Talent z La Masie, kterého zničila zranění

Od svých deseti let je v barcelonské akademii. Ferran Sarsanedas vždy patřil mezi nejtalentovanější hráče svého ročníku. V roce 2016 přešel do B-týmu a počítalo se s tím, že se brzy dostane do áčka. Od té doby však bývalého kapitána rezervy trápí dlouhé zranění a do prvního týmu se již ve svých 24 letech nepodívá.

Ferran Sarsanedas Soler pochází z vesnice v provincii Girona. Narodil se 11.2.1997 a s fotbalem začal v rodném klubu Amer. Roku 2006 se přesunul do Girony FC.

V jejím dresu začal okamžitě zářit a proto nebylo divu, že po něm už v roce 2007 sáhla Barcelona. Ferran tak nastoupil do La Masie a začal hrát v kategorii Alevín A pod vedením Alberta Puiga.

Mladík nepřestával růst, v sezóně 2010/2011 vyhrál s Infantilem A soutěž a později se stal oporou pro Franca Artigu v kategorii Cadet B. V sezóně 2014/15 a 2015/16 si zahrál za Barcelonu v soutěži UEFA Youth League. V prvním případě však jeho tým vypadl v prvním kole. V druhém zase skončil ve čtvrtfinále.

Sarsanedas se později přesunul do B-týmu a debutoval 27.6.2016 proti Herculesu FC. Nastoupil na posledních třináct minut a jeho tým zvítězil 3:1. Zbytek sezóny pro něho byl úspěšný, usadil se do sestavy a pomohl rezervě k postupu do druhé ligy.

V Segunda Division debutoval proti CD Tenerife. Nastoupil v základní sestavě na defenzivním záložníkovi a trenér Lopez ho stáhl po hodině hry. Rezerva nakonec prohrála 0:3. Na konci roku 2017 se však ošklivě zranil a rezervě chyběl pět měsíců. Vrátil se až na konci sezóny a nezabránil tak sestupu rezervy zpět do třetí ligy.

Svou třetí sezónu v rezervě zahájil jako kapitán, ale stihl odehrát pouze osm utkání. V listopadu roku 2018 mu v zápase proti Espanyolu totiž praskl křížový vaz a chyběl až do konce sezóny.

Čtvrtý rok znovu zahájil jako kapitán a začala pro něho daleko lépe, protože nastupoval pravidelně a dokonce byl v listopadu 2019 povolán na přátelské utkání prvního týmu proti Cartageně.

Utkání začal na lavičce a do hry nastoupil v 67. minutě, když vystřídal Riquiho Puiga. Zápas pro něho však neměl dlouhé trvání a už po minutě si zranil kotník. Nahradil ho Jandro Orellana. Sarsanedas se vrátil 1.4.2020, když na chvíli nastoupil proti rezervě Espanoylu a to bylo jeho doposud poslední utkání za Barcelonu.

Od té doby se po něm slehla zem. Poranil si totiž meniskus a už více jak rok nenastoupil do žádného utkání. Není o něm ani vidu ani slechu, kdy by se měl vrátit do tréninku.

Na začátku letošní sezóny mu bylo uděleno číslo, ale v lednu tohoto roku ho dostal Sergi Rosanas, který se vrátil po zranění.

Levonohý defenzivní záložník, který zvládne zahrát jakoukoliv pozici v obraně či ve středu zálohy tak nenaplní svůj sen o tom zahrát si jednou na Camp Nou. Končí mu totiž po sezónně smlouva a kvůli jeho věku a neustálým zraněním pravděpodobně nebude prodloužena.

Vyniká především výbornou vizí, prvním dotekem a svými nebezpečnými přihrávkami. Je to klasický záložník La Masie. Bude tak zajímavé sledovat, jaké angažmá dostane po konci v Barceloně, protože skutečně rok nehrál a nevypadá to, že by se to v blízké době mělo změnit.

Škoda tak velkého talentu, který by nebýt neustálých zranění možná dnes nastupoval za první tým. Pozor, aby podobný osud nečekal i Sergiho Rosanase, který také trpí na zranění a za poslední dva roky toho moc neodehrál.


Zdroje: FC Barcelona B CZ/SK (Marcel Vlčkov)



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat