Girona FC 0:1 FC Barcelona

Girona FC 0:1 FC Barcelona

Z nie príliš atraktívneho katalánskeho derby nakoniec dokázala Barcelona vydolovať tri body vďaka presnému zásahu Pedriho. Pozitívny výsledok má však trpkú pachuť, keďže sa po dlhej dobe zranil krídelník Ousmane Dembélé.

V prvom polčase mali prevahu podľa očakávania Blaugranas, ktorí sa na Estadi Municipal de Montilivi predstavili v čerstvo predstavených Senyera dresoch. Žiadnu výraznú príležitosť si však Xaviho zverenci vypracovať nedokázali.

V 25. minúte prišlo k už spomínanému nešťastnému momentu, keď si pri ľavom kraji ihriska predkopol Ousmane Dembélé loptu do šprintérskeho súboja, no už po pár jeho krokoch všetci culés vedeli, že niečo nie je v poriadku - boli sme svedkami starej známej situácie, kedy sa Dembélé drží za jeden zo svalov na nohe. Tentokrát išlo o predný stehenný sval a francúzsky krídelník bol ihneď vystriedaný za Pedriho.

Keďže odišla naša najväčšia ofenzívna hrozba a na trávnik sa dostal záložník, Barça prešla do v poslednom období osvedčenej formácie 4-4-2. V útoku zostala len dvojica Fati - Raphinha, no ani jeden z nich zrejme nebude s dnešným svojím výkonom spokojný.

V 61. minúte sa z ničoho nič zrodila geniálna akcia, keď sa do rýchlej výmeny lopty zapojila väčšina z ofenzívnych hráčov - krížnu prihrávku Jordiho Albu nedokázal Gazzaniga zneškodniť a tak skóre otváral Pedri.

Postupne však začala ožívať Girona, ktorá hrozila čím ďalej tým viac. Najväčšie šance domácich prišli v úplnom závere, kedy môžeme za vydreté víťazstvo opäť ďakovať brankárovi ter Stegenovi, ktorý je túto sezónu naozaj v životnej forme, ale aj obrancom, ktorí zneškodnili niekoľko nebezpečných akcií súpera.

Bol to jeden z tých nepríjemných zápasov, ktoré sa nám posledné roky nedarilo vyhrávať, no v tejto sezóne je to naopak a so 47 bodmi po 18 kolách sme stále na čele ligy - iba so šiestimi inkasovanými gólmi.


Přehled utkání

28. ledna 2023, 16:15 Estadi Municipal de Montilivi Premier Sport 1

Girona FC

0 : 1 Alejandro Muñiz Ruiz

FC Barcelona

  43' Fati
Castellanos 45'  
  45+1' Xavi (mimo ihrisko)
  45+3' Pedri
  61' Pedri (Alba)
A. Martínez 74'  
Michel (mimo ihrisko) 90+4'  
Sestava

Gazzaniga - A. Martínez, Juanpe (81' Martín), Bernardo, Gutiérrez - Romeu - Couto (71' T. Villa), Y. Herrera (59' V. Fernández), A. García, Riquelme (81' Roca) - Castellanos (70' Stuani)

Sestava

ter Stegen - Koundé, Araújo, E. García, M. Alonso (46' Alba) - Gavi, Busquets, de Jong - Raphinha (88' Kessié), Fati (81' Balde), Dembélé (26' Pedri)




Diskuze

Další upachtěné vítězství pro Barcu, ale 3 body jsou 3 body. Díku bohu za Pedriho, ale proč musí být tyhle těsné zápasy takový nervák. Potřebujeme návrat Lewy a obecně více golů, pak zápasy snad budou "klidnější".

28.01.2023, 18:36

Přijde mi, že Barce se teď děje, co už dlouho ne. Po letech smrtících útoků jako MSN a zároveň poměrně děravé obrany (která od odchodu Puyola strádala), kdy dávala a zároveň i dostávala hodně gólů, to má teď přesně obráceně.
Máme elitní obranu s Ter Stegenem v životní formě a zároveň útok, který je bez Lewandowského úplně bezzubý. S čímž jde samozřejmě ruku v ruce bránění náskoků 1:0 a podobně.
Nemám nic proti shánění pravého beka (jediná pozice co by šla zlepšit a Cancelo by by byl vyloženě suprovej) ale Xavi by se měl teď nutně zaměřit na shánění kvalitní náhrady na hrot a lepších křídelníků. Dembélé, ač nyní hrající svůj vrchol, je výkonnostně nestálý a může se zranit (jak potvrdil dnešek), Raphinha zatím nenaplnil očekávání a levé křídlo je už vůbec tragédie, což je i důvod proč teď hráváme falešně na čtyři středopolaře. Hráč typu Neymar by přišel velmi vhod. Jinak 3 body se určitě neodmítají ale obávám se, že na lepší soupeře by tento výkon nestačil

28.01.2023, 18:38
Klokanomet Azurovydrak

Nemyslím si. Věci je třeba brát v kontextu a pokud sleduješ La Ligu, tak menší počet gólů padá už několikátou sezonu za sebou. I bez Lewy jsme zápasy výsledkově zvládli, takže o bezzubosti bych nemluvil, když jsou útočníky střelecky schopní nahradit záložníci. Další věc - naprosto základním krokem ke zlepšení celého týmu je zlepšení obrany. A to je za tu půlsezonu zcela očividné a úspěšné.

28.01.2023, 18:57
Caltic8 Klokanomet
Administrátor

Na jednu stranu máš pravdu, ale nic to nemění na tom, že se zároveň bohužel zdá, že začínáme sklouzávat k tomu, co bylo za Valverdeho. To taky spousta lidí jásala, jak to hrajeme suprově odzadu, načež jsme dostali na hubu. V lize jsme polovinu zápasů vyhráli o gól a často se to dalo nazvat upachtěným vítězstvím, jak výše píše kolega. Je třeba uznat, že nás v těchto případech spíš než skvělá defenziva podržela forma Ter Stegena nebo neschopnost soupeřova útočníka trefit bránu v tutovce.

Samozřejmě tenhle tým se nedá srovnávat s tím, co měl Valverde. Stejně tak věřím, že Xavi vidí nejlíp, že dnes jsme opět nemuseli skórovat (Pedrimu pomohl brankář), naopak jsme v závěru mohli gól dostat. A taky je třeba ocenit, že tomu vítězství často jdeme naproti (do prvního gólu jsme skutečně lepší). Nicméně obavy jako ta výše uvedená jsou rozhodně na místě. Titulek "Betis, Sevilla, Villarreal a United bez Dembélého" zní hůře, než by v naší současné pozici měl.

28.01.2023, 20:55
Andreas Caltic8

Tak teraz si sa ale absolútne netrafil. Za Valverdeho sme všetky zápasy hrali tak ako dnes až na ten jeho úplne posledný ktorý vyzeral herne asi najlepšie ale výsledkom bola prehra. Rozdiel bol v tom, že Valverdemu tam behalo jadro mužstva v najlepších rokoch ako Messi, Suarez, Alba, Pique, Rakitic .... Avšak ten futbal stal za hovno a bolo úplne jedno, proti komu sme hrali. Dnes máme výsledky, už sme začali porážať bez väčších problémov aj mužstvá z Top 6 La ligy, inkasovali sme za 18 zápasov len 6 gólov a hlavne bolo niekoľko dôležitých zápasov kedy bolo nutné zabrať a chalani zahrali tak ako kedysi počas Guardiolovej etapy. A to už nemáme v mužstve Messiho, Piquého, Puyola, Iniestu, Xaviho, Mascherana ..... Ja som už skôr písal, že pri takomto nahustenom programe , kde sme naposledy doma hrali ani nepamätám kedy , budú aj takéto škaredé zápasy. Dôležité ale je, že sa rotuje a kazdy sa cíti dôležitý. Ja som absolútne spokojný lebo nastolená cesta konečne začína prinášať ovocie a chalani si začali veriť , že nieje problém poraziť hocikoho. A hlavne to bol problém posledných rokov. Že sa zápas prehral v hlavách ešte pred výkopom.

28.01.2023, 23:03
Caltic8 Andreas
Administrátor

Tak předně věta "Za Valverdeho sme všetky zápasy hrali tak ako dnes" je vyloženě lež. Obecně jsou ty první řádky mimo a taky jsem pro jistotu potýkal, že kvalita kádru je jinde.

Hlavně já netvrdím, že Xaviho práce nenese výsledky a máme pouze štěstí. Ani se neodvažuju tvrdit, že jdeme cestou konstantního pozvolného úpadku. Naopak. Zrovna tak neočekávám, že budeme každý zápas hrát krásně a soupeře přejíždět, což jsem říkal mnohokrát. Nejen ten nabitý program nám situaci hodně ztěžuje. Čili já jsem celkově spokojený (ba dokonce nad očekáváním), co se týče výsledků, systému i dosavadního celkového vývoje.

Píšu však o tom, že obavy jsou na místě, na čemž není nic špatného. Inkasovat za 18 zápasů jen 6 gólů je super a pochopitelně je to hlavně výsledek naší práce. Ovšem i tahle bilance má nějaký kontext (viz výše nebo kvalitu ligy). Proto nepovažuju tuhle statistiku za záruku úspěchu (= titulu). Tancujeme na ledu, který není až tak pevný. Opakuju: rozhodně to není špatně. Věříme si, výsledky máme, zabrat dokážeme, takže proč ne. Akorát je si třeba přiznat, že kdybychom měli z posledních ligových zápasů tři remízy, nebylo by to žádné překvapení a mluvili bychom jinak. (A neříkejte mi, že tohle jen "kdyby". Takhle musíme přemýšlet, pokud se chceme posunout a pokud chceme vidět dál do budoucna než pár měsíců.)

Co se té rotace a pocitu důležitosti každého hráče týče... My právě moc kvalitně rotovat nemůžeme, na což jsem narážel i u toho Demby. Možná se borci cítí být důležití, ale důležití nejsou. Pokryté to máme akorát v obraně. V záloze a v útoku se už nesmí nikdo zranit, protože mít na hřišti víc jak jednoho z výběru Torres, Raphinha, Kessié, Fati, momentálně fakt nechceme.

29.01.2023, 08:42

✅ Další výhra s nulou

❌ Zranění Dembeleho v top formě
❌ No Pedri, no party
❌ Dohrávat zápas bez útočníků
❌ Potřebujeme pravého beka
❌ Nepřítomný M. Alonso v I. poločase

28.01.2023, 18:57

Jako pardon, ale ten Fati už je stejně marnej jako Raphinha.

Jinak příjemně mě překvapil Eric.

28.01.2023, 19:02
David Kvapil cechoma

Musí hrát na křídle.

28.01.2023, 20:06

🏥 Dembele zraněný na 3 až 4 týdny ❗️

Klub potvrdil, že během sobotního zápasu s Gironou utrpěl zranění levého stehna.

Znamená to, ze bude chybět určitě na první zápas 1/16 finale proti @ManUtd. Nejspíš i na odvetu.

28.01.2023, 21:47
MarcoFCB David Kvapil

To je špatné..

29.01.2023, 02:14

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat