Firpo řekl, co si o jeho nenávistných příspěvcích na Twitteru myslel jejich adresát Lionel Messi

Firpo řekl, co si o jeho nenávistných příspěvcích na Twitteru myslel jejich adresát Lionel Messi

V interview pro katalánské deníky Sport a Mundo Deportivo (které byly zveřejněny v den jeho 23. narozenin) se Júnior Firpo vyjádřil mimo jiné i k jeho starým „tweetům“ poštvaným proti Leovi Messimu a tomu, jak je přijal sám Argentinec. Tehdy patnáctiletý levý zadák v nich přál ikoně současné kopané, kterou nazval „krysou“ zlomení nohy a dokonce smrt.

Jsi si už vědom toho, že jsi hráč Barcelony? Byly to velice intenzivní dny.

Ano, po tom všem už skutečně mohu věřit tomu, že jsem v Barceloně. První dny byly vskutku velmi zmatečné. To, že jsem odcestoval na turné s novými kolegy, mi prospělo a nyní s nimi mohu trávit nějaký čas a poznat je. Teď je to klidnější a myslím jen na hru.

Jak tě přivítala barcelonská kabina?

Očekával jsem naprosto odlišnou šatnu a ukázalo se, že mnoho hráčů ke mě krátce po přestupu přišlo. To jsem nečekal a jsem za to vděčný.

Spousta nových hráčů je překvapená normálností šatny v Barceloně.

Jsou to normální lidé, jako já nebo vy. Když však přijdete z menšího týmu, kde je kabina menší a více rodinná, očekáváte něco odlišného. Už z reprezentace Španělska do jednadvaceti let jsem se znal s Carlesem Aleňou a mluvil jsem s ním před přestupem. Řekl mi, že hráči Barcelony jsou velmi milými lidmi a budu se zde cítit dobře.

Stejně tak jsou posily uchváceny neuvěřitelnou rychlostí nebo jak komplikovaná je „hra na dědu“. Měl jsi to stejně?

Tady se to všechno děje v naprosto jiné rychlosti a už v Betisu byla velmi vysoká úroveň. Po dvaceti dotycích bez přerušení přišel na řadu pohlavek a tady za stejný trest musíte vydržet třikrát déle a dosáhnout šedesáti nahrávek. To se skutečně děje. Úroveň fotbalu v Barceloně je neuvěřitelná.

Je těžké se na tuto úroveň a rychlost posílání si míče adaptovat?

Je to těžké když přijde na techniku a pohyb. Zdejší hráči se znají už léta a navzájem nazpaměť. Bez pohledu vědí, co spoluhráč udělá, což já ještě ne a musím se učit. Rytmus přihrávek a styl hry mám naštěstí víceméně pod palcem.

Tradiční otázkou, která se pokládá posilám Barcelony, je zážitek z tréninku po boku Lea Messiho, což se ti kvůli Argentincově zranění ještě nepoštěstilo.

Ne, ještě jsem neměl to štěstí. V první den se zranil a budu o tom moci mluvit zhruba za měsíc. Pak s ním budu mít za sebou spoustu tréninků na hřišti. Už se nemůžu dočkat.

Hrál jsi za Betis pod Quiquem Setiénem. Může ti tento fakt pomoci adaptovat se v novém týmu?

Ano, už mám některé věci zautomatizované. Hráči jsou však poněkud odlišní a dostávají přihrávky jinak, než v Betisu. Neříkám tím, že v Betisu jsou hráči horší. Fotbalisté v Barceloně jsou zkrátka velice dobří.

Hodně se o tobě říkalo, že jsi skvělý do ofenzívy a potřebuješ zapracovat na defenzívě. Souhlasíš s tímto názorem?

Dnes je každý moderní krajní obránce zvyklý hrát vysoko vepředu a potom jeho pozice zůstává odkrytá. Proto je na naše defenzivní dovednosti kladen takový důraz. Domnívám se, že bych se měl zlepšit, ale je mi 22 let a na to je ještě čas. Zde si však nemůžete dovolit chyby, jinak to může být zlé. Potřebuji se zaměřit na tento aspekt, zlepšit a dělat to, co po mě chce trenér.

Máš raději, když hraješ ve čtyřčlenné obraně jako v Barceloně nebo preferuješ starost o celý kraj a mít vedle sebe tři stopery? Takhle už jsi hrával.

Jeden modul se hodně různí od druhého, ale preferuji čtyřčlennou obranu, kde se můžete spolehnout na větší podporu. Když hrajete na tři obránce, musíte pokrýt celou stranu a nemůžete počítat s podporou. Nemáte před sebou druhého hráče, se kterým byste mohli vytvořit převahu. Lépe se proto cítím ve čtyřčlenné defenzívě.

Přestal jsi po svém příchodu do Barcy používat sociální sítě?

Ne. Když dorazíte do klubu s takovým přesahem, používá je za vás nikdo jiný. Ale já nepřestanu.

Už ses potkal s Messim?

Samozřejmě, vídám jej každý den v kabině. Vím, že se na tohle ptáte kvůli starým ‘tweetům’, které jsem zveřejnil, ale to je minulost a už jsme to odstranili. Není to něco, z čeho chci dělat větší záležitost.

Byl kvůli nim Leo rozzlobený?

Myslím si, že o nich ani nevěděl. Byl jsem dítě, které prošlo akademii Betisu a nemyslím si, že se o tohle Messi staral.

Byla to mladická nerozvážnost, stejně jako v případě Dembélého?

Jsem zde teprve krátce a ještě jsem s Ousmanem příliš nehovořil. Zdá se však, že je fenomenální osobou a obecně vzato je šatna velmi blízká. Každý mě v klubu přivítal a s Ousmanem jsem moc nemluvil, jelikož je s francouzskými kluky. Ti se baví mezi sebou a tak jsem ještě neměl šanci jej poznat.

Už jsi vysvětloval, že ty příspěvky jsi napsal jako dítě a je to minulost. Utahovali si z toho ostatní?

Čekal jsem to, ale nic se nestalo, což je pro mě lepší. Znamená to, že všechno bylo prominuto.

Lidé hodně mluví o příspěvcích na Messiho, ale rovněž jste hodně chválil Guardiolu.

Pep je nejlepším trenérem na světě a jeho Barca byla tou nejlepší. Doufám, že tato bude ještě lepší, což by znamenalo, že jsme na správné cestě. Pepův tým byl ale nejlepším v historii.

Jak si zvykáš na život v Barce? Griezmann nám prozradil, že na prvním tréninku dostal dvakrát housle.

Tak to měl větší štěstí než já – za první den jsem dostal třikrát housle. A říká se, že Neymar dostal taky dvoje. V Barce je vše odlišné a hráči jsou opravdu dobří. Upřímně se cítím skvěle, že mohu vedle nich trénovat.

O co tě požádal Valverde? Co od tebe očekává?

V útoku mě nežádal o nic nového, co bych už nyní nebo v Betisu nedělal. Řekl mi, že mám v sobě vše a ať se neobávám. V obraně mě poprosil o soustředění na povinnosti krajního obránce – abych byl na pozoru při gólových šancích, uzavíral prostory a tlačil. očekává, že budu hrát stejně a využiji svých příležitostí.

Jeden z tvých trenérů v rezervě Betisu řekl, že bys dokázal zahrát i jako stoper. Je to pravda?

V roce, v němž jsem debutoval za áčko, jsem první polovinu ročníku hrál ve středu obrany. Trenér viděl, že tam dokáži splnit práci, ale já mu řekl, že si tu roli neužívám. Krajní bek má více míč a já si tohoto užívám jak je to jen možné.

Jsi připraven na roli náhradníka a menší počet minut, jelikož soupeříš o místo v sestavě s Jordim Albou?

Ne, nikdy nemůžete vzdát boj o místo v základní sestavě. To nejde vzdát to hned po příchodu. Pracuji každý den a odvádím ze sebe to nejlepší, abych byl připraven na trenérovo zavolání. Myslím si, že jsem při mé krátké zkušenosti v první lize zahrál poměrně dobře. Nikdo není rád, když je náhradníkem a vždy chce hrát. Vím, že Jordi je přede mnou a nejlepším levým obráncem na světě. Dlouhou dobu hraje na nejvyšší úrovni a to i pro národní tým, čili si uvědomuji, jakou mám konkurenci. Je mu 30 let a příští rok 31, čili projekt kolem mě je spíše dlouhodobý, což si myslí klub i já. Nemůžu si v hlavě neustále říkat: ‘Nehraju, nehraju’. Potřebuji a chci se rychle přizpůsobit rytmu a aby se mi dařilo.Nebudu to vzdávat. Jsem zde proto, abych bojoval o místo v sestavě a chci Jordimu ztížit život. Kdo ví, možná se dostanu do základní jedenáctky a možná ne.

Co pro tebe může udělat sdílení tohoto postu s Jordim Albou?

Je to pro mě skvělý referenční bod a nejlepší rival, kterého jsem mohl mít. Jordi je nejlepší levý bek na světě a díky tomu budu moci být lepší. Můžu jej sledovat, zkoumat jeho pohyby a vidět chování na hřišti i od ostatních. Sdílení stejné pozice s Albou mi určitě hodně pomůže.

Po debutu v barvách Sevilly na Riazoru jsi říkal, že jsi obdivoval hru Barcelony pod Pepem Guardiolou. Představil sis tehdy, že budeš oblékat dres Barcy?

Ani jsem o tom nesnil. Pod vedením Guardioly odehrála Barcelona nejlepší fotbal za poslední roky a bude obtížné něco takového zopakovat. A to i díky hráčům, kteří tehdy hráli za tento tým. Doufáme však, že jej dokážeme porazit a to by znamenalo, že si já i všichni ostatní vedeme velice dobře.

Zaskočila tě Barca?

Byl jsem překvapen velikostí tohoto klubu ve všech aspektech. Všechno je zde ještě větší, než jsem si představoval. Na ulici mě zatím nepoznávají a tak mohu jednoduše procházet se svou rodinou. To je poměrně příjemné, jelikož v Seville panovalo šílenství.

Dnes máš narozeniny a v neděli přijede na Camp Nou Betis, tvůj bývalý tým. Dobrá příležitost debutovat.

Bylo by nádherné moci si zahrát v prvním soutěžním utkání a na Camp Nou v barvách Barcy proti mému bývalému týmu. Betis mi dal vše a bylo by to skutečně krásné.

V minulé sezoně jste přijeli na Camp Nou a vyhráli a ty jsi dokonce dával gól. Mluvili jste už o tom v šatně?

Ano, připomněli mi to a objevily se nějaké komentáře a žerty. Tehdy nám všechno vyšlo skvěle. Na všechna cizí hřiště jsme jeli beze strachu a nikoho jsme se nebáli. Ten zápas byl óda na fotbal a nezaujatý fanoušek se musel bavit. Je to pro nás varování před dalším duelem.

Co říkáš na letošní Betis?

Je to velmi nebezpečný protivník a tento rok je o něco více přímý. Nepřišel však o způsob, jakým drží míč, což je něco, co se stalo součástí jejich identity. Potřebujeme si vzpomenout, že jde o velice nebezpečný celek a pokud nezačneme dobře, ztíží nám to.

Jaký je tvůj osobní cíl pro tuto sezonu?

Chci pochytit všechno, co zde v Barceloně mám a taky ztížit život Jordimu Albovi.

A týmový cíl? Treble?

Musíme bojovat o všechno. Hlavním cílem je vyhrát ligu. Když se stanete mistrem země, znamená to, že jste nejvíce pravidelní. Barca ale musí bojovat o vše.


Zdroje: fcbarca.com, sport-english.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat