Gaspart: Figo byl zrádce a jeho odchod lstivou hrou mého dobrého přítele Florentina Péreze

Gaspart: Figo byl zrádce a jeho odchod lstivou hrou mého dobrého přítele Florentina Péreze

Bývalý prezident FCB, Joan Gaspart, byl zpovídán pro El Espaňol a přitom zhodnotil své působení u Katalánců, prozradil střípky ze zákulisí odchodu Luise Figa a vyjádřil se i ke konceptu referenda v Katalánsku.


Na mnoha místech jste popisován jako nejhorší prezident v historii Barcelony. Jak na to odpovídáte?

Že mají celkem pravdu. Myslím si, že tato fráze mě definuje: už nikdy bych nekandidoval na post prezidenta Barcy, protože bych ani já sám sobě nedal hlas. Za těch 22 let se mi to hodně líbilo po boku prezidenta Núňeze. Staral jsem se o sportovní sekci a přivedl nejlepší hráče světa - Maradonu, Romária, Schustera, Bakera, Messiho, Begiristaina ... a proto jsem vyhrál volby. Lidé mě viděli jako fanouška a já jím budu až do smrti. Jenže lid se spletl.

Proč?

Nejlepší prezident v historii Barcelony, kterým byl Núňez spolu s Gamperem, není totéž, jako být vášnivým fanouškem, který jsem já. Nechal jsem se unést a neměl štěstí.

A to je celé?

V průběhu volebního večera, kdy jsem byl zvolen, odešel nejlepší hráč ve španělském fotbale do Realu Madrid. Byla to podlá a špinavá služba mého dobrého přítele Florentina Péreze. V den, kdy jste jmenování prezidentem, odejde váš nejlepší hráč ke konkurentovi. To není začátek. A poté jsem udělal velkou chybu.

Jakou?

Po transferu Figa každý věděl, že máme hodně peněz na posílení a členové si pomysleli: 'Tento pán má zkušenosti a bude schopen někoho přivést.' Už však byl srpen a někdo aspoň trochu inteligentní si může říct: 'V této fázi nedokáži připravit tým a převzít zodpovědnost.' Byl jsem nicméně viceprezidentem po dobu dvaadvaceti let a zodpovědnost přebíral. Koupil jsem Overmarse, který byl skvělým fotbalistou, ale nedařilo se mu. Moje bilance nakonec byla samé chyby a žádné štěstí. Sto tisíc lidí vytáhlo kapesníčky a volalo po mém odchodu. A tak jsem odešel.

Podporujete referendum?

Jsem pro právo se rozhodnout, ale volil bych ne. Kdyby vyhrála volba 'ano', nežil bych v Teruelu a v Katalánsku bych zůstal. Nechci nezávislost, ale respektuji ty, kteří jí chtějí.

Je Artur Mas politickým Luisem Figem? Přes noc změnil strany.

Ne a to vysvětlím, jelikož mě toto srovnání uráží. Domnívám se, že Mas je Kataláncem, ale nikoliv příznivcem nezávislosti. To je můj dojem. Figo byl za to zrádce. Odešel do Realu Madrid, když se měl zpovídat mě. To, co se stalo Arturu Masovi byla změna myšlení, ale nikoliv barev. Nepřipodobňujte jej k Figovi, to mě uráží.

Proto to udělal, byla to provokace.

Figo zradil. Zavolal mi a to vysvětlím. Ve stejný večer, kdy jsem byl zvolen prezidentem Barcelony, mi v telefonu říkal: 'Juane, mám dvě letenky. Jednu do Madridu a druhou do Barcelony.' Já mu sdělil, že jej vyzvednu na letišti a on dodal: 'Můj agent podepsal dokument s Realemn Madrid a pokud jej nepodepíši, bude muset zaplatit půl miliardy španělských peset (cca. 3 miliony eur, pozn. přek.). Neodletím, ale když mi zaručíš, že to Barcelona zaplatí, zůstanu.' Tato Florentinova služba byla skvělá.

Poslechl jste?

Kdyby koupil Figa, tak ideální, pokud ne, tak by musel zaplatit 500 milionů na permanentkách pro ssvé členy. Řekl jsem Figovi, že tu sumu dorovnáme, ale on mě požádal o záruku 500 milionů v bance. Bylo 12 hodin večer, to jsem nemohl udělat! Dal jsem mu závazek, že Barcelona přijme jeho závazek a on odešel do Realu..

Kdybyste řekl, že jste politickými vězni ve Španělsku, potvrdíte tak, že to není demokratické.

Jenom jednou jsem řekl, že Sandro Rosell by neměl být ve vězení a nyní tvrdím totéž o katalánských politicích. Justici velice respektuji a já pouze vyjadřuji svůj názor.

Co byste preferoval, než umřete - triumf Barcelony v LaLize a Lize mistrů nebo právo Katalánců rozhodnout o referendu?

Vy jste bastard (směje se). Odpověď je však velice snadná - právo rozhodnout. Protože pokud Barca neuspěje tento rok, může to zkusit další a když ne ani v něm, tak další. A tak dále. Rovněž říkám, že pokud se referendum zorganizuje a občané se rozhodnou pro 'ne', pak bychom měli respektovat tento výsledek alespoň 100 let

Co si myslíte o politickém postavení klubu v této otázce?

Nepamatuji si jedinou informaci, ve které by se Barca sama prohlásila za příznivce nezávislosti.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat